Що з масками і дезінфекцією? Перевірили, як «дотримуються» карантину в тернопільських таксі (ВІДЕО)

Що з масками і дезінфекцією? Перевірили, як «дотримуються»  карантину в тернопільських таксі (ВІДЕО)
  • З 18 березня на Тернопільщині щодня фіксують понад 200 нових випадків COVID-19.
  • В області продовжують діяти карантинні обмеження.
  • А як щодо служб таксі? Чи дотримуються там вимог та як возять пасажирів? Журналіст «20 хвилин» під видом пасажира перевірив, як усе відбувається на практиці. 

Журналіст здійснив поїздку, скориставшись п’ятьма службами таксі Тернополя. Моделюємо ситуацію: чи зроблять зауваження пасажиру, який «забув» одягнути маску. Чи самі водії таксі дотримуються правил? Чи є у них письмові інструкції, як повинні працювати в умовах карантину? Це ми і з'ясовували. 

У ході нашого експерименту фіксували час і дату поїздки. Далі розповідь подаємо під першої особи. 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Таксі «Тернопіль»

Викликаю машину о 17 годині у п’ятницю, 16 квітня. За кілька хвилин прибуває вишневий Nissan. Сідаю в авто, маску не одягнув. Таксист запитує куди везти. Очікую на зауваження про відсутність маски, але реакції жодної. До слова, водій був у масці, але закривала вона лише рот.

– З 12 квітня в Тернополі посилили карантин, а служб таксі це торкнулося? – пробую зав’язати розмову.

– Може, і торкнулося. Ви маєте бути в масці... – відповідає чоловік.

І це єдина вимога? Але після цих слів таксиста маску одягаю. 

Водій розповів, що послугами таксі під час карантину більше людей користуватися не стали. Хоча відколи в Тернополі знову зросла кількість нових захворювань на COVID-19, все більше пасажирів одягають маску, сідаючи в автомобіль.

Та чи безпечні ці машини для пасажирів, адже ми не знаємо, чи здорових людей возили до нас? Тому цікавлюся в диспетчера служби, яких карантинних заходів повинні дотримуватися таксисти, щоб поїздка була безпечнішою.

– Для водіїв служби існують правила, яких вони зобов’язані дотримуватися. Зокрема, для них обов’язкова наявність маски, а пасажирів дозволено перевозити не більше трьох в одній машині, – відповіла дівчина-диспетчер. 

У пресслужбі таксі "Тернопіль" журналіста запевнили, що всі машини перед кожним виїздом на зміну дезінфікують, озонують та протирають. 

– Окрім того, всім водіям ми роздаємо безкоштовно захисні маски. Якщо таксист бажає, він може пройти дезінфекцію автомобіля двічі, тричі чи навіть більше разів на день, але машини без попередньої дезінфекції ми не випускаємо на роботу, – пояснили в прес-службі. – Це загальна інструкція, видана міськрадою, і ми її дотримуємося.

«Оптимальне»

Викликаю машину о 17.20 у п’ятницю, 16 квітня. До мене передзвонили та повідомили, на яке авто варто чекати. Помічаю потрібний мені бежевий Suzuki, однак на машині жодних позначок служби таксі.

Ніяких зауважень щодо відсутності маски таксист не висловив. Але сам був у масці, хоч закривала вона також лише рот.

– А суворіші карантинні обмеження в місті, що оце з 12 квітня прийняли, якось торкнулися служб таксі? – цікавлюся.

– Та які обмеження, оце в масках пасажири, щоб були. А їздити… Не знаю, ніби нічого не обмежували, – каже таксист.

Одягаю маску і цікавлюся, чи дезінфікують автомобілі, як це раніше робили, коли карантин лише розпочався.

– У нас не дезінфікували. Та що його дезінфікувати? Я сам його мию, протираю, – відповідає водій.

Також таксист розповів, відколи карантин розпочався, охочих поїхати на таксі більше не стало.

Пізніше телефоную у диспетчерську та цікавлюся, яких карантинних вимог вживають у таксі "Оптимальне". Диспетчер розповіла, що в таксі даної служби дозволено перевозити не більше трьох пасажирів. А водіїв зобов’язують носити маски.

– Щодо пасажирів, ми просимо їх одягати маски. Та це їх вибір, чи перебувати в машині у масці, – пояснили в диспетчерській. – З водіями проводимо бесіди щодо дезінфікування свого автомобіля. Це загальна інструкція, з якою ознайомлені всі водії перед виїздом на роботу.

