Партнер рубрики Події

"Ми вчимося": як в Тернополі діти будуть ходити до школи під час локдауну?

"Ми вчимося": як в Тернополі діти будуть ходити до школи під час локдауну?
  • Жорсткий карантин запроваджує Кабінет міністрів по всій Україні з 8 січня. Але ще від початку пандемії Тернопіль має свій погляд на обмеження. 
  • Тож чи погодиться міська влада із рішеннями центральної про суворий карантин, чиновники мали вирішувати на засіданні Тернопільського міського штабу для боротьби з коронавірусом, 6 січня.  

Для початку нагадаємо, що дискусії про те що працює, а що припиняє роботу з 8 січня точились вже кілька тижнів. Детальніше про це розповідали наші журналісти у матеріалі: 

"Від 8 січня Тернопіль йде на локдаун. Хто і що працюватиме та кого каратимуть за порушення?"

Жорсткий карантин запроваджує Кабінет міністрів по всій Україні на 17 днів — від 8 до 24 січня 2021 року включно. Все для того, щоб запобігти поширенню коронавірусної хвороби після новорічних свят. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду 9 грудня. Відповідне рішення ухвалив уряд із доопрацюванням в один день.
Наша Рокитнівщина — Локдаун з 8 по 24 січня в Україні: що буде дозволено і  заборонено

Відео дня

А в Тернополі що?

Про посилені карантинні обмеження, які розпочнуть діяти в Україні від 8 до 24 січня, повідомили і на офіційному сайті Тернопільської облдержадміністрації. Посилаються при цьому на прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля і що це рішення Уряд ухвалив за результатами обговорень з представниками бізнесу, місцевою владою та епідеміологами.

Тернопільські підприємці переконані, що закривати заклади не варто, адже це призведе до краху малого та середнього бізнесу та економіки. Детальніше читайте «Не робіть пародії»: підприємці Тернополя про чергову «червону зону» та як вона вплинула на їх бізнес

За словами речниці Тернопільської міської ради Мар`яни Зварич, усе мало б вирішитись на засіданні оперативного штабу для боротьби з коронавірусом, яке запланували на 6 січня. 

Тим часом у соцмережах тернополяни поширюють фото документа, у якому йдеться про те, що керівники закладів мать організувати звичний навчальний процес вже із 11 січня.

Немає опису.

Начальниця управління освіти Ольга Похиляк сьогодні, 6 січня, підтвердила достовірність документа та сказала, що школи із 11 січня, працюватимуть.

— Ми вчимось. Це рішення прийняли на засіданні комісії ТЕБ та НС. І воно обумовлене низкою причин. Зокрема, це і невелика захворюваність серед дітей, — сказала Ольга Похиляк. 

 

Як рекомендувало Міносвіти?

Нагадаємо, 15 грудня 2020 року Міносвіти оприлюднило рекомендації для шкіл у зв'язку з посиленням карантинних обмежень 8-24 січня.

Як йдеться у тексті, через посилення протиепідемічних заходів учням заборонено відвідувати школи 8-24 січня 2021 року, водночас заклади зможуть оголосити на цей період канікули. Про це йдеться у листі МОН керівникам місцевих департаментів освіти і науки.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів від 9 грудня 2020 року №1236 щодо встановлення карантину та запровадження протиепідемічних заходів, з 8 до 24 січня 2021 року в Україні запроваджуються посилені карантинні обмеження.

Так, у цей період учням заборонено відвідувати заклади загальної середньої освіти незалежно від форми власності, крім закладів дошкільної освіти та спеціальних закладів освіти.

Міністерство просить вжити всіх можливих невідкладних заходів, спрямованих на належну організацію в цей період освітнього процесу в дистанційному форматі. Зокрема – за допомогою платформи для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11 класів “Всеукраїнська школа онлайн”, яку запустили МОН та Мінцифри.

Водночас Міністерство рекомендує розглянути можливість, за потреби,  оголосити на цей час канікули із врахуванням положень частин 3 та 4 статті 10 Закону “Про повну загальну середню освіту”.

Так, у частині 3 вказано, що освітній процес у закладах загальної середньої освіти організовується в межах навчального року, що розпочинається 1 вересня, триває не менше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Частина 4 пояснює, зокрема, що структуру і тривалість навчального року, тижня, дня, занять, а також форми організації освітнього процесу визначає педагогічна рада закладу в межах часу, передбаченого освітньою програмою.

Крім того, згідно з Законом, тривалість канікул у закладах освіти протягом навчального року не може становити менше 30 календарних днів.

Нагадаємо, в умовах карантину через COVID-19 Уряд дозволив дітям з особливими освітніми потребами користуватись вдома шкільними індивідуальними допоміжними засобами для навчання.

Локдауну не буде

Згодом у прес службі Тернопільської міської ради аргументували таке рішення.

- Зважаючи на це, комісія прийняла рішення не посилювати з 8 січня карантин та не вводити жодних додаткових обмежень на території Тернопільської громади. Діятимуть лише ті протиепідемічні заходи, що були прийняті раніше, - наголосив міський голова Сергій Надал. – Це означає, що з понеділка, 11 січня, в усіх тернопільських школах продовжиться навчання – учні молодших класів відвідуватимуть уроки в звичному режимі, а школярі 5-11 класів – відповідно до змішаної форми навчання. Рекомендуємо також суб’єктам господарювання не припиняти свою підприємницьку діяльність з 8 січня, а продовжувати працювати у звичному режимі»., - йдеться в повідомленні.

Напишіть у коментарях, чи підтримуєте ви карантинні обмеження з 8 січня? Які з перелічених обмежень варто було б робити не такими жорсткими?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • ірина Ірина

    Школи це чудово,що будуть проводити навчання,а як на рахунок коледжів і університетів.Батьки оплачують за навчання,а його ще й не було.Хто ж тоді має зобов,язати проводити навчання у цих закладах.Це повинні бути майбутні спеціалісти.
  • Олеся Лт

    Нічого. Цілу осінь відівчились і не хворіли більше2-3дітей. Для чого карантин наперед робити
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Молода картопля по 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції 21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up