За 20 км до Лановецького району спалахнула африканська чума свиней

За 20 км до Лановецького району спалахнула африканська чума свиней

За 20 км від кордону з Лановецьким районом в Теофіпільському районі зареєстрували спалах АЧС.

У зв’язку з цим з ініціативи начальника ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області Василя Хомінця відбулося засідання ДНПК при Лановецькій райдержадміністрації.

Члени якої прийняли рішення вважати протиепізоотичну ситуацію в районі загрозливою, а також провести передкарантинні заходи, які унеможливлять поширення небезпечної хвороби на території нашої області.

   Керівники свиногосподарств повинні перевести роботу своїх підприємств на «закритий» режим роботи, встановити огорожу навколо свиноферми.

  Також рекомендовано керівникам свиноферм, а також населенню утриматися від купівлі свиней з-за меж області, не підтримувати міжгосподарських зв»язків з регіонами, неблагополучними щодо АЧС.

Відео дня

  Управлінню Держпродспоживслужби в Лановецькому районі та районній державній лікарні ветеринарної медицини рекомендовано посилити нагляд за переміщенням тварин в межах району, а супровідні документи на переміщення видавати при повній ідентифікації.

 Нагадаємо, на Тернопільщині в Збаразькому районі в січні уже був зареєстрований спалах АЧС, однак, після проведення комплексних заходів карантинні обмеження були зняті. Тому сьогодні важливо вжити всі заходи, які унеможливлять поширення небезпечної інфекції в області. Сьогодні управління Держпродспоживслужби в кожному районі виступають ініціаторами затвердження та фінансування Програм проведення заходів, направлених на запобігання та ліквідацію АЧС в районі на поточний рік, що дозволить закупити усі необхідні деззасоби, відповідні дорожні знаки, спецодяг, спецвзуття, оприскувачі тощо, - зазначив начальник ГУ Держпродспоживслужби в Тернопільській області василь Хомінець.

ДОВІДКА. Африканська чума свиней (АЧС, Pestis Africana suum) — це заразне захворювання, деякі ознаки якого можуть розвиватися доволі швидко, але не завжди є специфічними для встановлення остаточного діагнозу (детальніше дивись нижче). Збудник АЧС це ДНК-вмісний вірус сферичної форми, що належить до родини Asfaviridae. Він дуже складний і проявляє значну генетичну мінливість. Вірус АЧС заражає клітини імунної системи та ініціює вироблення величезної кількості специфічних антитіл, які, на жаль, не здатні до повної нейтралізації збудника. Це і є однією з основних причин чому виготовлення ефективної вакцини проти нього наразі неможливе. АЧС достатньо легко передається від хворої до здорової тварини (дивись нижче як саме), чому сприяє надзвичайна стійкість вірусу в навколишньому середовищі.

В умовах України лише домашні та дикі свині виду Sus scrofa можуть хворіти на АЧС. Усі інші тварини не сприйнятливі до збудника цієї хвороби. Вірус АЧС не передається людині і є безпечним для її здоров’я. На даний час виділено та описано 22 генотипи вірусу АЧС, однак більшість із них ніколи не виділялась за межами Африки. У 2012-2015 рр. в Україні було виявлено вірус АЧС генотипу ІІ, що за останні 8 років набув широкого розповсюдження, прокрокувавши з Кавказу, через Європейську частину Російської Федерації до Білорусі, України, країн Балтії та Польщі. Характерною особливістю захворювання від початку епізоотії була і залишається висока летальність. І, тому, власникам свиногосподарств та фахівцям ветеринарної медицини слід чітко зрозуміти, що АЧС – це невиліковна хвороба, що призводить до загибелі свиней усіх порід і статево-вікових груп. Антибіотики, або попередня вакцинація проти інших хвороб (наприклад, КЧС), жодним чином не впливають на її фатальний перебіг.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up