«Пілот»

Викликаю авто о 18.00 годині, 16 квітня. За кілька хвилин прибуває червоний Lincoln.Знову жодної реакції від водія на відсутність у мене маски. Він і сам без маски та навіть не звертає уваги на те, чи вдягнув пасажир свою. Не дочекавшись жодного зауваження, все-таки одягаю маску.

Дорогою таксист розповів, що машини дезінфікують перед виїздом, а водіям міряють температуру.

Як і в попередніх службах, у диспетчерській пояснили, що карантину дотримуються, адже в таксі «Пілот» є правила. Зокрема, масковий режим обов’язковий для водія та пасажирів. Перевезення останніх – не більше трьох осіб та дезінфікування автомобіля перед виїздом.

«ЕКО ТАКСІ»

Відносно нова служба таксі, що з'явилася у Тернополі. Викликаю авто о 12 годині 17 квітня. Прибуває Nissan вишневого кольору. Пасажиру без маски зауваження не роблять. Водій не звертає увагу, чи сів я у масці, але одягаю сам.

Таксист був у масці, але закривала вона тільки рот.

– Чи дезінфікуємо авто?

– Ні, такого нема, – каже він.

Чоловік розповів, до того, як почав працювати в даній службі таксі, працював у іншій. Коли карантин тільки розпочався, там дійсно дезінфікували авто, але лише протягом тижня.

– Ми не перевозимо більше трьох пасажирів у одному авто, за винятком сім’ї, – розповіли в диспетчерській. – Вранці та ввечері, тобто  кожні 12 годин, є дезінфекція авто. Водіям проводять загальний інструктаж, письмових інструкцій немає.

Але ж водій про дезінфекцію нічого не чув... Хтось каже неправду?  

«VIP Нове таксі»

Викликаю авто о 14 годині 19 квітня. Прибуває чорний Renault, і я сідаю в машину. Водій не зробив зауваження  пасажиру, не вдягнув маску. Однак сам він її одягнув правильно. 

– Це ж моя безпека також, – каже таксист. – У мене вдома двоє дітей, я не зацікавлений захворіти і принести додому хворобу. Ми дезінфікуємо автомобілі. Та я і сам два-три рази на день протираю в салоні, – додав таксист.

Жінка в диспетчерській службі таксі розповіла. що кожне авто перед виїздом на зміну дезінфікують. Окрім того, у водіїв є засоби дезінфекції салону автомобіля з собою і вони протирають автівки вже будучи на зміні.

– Також у деяких автомобілях є захисне скло між водієм та пасажиром. аби зробити поїздку ще безпечнішою, – пояснила вона. – Окрім того, ми перевозимо не більше трьох пасажирів у одному авто. Як пасажири, так і водій в машині повинні перебувати у масках.

Куди звертатися, якщо виявили порушення 

Як ми переконалися, не у всіх службах таксі дотримуються тих карантинних вимог, про які говорять диспетчери. Деякі водії і взагалі перевозять пасажирів, перебуваючи без маски, або ж неправильно її одягають. 

Нагадаємо, з 29 березня 2020 року в Тернополі діють карантинні обмеження щодо перевезення пасажирів у службах таксі. Як йдеться на сайті міськради, перевезення необхідно здійснювати в засобах індивідуального захисту та у кількості не більше трьох пасажирів або в межах однієї сім’ї з дітьми в легкових автомобілях.

Якщо ви бачите недотримання карантинних вимог, можете звернутися до поліції за номером 102, або ж повідомити про це анонімно, заповнивши спеціальну форму за посиланням.

 

А ви користуєтеся таксі в період карантину? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Андрій Бойко

    До мене в машину не попали ,я би їм сказав кого провіряти і де🤣

    Лариса Ухвала reply Андрій Бойко

    Андрій Бойко ой який же ти шустрий
  • Vitaliy Fedachkivskiy

    Навіщо ви нормальних людей замахуєте? Самі ходіть в своїх намордниках!

    Лариса Ухвала reply Vitaliy Fedachkivskiy

    Всьой світ ходе в масках

    Roman Kinash reply Vitaliy Fedachkivskiy

    Нормальні люди надівають маски, а Ви, бачу, намордніки, як собаки. Невже носіння маски буквально 20-30хв поки їдете/ходите магазином Вас настільки обурює? Звісно, краще ж лежати поруч з кисневим концентратором чи то на ШВЛі, правда? От якраз через таких як Ви, той карантин і не закінчиться, недолугий і недалекоглядний нешанований Віталій
  • Борис Гора

    Маски-шоу!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up