Партнер рубрики Події

Юристи ТНЕУ показали свою "Кайдашеву сім’ю”. Зал аплодував стоячи

Юристи ТНЕУ показали свою "Кайдашеву сім’ю”. Зал аплодував стоячи
  • Студенти та викладачі юридичного факультету ТНЕУ протягом трьох тижнів готували музичну комедію "Кайдашева сім’я".
  • І у рамках святкування 20-річчя юридичного факультету виставу представили її у драмтеатрі 6 жовтня. 

 

У головних ролях були викладачі та студенти юридичного факультету з різних кафедр та курсів. Режисером-постановщиком комедії був Юрій Черненко.

-    7 вересня я зустрівся з заступником декана і вона сказала про п’єсу, - розповідає Юрій Черненко. - В наступні дні теж були зустрічі. Потім я вже думав відмовлятись, бо часу замало. Місяця навіть для професійних акторів замало. Але мене переконали, що люди дуже талановиті. Ми працювали три-чотири рази в тиждень. Професори та студенти йшли з пар. І все вийшло. Я результатом дуже задоволений. 

Найскладніше у підготовці, як каже режисер, було витягнути з акторів те, що вони приховують.

Відео дня

-     Кожна людина всередині є однаково доброю та злою, - каже режисер. - Але злість ми дуже ретельно приховуємо і витягнути це назовні було складно. Але вдалось.

У «Кайдашевій сім’ї” за версією Юрія Черненка та юристів-акторів  з’явились біла та чорна долі. Яких зіграли Ірина Юркевич та Мирослава Ядчишин. 

- Тобто світла та темна сторони родинии Кайдашів, - каже Ірина Юркевич. - Вони з'являлись після кожної сцени. У самому сюжеті змін, як таких, не було. Його просто зробили коротшим та змінили кінцівку. Також ми виконали авторську пісню заступника декана Оксани Коваль. Ця сім'я символізує Україну. Ми хотіли показати, що при будь-яких обставинах потрібно бути єдиними, любити одне одного, підтримувати.

Як каже дівчина, учасники дійства дуже задоволені, не зважаючи на те, що вони юристи, а не актори.

-  Ми показали, що юристи бувають творчими, - додає Ірина. - У драмтеатрі я грала вперше. Емоції переповнюють, хоча роль була більш, як у ведучої. Але мені дуже-дуже сподобалось. Надіюсь, що це не востаннє. Дуже тішить, що люди отримали масу задоволення, вражень. 

Роль Кайдаша зіграв завідувач кафедри психологічних та педагогічних дисциплін Анатолій Вихрущ. Найскладніше йому давались емоції. Як каже сам пан Вихрущ, окремі сцени дуже пробивали на сльозу. І складно було стриматись, бо в кінці потрібно було посміхатись, а сльоза ще бриніла на очах. 

- На юридичному факультеті нема труднощів, бо, якщо декан Сергій Банах сказав, що треба зробити виставу, то треба, - сміється пан Вихрущ. - Ми менше, ніж за місяць створили маленьке чудо і під чуйним керівництвом талановитого режисера ми зробили усе, що могли.  Я єдине чого боюся, що після такого успіху Сергій Володимирович заставить нас безперервно грати інші ролі. Це єдина загроза. Але повірте, на такому факультеті просто приємно працювати.  

Дебют вдався, але, як посміхаючись сказав Анатолій Вихрущ, є одна трагедія – цей дебют не зможе повторити жоден факультет ТНЕУ. 

-    Але нехай стараються, - додає завідувач кафедри. - Глядачі встали і це доказ того, що все вдалось. Ми дуже старались. На початку вистави було сказано, що ми дилетанти. «Делето» означає любитель і ми все сьогодні зробили з любов’ю.

Кайдашиху зіграла завідувач кафедри міжнародного права, міжнародних відносинта дипломатії Наталія Кравчук. І, як з'ясувалось, для неї це не перша роль на сцені. 

- Активну життєву позицію я займала ще у шкільні роки і «Кайдашева сім'я» - одна з тих вистав, які ми пробували ставити ще в школі, - розповідає Наталія Кравчук. - Правда на той час я була постановником вистави та голосом з-за сцени. А тут мені випала роль Кайдашихи. Непроста роль, непроста сюжетна лінія, але, коли розумієш суть твору та те, що ти вкладаєш у цей твір, то безумовно стає простіше.

Як каже пані Наталія, ця п’єса не просто сюжет з життя окремої сім'ї, це сюжет того, що ми зараз переживаємо в Україні.

- Коли брат іде на брата, коли роздирається земля, руйнуються зв'язки між поколіннями, - продовжує жінка. - Це дуже складно. Цією п'єсою ми хотіли довести і показати, що потрібно миритись, жити в мирі, спокої та злагоді. Те, що зал аплодував стоячи, це підтвердження того, що інколи потрібно виходити з зони комфорту. Що не завжди життя складається з лекцій, наукових статей. Що такий підхід до життя, це також спосіб життя. І тому раджу всім не боятись виходити з зони комфорту. Впродовж життя пробувати себе у різних ролях. 

Роль Карпо зіграв Василь Капустинський, Мотрю – Олеся Базилевич, Лавріна – Роман Залубник, Мелашку – Зоряна Гонзуля. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Анонім

    То може їм треба було іти вчитися на акторів ,а не на юристів .Тим більше ,який толк від тих економістів ,штампують кожного року ,а ефекту ноль . Якщо їм так вдається грати на сцені то може і інститут треба перекваліфікувати на театральний  . А взагалі на мою думку під час війни не варто розслаблятися . В такий час інститути мають працювати на оборонку ,і давати свої проекти на розробку зброї , апаратури ну і так далі .

    Zoryana Lutsyshyn reply Анонім

    Якщо пан "анонім" озлоблений на життя чи не знає, що студенти та викладачі цього факультету та університету активно беруть участь на передовій, а колектив допомагає військовим, то не варто таким коментарем характеризувати цю подію. Адже і на війні, люди теж співають, закохуються ... І цікаво, чи сам пан "анонім", не сидить на теплій канапі і ні чи-чирк у зону АТО. Дуже зручно ховатись за "АНОНІМ"

    Анонім reply Zoryana Lutsyshyn

    Пан Анонім констактує факт ,що від економістів ,юристів ,педагогів в цій країні толку 0 . Держава їх клепає кожного року , а економіка падає ,бо всі так звані юристи ,економісти ,а щось зробити ,чи зремонтувати так вісі в стороні .І чим це ваш колективив помагає війсковим може нову техніку розробляє чи зброю . Не п.......ь від економістів толку ,як з козла молока . Щодо мене то я не сижу на канапі ,а працюю на оборонку . Щодо Аноніма ,то мені пох .... на нік ,і я не страждаю зірковою хворобою .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up