З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя

З ліжками, проте без каналізації та вентиляції. Ми перевірили, які укриття у дитсадках Тернополя
  • Тернопільські дошкільні заклади поступово відновлюють свою роботу в умовах воєнного стану. Наразі з 35 у повному обсязі працюють 27 садочків. Головною умовою для відкриття є облаштування найпростішого укриття для всіх вихованців та працівників закладу.
  • Журналісти «20 хвилин» завітали у три садки Тернополя, аби побачити, наскільки укриття безпечні для перебування і що ще варто удосконалити.

Далі детально розкажемо про кожен із закладів, де були. 

Тернопільський заклад дошкільної освіти (ясла-садок)

Найпростіше укриття для вихованців дошкільного закладу – звичайний підвал, що складається з трьох кімнат. Наразі спільними зусиллями працівників вже вдалось облаштувати дві кімнати: одна для розваг, а інша – для сну. Зі слів директорки Тетяни Починок, приміщення було не в найкращому стані, тож роботи вистачило всім.

Відео дня
v class="video-block">

–   Ми самостійно білили стіни, ремонтували підлогу, розвішували кольорові штори, аби створити нормальні умови для дітей. Також були відповідальні за наповнення приміщення іграшками, місцями для сидіння та сну. Приділили значну увагу створенню ігрової зони, адже це теж є важливим аспектом для наших вихованців. Звичайно, ми розуміємо, що цього недостатньо і завжди хочеться зробити більше для наших дітей. Тож очікуємо фінансування і тоді вже зробимо так, аби наше укриття повністю відповідало затвердженим нормам, –  каже очільниця.

Щодо ліжечок, то вони переважно розраховані на найменших вихованців. Користуються ними тільки у тому разі, якщо повітряна тривога лунає під час обіднього сну. У цей час старші діти можуть залучатись до ігор чи перегляду мультфільмів.

Станом на 27 липня, у найпростішому укритті цього дошкільного закладу була відсутня вентиляція, каналізація та водовідведення. Саме тому в приміщенні завжди наготовлена вода в пляшках та горщики. На випадок тривалого перебування вже закупили печиво, є також аптечка медичної сестри.

–  У кожної дитини наявний тривожний рюкзак зі стандартним набором речей: водичка, печиво, бейджик, картка, де вказано особисті дані батьків та домашня адреса. Також є окрема сумка для вихователя, групи та медичної сестри. Під час повітряної тривоги кожна дитина бере свій рюкзак і спускається до укриття. Малюки вже за п’ять місяців звикли до цього, тож все виконують без паніки та зайвих запитань, – розповідає методист закладу Анна Леськів.

Приміщення розраховане приблизно на 100 осіб. Восени очікують на збільшення кількості вихованців закладу, тому вже зараз педагогічний колектив розглядає варіанти щодо облаштування додаткової кімнати для дітей.

–  Площу укриття необхідно збільшити і це можливо за рахунок проведення реконструкції у сусідній кімнаті. Там ремонтні роботи ще не проводили, але вже плануємо. Все маємо зробити згідно з нормами: із вентиляцією, каналізацією, водовідведенням, щоб діти відчували себе комфортно, – додає пані Анна.

ДНЗ комбінованого типу з інклюзивною формою навчання

А ось цей дошкільний заклад попри воєнний стан в країні щодня приймає приблизно 80-ть вихованців, серед них і дітки з особливими освітніми потребами. Тож, окрім спальні та ігрової зони, педагогічних колектив обладнав у сховищі ще й сенсорний куточок, де психологи можуть заспокоїти дітей.

   – Ми ніколи не знаємо, скільки триватиме та повітряна тривога і на що очікувати, тому намагались створити якомога комфортні умови. Одного разу ми разом із дітьми вже перебували в укритті близько дві години. Намагалися їх зайняти іграми, малюванням, і все минуло добре. І хоча більшість дітей вже звикли до сирени, укриття, та ще бувають випадки, коли вони плачуть і бояться спускаться. Тоді вже педагоги залишаються з ними на першому поверсі у спеціально підготовлених місцях, – каже директорка закладу Надія Безкоровайна.

Укриття тут розраховане на 220 осіб і має два входи/виходи, що дозволяє потрапити в нього як з приміщення, так і з вулиці. Наразі там вже провели WI-FI, каналізацію, встановили унітаз та умивальник. Пані Надія додає, попри це приміщення ще потребує ремонту, зокрема: встановлення вентиляційної системи та заміни світильників.

