Михайло Головко запросив на брифінг обрані медіа. Що розказав про свою справу?

Михайло Головко запросив на брифінг обрані медіа. Що розказав про свою справу?
  • Голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко 3 липня вперше прокоментував для ЗМІ своє затримання.
  • Проте, на брифінг у його робочому кабінеті запросили тільки обраних журналістів з місцевих телеканалів
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офі‑ ційною позицією партнерів.

Голова Тернопільської облради Михайло Головко вперше для ЗМІ дав коментар щодо свого нещодавнього затримання. 

Нагадаємо, 26 червня НАБУ і САП затримали голову Тернопільської обласної ради та двох заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації на одержанні неправомірної вигоди. Дії осіб кваліфіковані за ч. 4 ст. 368 КК України. 28 червня ВАКС обрав усім трьом однакову міру запобіжного заходу — тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 805 200 гривень. Після внесення застави їх звільнили з-під варти. Підозрювані мають виконувати ряд зобов'язань.

Відео дня

Події 26 червня в Тернополі голова облради, свободівець Михайло Головко назвав політичною розправою і провокацією. 

– Тернопільська обласна рада наразі працює. Всі виконують покладені на них обов’язки і завдання. Робочий режим повноцінно триває. Події, які трапилися 26 червня, – це ніщо інше, як політична розправа, підла та підступна провокація проти мене і політичних сил, які я представляю, тобто політичного об’єднання «Свобода», – такими словами почав свою промову Михайло Головко.

За його словами, всі знають про його волонтерську діяльність і про те, скільки він та «Свобода» зробили для перемоги України, підтримуючи захисників на фронті. Тому, на його думку, всі «звинувачення, брехня і бруд, які були вилиті» на нього та його сім’ю – завчасно сплановані.

– Дуже хтось сильно хотів розквитатися з Головком, зі «Свободою», за нашу принципову і послідовну позицію. Це не вперше такий метод застосовують до націоналістів, – додав голова обласної ради.

Головко зазначив, що ті звинувачення, які йому інкримінувало слідство, себто отримання неправомірної вигоди (або хабара), – це маразм. Михайло Головко наголосив, що Тернопільська обласна рада вже майже два роки не має жодного стосунку до бюджету громади і ніяк на нього не впливає.

А заявник та підприємець, який співпрацював із правоохоронцями (Ярмоленко – прим. авт.) – був «агентом спецслужб під прикриттям, який більше пів року ходив по кабінетах і всіх провокував на створення злочину». 

– Тернопільщина і обласна рада найгостріше підіймали питання російської церкви в України, заборони діяльності російської церкви, негайного повернення нашої святині – Лаври, у власність громади, вигнати звідти агентуру ФСБ. Все це багатьох дратувало і тому, можливо, звідси і йде корінь зла. Такі речі багатьом не до вподоби. Я це розцінюю як політичне замовлення і розправу, — зазначив пан Головко.

Далі голова облради сказав, що розраховує на об’єктивне слідство і що для нього справою честі є довести свою правоту і невинуватість у суді. Більше інформації повідомити не може, бо, наголосив, що є «секрети таємниці слідства».

Як обирали запобіжний захід

28 червня у Вищому антикорупційному суді обрали запобіжний захід для трьох фігурантів справи — спершу Ігорю Дем’янчуку. Як передають «Українськi Новини», слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Олег Ткаченко відмовився проводити трансляцію судового засідання з обрання запобіжного заходу першому заступнику голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігорю Дем'янчуку. Суддя зазначив, що особи, які не є учасниками судового засідання, не можуть подавати відповідне клопотання. Він додав, що лише учасники засідання можуть просити про трансляцію, тобто сторона захисту або прокурор/детектив.

Нардеп від Тернопільщини Ігор Василів повідомляв, що «обвинувачення просило у суду взяти фігуранта під варту, з можливістю застави 10 млн грн».

Проте слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Як альтернативу, суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

Запобіжний захід обрали Михайлу Головку

Коли у суді почали розгляд клопотання про застосування запобіжного заходу голові Тернопільської облради Михайлу Головку, журналісти «20 хвилин» стежили за судовим засіданням, адже була трансляція.

Прокурор попросив у судді задовольнити клопотання детектива та застосувати до підозрюваного Михайла Головка наступну міру запобіжного заходу: тримання під вартою строком на 60 діб або заставу у розмірі 13 мільйонів гривень. Такий розмір застави визначили, виходячи зі статків Головка та вчинення ним злочину відповідної тяжкості.

Адвокат відстоював два напрямки захисту Михайла Головка – підтвердження необґрунтованості підозри та наявні ознаки провокації злочину. 

Адвокат Головка вимагав максимальний обсяг застави встановити у розмірі 1 мільйона гривень. Другий адвокат просив встановити розмір застави у 805 тис. грн.

Виступив і сам Михайло Головко. Він зазначив, що його підставили.

