Це дитина занесла? Що стало причиною спалаху кишкової інфекції у тернопільському дитсадку

Це дитина занесла? Що стало причиною спалаху кишкової інфекції у тернопільському дитсадку
  • 11 дітей постраждали від спалаху інфекції в одному з дошкільних закладів Тернополя. 
  • Як ситуацію коментують в управлінні освіти та закладі, читайте у матеріалі. 

— 18 лютого у м. Тернопіль в дошкільному навчальному закладі №10 лабораторно підтверджено спалах гострої кишкової «ротавірусної інфекції» у 11 дітей (2016 – 2017 р.н.), з них 2 дитини перебуває на стаціонарному лікуванні в Тернопільській дитячій лікарні та 9 дітей лікуються амбулаторно. Стан здоров’я хворих задовільний, – повідомили в Управліні ДСНС в Тернопільській області. 

Читайте також: У Тернополі спалах кишкової інфекції в дитячому садку

Групу закрили на карантин

Щоб дізнатися, що стало причиною інфекції, ми зателефонували до завідувачки дитячого садочка №10 Жанни Шкварок, але від спілкування вона відмовилась.

Відео дня

— Я вже вчора коментувала ситуацію. Вибачте, погано почуваюсь, — сказала жінка. 

Виданню "Суспільне" завідувачка розповідала, що наразі група, у якій виявили інфекцію, не працюватиме.

— Із 18 лютого буде тимчасово призупинена діяльність групи дошкільного закладу з метою поширення ротавірусної інфекції. Це сталося минулого тижня. З понеділка зібрали аналізи, зробили обстеження діток централізовано. Чекаємо результатів, — повідомила завідувачка. 

Проводять дослідження 

Як повідомили в управлінні Держпродспоживслужби в Тернопільській області,  з метою встановлення причин та умов виникнення захворювань спеціалісти розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування спалаху  інфекції, ймовірно, пов’язаного із дошкільним навчальним закладом.

— Ми відібрали воду питну на бактеріологічне, санітарно-хімічне та вірусологічне дослідження, добові проби приготовлених страв за 18.02.2021 р., сировину та змиви з об’єктів зовнішнього середовища, — йдеться в повідомленні.

Причина не в садку?

За коментарем щодо ситуації в садку №10, ми звернулися до керівниці управління освіти і науки Тернопільської міськради Ольги Похиляк. 

 — До управління надійшов лист від Обласного лабораторного центру. Ми знаємо, що це кишкова ротавірусна інфекція. Знаємо також, що немає зауважень і вини дошкільного закладу. Це дитина з однієї групи занесла інфекцію. Взяли лабораторні дослідження. Ми будемо згодом знати детальніше. Найголовніше, що це діти лише з однієї групи. Якби причина була на кухні чи в харчоблоці, захворіли би діти з інших груп. На сьогодні, найголовніше для мене, для керівництва, для закладу, що діти почуваються добре. Все пішло на покращення, — сказала Ольга Похиляк. 

До слова, деякі батьки вихованців цього ж садка про спалах інфекції дізнались зі ЗМІ. 

—  Ми ходимо у цей садок. Перший раз про це чую, —  написала під публіцією у соцмережах тернополянка Ірина Безкоровайна.

За попередньою інформацією, дітей, які потрапили в лікарню, вже з медзакладу виписали. Наразі журналісти "20 хвилин" очікують коментар від пресслужби КНП "Тернопільська міська дитяча лікарня". 

Довідка

Ротавірусна інфекція – широко поширене висококонтагіозне інфекційне гостре кишкове захворювання, що відоме під назвами шлунковий чи кишковий грип, ротавірусний гастроентерит, ротавірус. За результатами спостережень, ротавірус частіше виникає в холодну пору року, а також може носити епідемічний характер. За статистикою найбільшу кількість хворих реєструють в період від листопада до квітня. На ротавірусний гастроентерит хворіють люди всіх вікових груп, але переважно діти перших років життя і люди літнього віку.

Інкубаційний період ротавірусної інфекції триває від 15 год до 3 діб, але частіше не перевищує 48 год. Захворювання розпочинається гостро: перші симптоми – це болі у животі (гострі, переймоподібні), блювота (до 3-4 разів на добу), нездужання, підвищення температури (до 38 С і вище). До описаних симптомів дуже швидко приєднується рясний водянистий пронос з різким запахом, без домішок слизу і крові. Часто спостерігаються симптоми гострого респіраторного захворювання (з’являється нежить, почервоніння в горлі, біль при ковтанні), які можуть спостерігатися як до розвитку кишкового синдрому, так і одночасно та після його розвитку.

В організмі перехворілих утворюються специфічні антитіла, які зберігаються 1-2 роки і захищають від повторних випадків захворювання. Захист це частковий, оскільки спрямований тільки проти того виду ротавірусу, який викликав хворобу. Існує кілька типів ротавірусу, тому ймовірність повторного зараження впродовж року складає 30%. Імунітет до ротавірусу, як правило, нестійкий, тому через рік після первинного захворювання можливе інфікування тим же самим типом повторно.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up