Партнер рубрики Події

У школі, магазині, транспорті чи на роботі: які шанси заразитись на коронавірус у різних місцях (ГРАФІКИ)

У школі, магазині, транспорті чи на роботі: які шанси заразитись на коронавірус у різних місцях (ГРАФІКИ)
  • Кронавірус – підступна хвороба, від якої не застрахований ніхто. Передбачити, як протікатиме хвороба у конкретної людини неможливо. Хтось переносить інфекцію як звичайну застуду, а у деяких людей організм перебороти ковід не може.
  • Де велика імовірність захворіти? Які місця варто оминати або бути в них лише в масці – читайте у матеріалі.

Пандемія коронавірусу розпочалась рік тому. До України він дістався пізніше. В березні почався жорсткий карантин та перші хворі. З того часу багато рекомендацій лікарів не змінилось – варто оминати скупчення людей, одягати маски, дотримуватися соціальної дистанції та частіше мити руки з милом або використовувати антисептики.

Де високі ризики захворіти?

Як розпоідають тернопільські медики – є місця, де ризики підхопити коронавірус високі. Якщо вдома є хвора людина – є велика імовірність, що інші члени сім’ї також захворіють. Однак цього можна уникнути. Варто дотримуватися протиепідемічних заходів. Хворий має бути в іншій кімнаті, у нього має бути свій окремий посуд, засоби гігієни також мають бути свої.

– Варто якомога рідше відвідувати ті місця, де є скупчення людей – магазини, ринки, культові споруди, вокзали, – академік НАМН України, професор-інфекціоніст Михайло Андрейчин. – Хто б що не казав про дотримання протиепідеміологічних вимог у ресторанах, клубах – ми всі самі знаємо, як насправді їх там дотримуються, тому краще не ризикувати. Хоч на ринках кіоски можуть бути на вулиці, все одно ризики є, адже люди ігнорують масковий режим, або одягають маски неправильно. Зупинки громадського транспорту, сам транспорт несе ризики. Навіть в аптеках є ризики. Тому варто не забувати про ці прості заходи.

Відео дня

Також високі ризики захворіти є у поліклініках, адже там великий потік людей, багато людей приходять на прийом з симптомами хвороби. Тому медики радять завчасно записатись на прийом до потрібного спеціаліста, щоб не сидіти в черзі. Це значно знизить імовірність інфікування.

Що впливає на захворюваність?

Медики зауважують, що на імовірність захворювання впливає цілий ряд факторів. Імовірність захворювання, якщо ви працюєте у одному кабінеті з хворою людиною безумовно вища, ніж якщо ви проїхались громадським транспортом разом з хворим.

Впливає на імовірність передачі інфекції те, чи були ви та хворий в масці, скільки часу ви було поруч, чи дотримувались соціальної дистанції, тощо. Впливає на імовірність захворювання і індивідуальні особливості організму.

– Варто обмежити себе у відвідуванні закладів громадського харчування, транспорту, супермаркетів, уникати масових заходів, - пояснює директорка ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук. – На імовірність передачі інфекції впливає ряд чинників. Це – наявність медичної маски, відстань між людьми, скільки часу здорова людина перебуває поруч з хворим.

Чи легко підхопити ковід на роботі?

Наочно демонструє імовірність захворюваності в різних умовах інтерактивна модель. Яку розробив німецький Інститут хімії Макса Планки та ZEIT ONLINE.

Можна встановити різні параметри – площа приміщення, кількість людей в ньому, час перебування в приміщенні, наявність масок, вентиляції, тощо. Хвора людина знаходиться в помаранчевому кругу. Якщо з’являються нові інфіковані – навколо них  помаранчеве коло.

На першій графіці зображено приміщення площею 40 метрів квадратних, де впродовж 8 годин (робочого дня) перебуває десять людей, один з яких хворий на коронавірус. За цей час є велика імовірність, що 3 людей також будуть інфіковані.

Тепер трохи змінимо умови і дамо кожному робітнику захисну маску. Решта параметрів лишиться незмінною. Спершу «одягаємо» на кожного тканинну маску. Вони є надзвичайно популярні, адже їх можна використовувати протягом довгого часу. Їх можна прати та прасувати. Після цього є імовірність, що за восьмигодинний робочий день захворіє лише одна людина.

Тепер змінимо маску на хірургічну. Їх зазвичай можна носити впродовж 2 годин, або доки маска не стане вологою. Такі потрібно регулярно міняти. З таким захистом є велика імовірність того, що ніхто в приміщенні не захворіє.

Якщо ж люди одягнуть маски типу FFP2 – імовірність інфікування буде мінімальною. Такі маски та маски FFP3 - призначені для захисту здорової людини від хворих. Однак медики нагадують - вірус передається не лише через дихальні шляхи та ротову порожнину. До організму віруси потрапляють і через слизові очей. Тому лише носіння маски не дає повного захисту. 