Головко додав, що раніше співпрацював із Ярмоленком (заявник — прим. авт.) у плані волонтерства в час війни. Тому начебто неправомірну вигоду – сприйняв як черговий волонтерський внесок з ініціативи Ярмоленка та допомогу для ЗСУ. А потім виявилось, що це була «підстава і провокація – те, що він зробив!»

Він також припустив, що можливо ситуація виникла через його політичну діяльність і позицію щодо церкви МП.

– Це для когось могло бути подразником і хтось хотів мені відомстити, – висловився Головко.

Зрештою 28 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до голови Тернопільської обласної ради запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Альтернативою суддя визначив підозрюваному заставу у розмірі 805 200 грн.

Такий самий запобіжний захід 28 червня застосував слідчий суддя Вищого антикорупційного суду і до третього учасника справи про отримання хабара — заступника голови Тернопільської обласної військової адміністрації Ігоря Гайдука.

Посадовців звільнили з-під варти

29 червня стало відомо, що голову Тернопільської обласної ради звільнили з-під варти під заставу. Про це «Суспільному» повідомив телефоном його адвокат Олександр Тананакін. За його словами, за Михайла Головка внесли заставу, тому він звільнений з-під варти.

«Коли буде наступне судове засідання, невідомо, про це ще рано говорити», – сказав адвокат.

30 червня «Суспільне» повідомили, що заступники начальника Тернопільської ОВА, яких затримали на хабарі, також вийшли з-під варти після внесення застави.

«Заступників начальника Тернопільської військової адміністрації Ігоря Дем'янчука та Ігоря Гайдука звільнили з-під варти», – повідомила «Суспільне» прессекретар САП Ольга Постолюк. — Заставу вони внесли відразу після судового засідання. Їх зобов’язали носити електронний засіб контролю».

САП оскаржила запобіжний захід

4 липня стало відомо, що САП оскаржила запобіжні заходи голові Тернопільської облради та двом заступникам голови Тернопільської ОВА. Про це повідомила пресслужба прокуратури.

Прокурор #САП подав до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду апеляційні скарги на рішення слідчого судді, якими голові Тернопільської обласної ради та двом заступникам голови Тернопільської ОВА обрано запобіжні заходи у виді тримання під вартою з альтернативою внесення понад 805 тис. грн застави.

Прокурор не погоджується з розміром застави, визначеною слідчим суддею, та у суді апеляційної інстанції, зважаючи на тяжкість злочину, наполягатиме на застосуванні більш суворого запобіжного заходу – тримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 13 млн грн для голови Тернопільської облради, 10 млн грн – для першого заступника голови Тернопільської ОВА та 8 млн грн – іншого заступника.

Крім того, оскільки злочин, який інкримінується голові Тернопільської облради, пов'язаний із займаною ним посадою та виконанням службових повноважень, стороною обвинувачення готується клопотання про відсторонення особи від займаної посади.

Разом з тим, в САП повідомляють, що двоє заступників голови Тернопільської ОВА з березня 2023 року увільнені від виконання своїх посадових обов’язків.

Оскільки голова обласної ради Михайло Головко повернувся до роботи після звільнення з-під варти, то ми звернулися до в. о. речника пресслужби Тернопільської обласної ради Андріана Зендрана прокоментувати — як так, що особа, підозрювана у отриманні хабара, продовжує працювати на посаді. На момент здачі газети коментаря ми не отримали. 

Також аналогічне запитання надіслали в інформаційному запиті до Національного антикорупційного бюро України. А ще поцікавились – які подальші дії НАБУ будуть у ситуації, що склалась, та чи готують клопотання про відсторонення Михайла Головка від займаної ним посади.

Щодо Ігоря Гайдука та Ігоря Дем’янчука, які за нашою інформацією несли військову службу у складі 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ, за коментарем, чи служать вони зараз, ми звернулися до пресофіцера бригади Юрія Кульпи. Він сказав надсилати інформаційний запит, що ми і зробили. І попросили командира частини вказати, з якого часу заступники голови Тернопільської ОВА були військовослужбовцями бригади, чи мобілізовані вони (або ж підписали контракт про військову службу), а також чи продовжують бути на службі після звільнення з-під варти під заставу. Як тільки отримаємо відповіді – опублікуємо її. 

«20 хвилин» продовжують стежити за розвитком подій у цій справі та інформуватимемо про все читачів.

Довідка. У разі внесення застави на підозрюваних покладаються обов’язки:

Відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Читайте також: 

Затримали Михайла Головка і двох заступників голови ОВА. Їх підозрюють у вимаганні 1,8 млн грн

ВАКС обрав міру запобіжного заходу голові Тернопільської облради і заступнику голови ТОВА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (108)
  • Паша Пашинський

    А як Головко виносив гроші в пакетах з офісу Мрії перед носом слідчих, які робили обшук😁😁😁
  • Людмила Думанська

    Оборотні
  • Sofija Onofruk

    заплатив велику суму грошей і тепер виправдовується брехун
  • Петро Фостик

    А я що казав ,ні хрена йому не буде ,

keyboard_arrow_up