Партнер рубрики Події

З лікарняного – у відпустку. Що відомо про засідання суду у справі Михайла Головка 12 липня (ОНОВЛЕНО)

З лікарняного – у відпустку. Що відомо про засідання суду у справі Михайла Головка 12 липня (ОНОВЛЕНО)
Фото "Суспільного" із зали суду
  • В Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду сьогодні, 12 липня, мало би відбутись засідання, на якому би оскаржували запобіжний захід голові Тернопільської обласної ради.
  • Його перенесли з 6 липня – через те, що адвокати начебто не встигли ознайомитись з примірником апеляційної скарги.
  • А згодом здоров’я Головка погіршилось і він потрапив до лікарні.
  • «20 хвилин» дізнались, що голова облради вже здоровий, однак… у відпустці.

6 липня судді ВАКС мали розглядати апеляційну скаргу прокурора щодо міри запобіжного заходу у справі голови Тернопільської обласної ради Михайла Головка, якого підозрюють в отриманні хабаря. Засідання того дня так і не відбулось. За інформацією «Суспільного», які перебували у залі суду, адвокати та сам голова облради просили відкласти розгляд скарги через конкретну причину.

— Олександр Тананакін, Глоба, Бовкун кажуть, що не бачили примірника апеляційної скарги. 5 липня Глоба був в НАБУ з Михайлом Головком. Станом на 21 годину 5 липня їх не повідомили про подану апеляційну скаргу. Адвокати та голова Тернопільської облради не заперечуватимуть, якщо розгляд перенесуть на 10 липня, — писали журналісти «Суспільного».

Прокурор Артем Стельмах наголошував, що адвокатам відправили примірники апеляційної скарги. Однак, не знав, чи надсилали електронні копії. Стороні захисту цілком відомі обставини справи, вони не змінились, тому він не вважав за потрібне переносити судове засідання. Колегія суддів ухвалила рішення задовольнити клопотання сторони захисту. У результаті суд перенесли на середу, 12 липня.

Відео дня

Нагадаємо, розгляд апеляційної скарги пов’язаний з тим, що прокурор вважає, що розмір застави для голови Тернопільської облради Михайла Головка має становити 13 мільйонів гривень.

Як себе зараз почуває голова облради

– Станом на 7 липня на робочому місці Михайло Головко не перебуває. Нам відомо, що він звернувся у заклад охорони здоров’я Тернополя за медичною допомогою. Це та інформація, якою ми володіємо на даний момент. Що саме з ним – не знаємо, з понеділка знатимемо більше, – розповідав «20 хвилин» в.о. пресслужби Тернопільської обласної ради Андріан Зендран.

У якому стані Михайло Головко зараз, від досі на лікуванні чи вже повернувся до виконання своїх службових обов’язків, а також чи відбудеться нині, 12 липня, засідання у справі розгляду апеляційної скарги – ми звернулись за коментарем у Тернопільську обласну раду.

Речник Андріан Зендран розповів наступне: 11 липня пан Михайло перебував на робочому місці і вже вийшов з лікарняного. А станом на 12 липня голова обласної ради перебуває у відпустці.

Про стан здоров’я працівників нашого виконавчого апарату ми інформацію не надаємо і не повинні надавати, бо це дані особистого характеру. Тільки самі працівники можуть дати вам відповіді на ці запитання. А щодо участі голови Тернопільської обласної ради у судовому засіданні – ми також не повинні володіти цією інформацією і не володіємо. Ми не знаємо, хто буде брати участь, а хто ні зі сторін судового процесу, – повідомив для «20 хвилин» пан Андріан.

Що вирішив суд

До слова, на офіційних платформах НАБУ, ВАКС та САП даних про сьогоднішнє судове засідання, на якому мали би розглядати зміну міри запобіжного заходу у справі Головка, наразі немає. Як і даних про засідання, де мали би розглядати клопотання про відсторонення голови облради від посади.

Станом на 13:16 12 липня стало відомо, що у Вищому антикорупційному суді таки розглядають справу Михайла Головка, якого підозрюють в отриманні неправомірної вигоди. Про це пише «Суспільне. Тернопіль». За словами кореспондентки, яка працює на місці події, Михайло Головко був проти відеозйомки у залі суду. Прокурор не заперечував. Врешті, колегія суддів дозволила відеозйомку.

У суді прокурор Артем Стельмах хотів збільшити розмір застави до 13 мільйонів гривень. На його думку, попередній – занадто малий.

Адвокат Олександр Тананакін просить не застосовувати ніяких запобіжних заходів. За його словами, Головко притримується всього, що йому затвердила суд першої інстанції (ВАКС).

Станом на 14:52 12 липня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду вже розглянула апеляційні скарги сторони обвинувачення і захисту на ухвалу слідчого судді ВАКС від 28 червня 2023 року. Інформація про це з'явилась на сайті Вищого Антикорупційного Суду. 

За результатами розгляду колегія суддів залишила без задоволення апеляційні скарги сторони обвинувачення і захисту, а ухвалу слідчого судді ВАКС – без змін. Рішення набрало законної сили з моменту проголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

До голови Тернопільської обласної ради застосували запобіжний захід у виді тримання під вартою з альтернативою внесення 805,2 тисяч гривень застави та покладанням на нього передбачених законом обов’язків.

Михайло Головко  підозрюється в отриманні понад 600 тис. грн неправомірної вигоди групою осіб за підписання актів виконаних робіт та погашення заборгованості Тернопільської ОВА перед господарським товариством за роботи, які вже були виконані у 2022 році (ч.4 ст. 368 КК України).

Нагадаємо, також 6 липня 2023 року прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подав до ВАКС клопотання про відсторонення від займаної посади голови Тернопільської облради, якого спільно з двома заступниками голови Тернопільської ОВА викрили на одержанні неправомірної вигоди від бізнесмена-волонтера.

7 липня мало би пройти засідання щодо  відсторонення Головка від посади. Однак, його теж довелось перенести, адже Михайло Головко через стан здоров’я ліг у лікарню перед судом. Суд вирішив відкласти засідання на 13 липня.

 

Читайте також:

У суді оскаржують заставу для голови Тернопільської облради та двох заступників голови ОВА (ОНОВЛЕНО)

Суд про відсторонення від посади Михайла Головка перенесли — голова облради на лікарняному

Михайло Головко запросив на брифінг обрані медіа. Що розказав про свою справу?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (81)
  • Зоя Лисюк

    А що відпустка не дає права притягнення до відповідальності?
  • Леся Завадская

    Війна розстріляти
  • Читач38

    Це ціла схема : спочатку лікарняний,потім відпустка,(ще гроші відпускні немалі використає),а потім зникне,і справу закриють,самий гуманний суд в Тернополі,ганьба,потрібно з Головком і суддю судити!!!
  • Андрій Шаблій

    Так будуть з ним гратися, поки він не зникне!  У нас часто так буває.....

    Slava Bobeliuk reply Андрій Шаблій

    Андрій Шаблій все йде як завжди по накатаному сценарію:звільнення під заставу, лікарня, відпустка. За цей час підмаже, кого треба і гордо піднятою головою вийде на роботу. Сором у таких людей відсутній

keyboard_arrow_up