 

Тепер уявімо велике підприємство, де в одному приміщенні, площею 100 метрів квадратних, одночасно перебуває 36 людей без масок. Один з них хворий. Люди впродовж 8 годин перебувають у приміщенні без вентиляції. Також люди спілкуються між собою. За цей час є імовірність, що захворіє 9 людей.

Тепер поставимо вікна на режим провітрювання. Це трохи покращує стан, але кількість хворих все ж велика – 8 нових інфікованих.

Тепер прислухаємось до порад лікарів і кожну годину відчинятимемо вікна повністю та провітрюватимемо приміщення. Тепер нових випадків буде 4.

Якщо всі працівники одягнуть тканинні маски і кожну годину проводитимуть провітрювання – лишається велика імовірність, що одна людина все ж захворіє. Знижується ризик лише в тому випадку, якщо всі одягають хурургічні маски та кожну годину провітрюють приміщення.

Як пояснює професор Михайло Андрейчин – ігнорувати масковий режим не можна. Науковці та медики довели ефективність масок у протидії захворюваності. Тому їх потрібо одягати в людних місцях і робити це правильно.

– Багато людей не користуються масками, місцями створюються натовпи, працюють ринки, кіоски, магазини, – пояснює Михайло Андрейчин. – Маски часто одягають неправильно. Багато людей носять їх на підборідді або шиї, ніс і рот залишаються відкритими. Дехто не вірить у значення маски як профілактичного заходу. Але дослідження науковців чітко показали, що у людей, які мають коронавірус і які одягають маски – імовірність передачі інфекції до іншої людини зменшується на 90%. Санітайзери мало хто використовує. Люди забувають помити руки з милом, прийшовши з вулиці. На жаль, зараз багато хто забув про існування карантину. Проводять масові гуляння, святкування. У закладах громадського харчування не завжди дотримуються карантинних норм.

Які ризики заразитись у школі?

Безпека у школі хвилює багатьох батьків. Хоча діти зазвичай легше переносять коронавірус, вони можуть бути носіями інфекції. Вдома ковід може передаватись до інших членів родини. Тому якщо ваша дитина навчається і уроки проходять у класах – попіклуйтесь про те, щоб у дитини була маска.

Якщо в класі з 12 учнів та 1 вчителя ніхто не одягає маску і носій коронавірусу вчитель – є велика імовірність того, що захворіє 4 учня.

Якщо всі одягнуть тканинні маски – є імовірність, що захворіє одна людина. Краще за все підійдуть хірургічні маски та маски типу FFP2 та FFP3. В такому випадку є велика імовірність того, що ніхто не захворіє.

Хорові гуртки

На хоровому занятті ризики захворіти чи не найбільші, адже люди не можуть співати в масках. Під час співу збільшується імовірність передачі інфекції з мокротою. У приміщенні, де займається 21 людина, серед яких є один хворий, без провітрювання 6 людей захворіє.

Навіть якщо приміщення провітрюють кожну годину, лишається імовірність, що троє учасників колективу також захворіють.

 

 

Ресторани

У ресторанах люди сидять без масок. Навіть персонал часто ігнорує правила або спускає маски на бороди. Однак шанси захворіти в закладі громадського харчування низька. Якщо в приміщенні, де перебуває 18 людей є хворий – в звичайних умовах може захворіти 1-2 людини. Однак якщо відбувається гучне гуляння – інфікованих може бути 16.

 

На Тернопільщині епідеміологи фіксували спалахи інфекцій після святкувань. Тому під час карантину краще відмовитись від корпоративів та застіль.

Громадський транспорт

У громадському транспорті шанси захворіти низькі. Часу, який ми проводимо в транспорті не вистачає, щоб людина змогла "схопити" потрібну кількість вірусу. До того ж, транспорт постійно провітрюється. 

Однак ризики мінімальні лише в тому випадку, якщо всі пасажири добросовісно одягнули маски, а сам транспорт не переповнений.

Супермаркет

У магазинах також мінімальні шанси захворіти, оскільки покупці в масках, а в залах працює система вентиляції. Часу, який ми проводимо в магазині недостатньо, щоб захворіти. Однак потрібно дотримуватися соціальної дистанції та одягати маски. 

Який шанс захворіти вдома?

В домашній обстановці також великі шанси захворіти, якщо оди з членів родини інфікований. Все залежить від часу, скільки ви перебуваєте з хворим в одній кімнаті.

15 хвилин та навіть години часу може бути не достатньо, щоб хтось захворів. Однак все залежить і від того, наскільки близько ви один від одного, чи розмовляєте, тощо.

Однак варто пам’ятати, що в цих ситуаціях розраховані ідеальні умови, коли всі дотримуються або не дотримуються маскового режиму, виконують провітрювання, дотримуються чи порушують дистанцію. Тому варто пам’ятати, що саме від вас залежить ваше здоров’я, здоров’я ваших близьких та оточуючих.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up