Які місця у Тернополі краще оминати під час карантину (КАРТИ)

Які місця у Тернополі краще оминати під час карантину (КАРТИ)

У зв’язку з карантином та введенням режиму надзвичайної ситуації тернополянам радять залишатися вдома та уникати людних місць. Ми підготувати карти, де позначили локації, які краще не відвідувати під час карантину.

Хоча вулиці міста майже пусті, та навіть автомобілі проїжджають значно рідше, усе ж у деяких місцях є скупчення людей. Це переважно магазини, банки, відділення поштового зв’язку, аптеки тощо. Біля супермаркетів вишиковуються черги людей. Туди впускають групами і лише в масках. Деякі ж супермаркети працюють без обмежень. На кількість виданого товару у окремих магазинах ввели обмеження. 

Оскільки у Тернополі оголошено режим надзвичайної ситуації, у місцях загального призначення без масок перебувати заборонено. Звичайні хірургічні маски можна носити до двох годин. Вони захищають оточуючих від вас. Також запобігають прямому потраплянню інфекції з мокротинням та стримують вас від дотиків до обличчя. Як пояснює лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев, здорову людину може захистити спеціальний респіратор.

Відео дня

- Варто розуміти, що найнебезпечнішим є спілкування з хворими. Вірус частіше за все передається повітряно-крапельним шляхом. Якщо людина не має змоги уникнути перебування у людних місцях, варто використовувати захисні респіратори, а не звичайні маски. Респіратор має бути типу FFP2 чи FFP3. Якщо маска рівня FFP2 – її можна носити до 3 годин. FFP3 – ефективна до 6 годин. Маску можна носити з перервами. Наприклад, у вас респіратор з маркуванням FFP2. Ви можете одягнути її на пів години, зняти її і у вас лишається ще 2,5 години запасу. Варто стежити за часом. Кожна маска має свій рекомендований час використання.

У місті також скасували перевезення громадським транспортом. До цього часу на зупинках було чимало людей, зараз їх немає. Однак все ж, біля деяких зупинок громадського транспорту є магазини чи аптеки. Туди впускають по 1 – 2 людини і лише в масках. Пам’ятайте, що варто дотримуватися цих правил, щоб не наражати на небезпеку себе та інших.

Опитування

А ви виходите на вулицю під час карантину?

Через карантин дехто навпаки почав виходити на вулицю щоб прогулятися. Цього робити не можна. Дехто виходить в парки навіть з дітьми. У Тернопільському штабі для боротьби з коронавірусом повідомляють, що у зв’язку з введенням режиму надзвичайної ситуації посилено контроль за проведенням дезінфекції дитячих майданчиків, спортивних майданчиків, санітарним прибиранням місць загального користування в багатоквартирних будинках та територій з масовим перебуванням людей на території міста. Однак не варто пускати дітей на дитячі майданчики. Як пояснює Володимир Паничев, вірус може жити кілька годин на різних поверхнях. Тому уникайте контакту з різними предметами у громадських місцях, частіше мийте руки з милом та користуйтесь антисептиками. Також не торкайтеся обличчя, носа та очей на вулиці, адже вірус потрапляє в організм через слизові оболонки. Звичайно, в парку немає тісного контакту з іншими, однак варто прислухатися порад лікарів та лишатися вдома.

Хоча Центральний атовокзал не працює, як і ринок та зупинки громадського транспорту поруч, там багато людей. Люди паркують свої автівки. Це ж стосується і парковок біля торгових центрів та супермаркетів. Уникайте громадських вбиралень та після їх відвідування добре мийте руки.  

На карті міста ми нанесли найбільш людні місця, які бажано уникати, або ж не відвідувати їх без захисної маски, рукавичок та антисептика.

Банки у місті працюють, однак більшість операцій можна виконати вдома - за допомогою мобільних додатків банків або на сайтах банку. Краще звернутися за консультацією онлайн або по телефону, аніж йти до відділення особисто. Не забувайте і те, що на час карантину краще менше користуватися грошима. Користуйтеся безготівковими розрахунками, адже купюри та монети це одні з найбрудніших предметів у вашій кишені чи сумці.

Поштові відділення працюють. Ви можете відправити або отримати посилки чи грошові перекази. Біля поштових відділень збираються черги з людей. Заходити у відділення можна по одному. У відділеннях працює значно менше працівників. Тут вас попросять зберігати безпечну дистанцію.

Біля аптек черг майже немає, однак туди впускають по 1 – 2 людей. Біля невеликих продуктових магазинів також черг майже немає, як і в магазинах, де продають напівфабрикати.Автозаправки також працюють. 

Лікарні працюють у штатному режимі, однак лікарі закликають без необхідності не відвідувати поліклініки. У разі потреби - телефонуйте своєму сімейному лікарю. Якщо ви відчули симптоми ГРВІ - категорично заборонено самостійно їхати у лікарню самостійно! Цим ви наражаєте на небезпеку оточуючих. Повідомляти лікарів потрібно по телефону. 

Ми закликаємо вас слухати порад лікарів та дотримуватися карантину. Не виходьте з дому без маски – цим ви наражаєте на небезпеку себе, своїх близьких та оточуючих. Користуйтеся антисептиками для шкіри, не торкайтеся очей та обличчя на вулиці брудними руками. Пам’ятайте, відповідальність – кращий захист від інфекції.

Які місця ви б радили уникати? Чи дотримуєтесь карантину? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Андрій Свідовий

    Да ладно. На Веселій біля Старого парку АЗС WOG і червоний кружок. Це відколи?
  • Oleg Titov

    полную карту Тернополя не судьба сделать??? или люди только дружба Оболонь и немного Схидного живут до стадиона
  • Віталій

    Візьміть до уваги курячий цех в с.Острів,повна антисанітарія,там роблять рулети ковбаси і зараз,невідомо з чого,чому там працюють зараз люди,наголошую не мясокомбінат,а цех в самому острові
  • Цьвєк

    І з тої днини тато геть звар"ював(пісня).
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up