– Крім WI-FI, ми ще потребуємо стаціонарного телефону. Також звертаємо увагу на те, що необхідно придбати спеціальні акумулятори. Вони дозволять освітлювати приміщення навіть у випадку відключення електроенергії. Це важливо для нас, адже маємо вихованців з вадами слуху. Дитинка і так не чує, а якщо ще навкруги буде суцільна темрява – складно психологічно, –  зауважує вона.

У кожній кімнаті встановили п’ятилітрові пляшки з водою, пластикові стаканчики та набір печива. Також наявна аптечка, що дозволяє надати дитині першу домедичну допомогу. Під час тривоги вихователі мають спустити до укриття тривожні сумки, де наявні списки дітей, контактні телефони батьків та базові теплі речі.

–   Ми не просили батьків забезпечити кожну дитину тривожним рюкзаком з базовими речами, бо це зайвий клопіт як для малечі, так і педагогів. Єдине – кожна дитина має у гаманці бейджик, де вказані дані про неї та номери батьків. А все інше вже під контролем вихователів, медичної сестри, –  говорить пані Безкоровайна. 

Тернопільський дошкільний заклад

Найпростіше укриття для своїх вихованців змогли обладнати і працівники дошкільного закладу. Косметичний ремонт зробили одразу в кількох кімнатах, тож одночасно у приміщенні може перебувати 200 осіб. Завідувачка закладу Ірина Гаврилюк каже, щодня у літній період садок відвідує близько 100 дітей, тож місця вистачить всім.

–  Ми перенесли в укриття стільчики, ліжка, коробки з іграми, щоб діти відчували себе комфортно. Також маємо проектор та музичну колонку. Якщо тривога затягується вмикаємо мультики або патріотичну музику. Наші діти співають, танцюють, граються в укритті і ніякого стресу. І все це завдяки тому, що перше ознайомлення з укриттям відбувалось ще до повномасштабного вторгнення. Навіть інколи заходжу в групу привітатись, а вони питають: чи підемо сьогодні співати в сховище, –  посміхаючись, каже завідувачка.

Під час переходу в укриття, окрім вихователя, ще й кожна дитина має при собі тривожний рюкзак з водою, печивом та теплими речами. Що стосується даних дітей та контактних телефонів батьків, то ця інформація є у педагогічних працівників.

Порушення, що треба виправити в укритті дошкільного закладу №6 – стандартні. Знову ж таки відсутня каналізація, вентиляція, вбиральні. Проте працівники зробили запас води, печива та перенесли звичайні горщечки.

–  Нам ще б не завадило розширити запасний вихід, щоб у разі чого можна було евакуювати діток. Та і взагалі провести капітальний ремонт приміщення. Хочеться, аби наші діти могли у сховищі і нормально пограти, відпочити, вимити руки. До нас вже приходили спеціалісти, оглядали приміщення і казали, як і що за правилами можна все зробити. Тож чекаємо, коли проведуть ремонтні роботи, – додає пані Ірина.

Кошти на ремонт

До кінця серпня в найпростіших укриттях дошкільних закладах Тернополя мають провести капітальний ремонт, зокрема: встановити вентиляційні системи, каналізації та вбиральні. Зі слів начальниці управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольги Похиляк, вже визначили перелік робіт і підрахували витрати.

 – Аби найпростіші укриття дошкільних закладів привести до ладу, необхідно приблизно 15 мільйонів гривень. Ми маємо встигнути це зробити до початку навчального року, щоб заклади пройшли перевірку комісії і приступили до прийому дітей, –  каже вона. 

Щодо правил та норм, то обладнання найпростіших укриттів має забезпечувати можливість безперервного перебування в них упродовж не менше 48 годин. Для цього варто встановити у кожному приміщенні місця для сидіння та лежання, ємності з питною водою з розрахунку дві літри на добу на одну особу. Також варто подбати про технічну воду, за умови відсутності в укритті централізованого водопостачання. На всякий випадок мають бути ліхтарики, первинні засоби пожежогасіння, засоби надання медичної допомоги, засоби зв’язку та оповіщення.

Головний спеціаліст з питань дошкільної освіти управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ірина Антонюк каже, наразі це питання ще обговорюється спеціальною комісією. Акт з вимогами має бути вже наступного тижня.

– Його розробляє комплексна комісія, до якої входять представники ГУ ДСНС України в Тернопільській області, ГУ Держпродспоживслужби України в Тернопільській області та ГУ Національної поліції України в Тернопільській області. Звичайно, першочергово прописуватимуть пункти, що стосуються безпеки учасників освітнього процесу, –  уточнює вона. 

Щорічно шкільні заклади перевіряти наприкінці серпня, а дошкільні – на початку вересня. Саме від цих перевірок залежить, чи будуть садочки, школи працювати у звичайному форматі. Особливо зараз – в умовах воєнного часу. 

Автор: Поліна Дайнега, Вадим Єпур.

Коментарі (26)
  • Ольга Фіголь

    Нестрадай фігнею невикидайте фото бережіть своє і наших дітей життя.
  • Света Бахурська

    Коли вже перестанете згадувати Тернопіль😡😡😡
    Для чого афішувати садочки, виставляти фото?
    При тому що на фото видно що ніяких  умов немає, застели старими коврами, занесли старі нещасні меблі, вікно закрили шторою та плазмою?
    Для дітей які умови, де є туалет, умивальник щоб помити???
    Не позортесь!
    І не згадуйте садочки😡 щоб не було біди завтра❗️

    Одне дурне написало 100 поширило для чого ❓❓❓

    Ирина reply Света Бахурська

    Щоб приховати бездіяльність влади щодо спорудження справжніх укриттів.
  • Читач75

    Готують тупе стадо для життя в підвалах
  • Ірина Чорна

    Фото гарна ілюстрація для брехливої статистики. Бомбосховище, в якому вікно прикрите екраном! Геніально.

    Ірина Чорна reply Ірина Чорна

    Lesya  Palashevska От кого ви намагаєтесь обдурити, себе? Це двері? Завішані екраном, закладені стільцями бутлями, ліжком...

    Lesya Palashevska reply Ірина Чорна

    Я вам пояснюю, що це не вікно....але бачу, що немає кому пояснювати...

    Ірина Чорна reply Ірина Чорна

    Lesya  Palashevska в укритті немає бути вікон, скла, воно ж в підвалі, чи це перший поверх?

    Lesya Palashevska reply Ірина Чорна

    Ірина Чорна Наскільки мені відомо, це, як ви кажете *вікно* - без скла і закривається залізним завісом, коли гарна погода, сонце - його відкривають навстіж для провітрювання та просушування укриття (якщо немає тривоги і немає дітей.)Якщо не знаєте, то не пишіть дурниць.

    Ірина Чорна reply Ірина Чорна

    Lesya  Palashevska не лукавте, скло, через яке видно сонячне світло. Скляні двері? На першому поверсі? Чого вихід екраном завісили?

    Lesya Palashevska reply Ірина Чорна

    Ірина Чорна Це є додатковий вихід,а не вікно, який обов'язково має бути в бомбосховищах .

    Ирина reply Lesya Palashevska

    Вже дуже давно всі будинки в Ізраїлі будуються з кімнатою-укриттям або сховищем– на івриті така кімната називається «мамад». Це прописано й у документації на нові будинки. До речі, це не якась спеціальна кімната чи підвал. Звичайне житлове приміщення в квартирі, з меблями, шпалерами, килимками. Це може бути вітальня або спальня. Але!



    Стіни мамада значно міцніші за інші – раз. У вікна є сталева віконниця, що закривається зсередини, - два. Двері в цю кімнату мають складний замок і теж міцніші за інші, бо теж сталеві, - розповіла «КП в Україні» мешканка ізраїльського міста Ор-Аківа Еліна. - У звичайний час тут живуть, сплять, вчаться, дивляться телевізор або граються, а якщо прозвучить сирена і всім скажуть пройти в сховища, всі, хто є в квартирі, підуть у мамад, зачинять вікно і спокійно чекатиму, коли прозвучить відбій. У цій кімнаті є запас води та несолоних крекерів, які ми періодично з'їдаємо, але підкладаємо нові.....https://kp.ua/ua/life/a650078-bomboskhovishcha-abo-chomu-nam-varto-povchitisja-v-izrajilju

    Леся, який "додатковий вихід", прикритий екраном???.... Перейліть за посиланням - подивіться, чим "прикривають" вікно в Ізраїлі...

keyboard_arrow_up