Партнер рубрики Події

За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом

За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом

Очільник поліції пообіцяв ініціювати на Раді оборони ОВА оприлюднення списків громадських організацій Тернопільщини, через які за кордон виїхало і не повернулось найбільше чоловіків призовного віку.

Півсотні кримінальних проваджень за ст. 332 Кримінального кодексу України розслідує поліція Тернопільщини, з них вже 11 скерували до суду — такі цифри озвучив начальник головного управління Нацполіції в області Сергій Зюбаненко щодо справ утечі за кордон осіб призовного віку. Причому карають за цією статтею не самих утікачів, а тих, хто їм допомагав за гроші незаконно залишити межі країни. Самим утікачам поки що світить штраф. І то у разі, якщо їх впіймають. Але справа дійде і до них, запевнив «20 хвилин» Сергій Зюбаненко.

 

Через  «Шлях» — це схема

— Справи за ст. 332 Кримінального кодексу України стосуються не осіб, які незаконно перетнули кордон, а тих, хто їм у цьому сприяв, — пояснив Сергій Зюбаненко. —  Відповідальність несуть особи, які безпосередньо, використовуючи ті чи інші схеми, сприяли чи допомогли особам перетнути кордон, а ті в Україну не повернулись. Виїжджали за системою «Шлях», яка передбачала благі цілі – допомагала виїхати з України волонтерам і всім, хто віз допомогу. Але насправді багато людей поїхали і не повернулись.

Відео дня

Коли почалось повномасштабне вторгнення, масштаб тих, чиї прізвища потрапили до системи «Шлях», вражав, каже очільник поліції. Бо потрібно було людей випускати за допомогою Україні.

— А потім ми побачили масштаб тих, хто не повернувся, — продовжив Сергій Зюбаненко. — Те, що сталось – ніде не дінеться. Ми аналітику бачимо і розуміємо, які громадські організації там залучені і через кого виїхали в один кінець найбільше чоловіків призовного віку. І для нас важливе не тільки документування за ст. 332 ККУ оперативне — затримання на гарячому при передачі коштів. Але є ще така опція, коли ми проаналізували і зрозуміли, що це схема. Бо коли не повертається одна-дві особи – це зрозуміло, ризики такі є. А коли ми розуміємо, хто виїжджав, як вони виїжджали і не повернулись десятками, а то й сотнями – це зовсім інша історія. І відповідальність буде, бо термінів давності таких злочинів немає.

Наразі поліція збирає інформацію, аналізує та шукає доказову базу. Кажуть, дійде й до тих, хто поки не попався. І такі напрацювання вже є. «Ревізію ми проведемо, це все відмотаємо, і особи нестимуть відповідальність», — запевнив Сергій Зюбаненко.

 

Чому мовчать в ОВА?

Журналісти «20 хвилин», нагадаємо, через пів року після початку повномасштабного вторгнення звертались до ОВА із запитом, в якому намагались отримати інформацію про те, скільки чоловіків призовного віку залишили межі України і через які громадські організації Тернопільщини їх втекло за кордон найбільше. Натомість у такій інформації нам відмовили.
Детальніше читайте:

У Тернополі не можуть порахувати чоловіків, які виїхали за кордон?

Тому журналісти звернулись до очільника поліції з проханням сприяти в отриманні цієї інформації.

— Я ініціюю це на Раді оборони в ОВА, — пообіцяв Сергій Зюбаненко. — Але, повірте, за ст. 332 ККУ і попри щотижневі затримання, справ буде ще більше. Бо поки буде попит – будуть пропозиції. Це для нас пріоритетна стаття, і ми тут не відступимо. І, хоча ми не прикордонна область, у нас є організації, які цим зловживають, хоча до цього позиціонували себе як активні волонтерські організації. А що буде з тими, хто поїхав і не повернувся – має дати відповідь законодавець, який повинен врегулювати це питання.   

 

За що покарали кременчанку?

Вирок кременчанці, яка за гроші допомагала чоловікам призовного віку в перетині кордону, проголосив у квітні суд. За статтею 332 Кримінального кодексу України такі вироки журналісти побачили вперше. Як повідомив адвокат засудженої Віктор Гурник, вирок суду вони не оскаржуватимуть.

Як дізнались «20 хвилин», жінку звуть Юліанна Г, вона уродженка Кременеччини, заміжня і має неповнолітню дитину. Допомагала утікачам не сама, але всі матеріали щодо «помічників» виділені в окреме кримінальне провадження.   

Починаючи від 24 лютого 2022 р., нагадаємо, в Україні діють спеціальні правила перетину кордону в умовах воєнного стану військовозобов`язаними особами. Ці питання регламентуються Законами України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України», «;Про правовий режим воєнного стану» та Постанови КМУ «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України» № 57 від 27.01.1995.

За даними слідства, саме спільник кременчанки організував схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України шляхом виготовлення підроблених офіційних документів товариства із обмеженою відповідальністю «Агрофірма «Київська», які дають підстави виїхати за межі території України. До схеми долучили і нашу землячку та ще одного чоловіка, стосовно якого досудове розслідування завершено та матеріали разом із обвинувальним актом вже скерували до суду.

Юліанна Г., за даними слідства, дізналась, що Іван (ім’я змінене — прим. ред.) цікавився питаннями порядку виїзду за межі території України. Жінка запропонувала допомогти за грошову винагороду в розмірі 7500 доларів США і дала телефон спільника, який допоможе в отриманні документів. А також надала поради та інструкції щодо манери поведінки під час перетину кордону України через пункт пропуску.

 

Мав утекти через кордон з Молдовою

Спільник запросив за свої послуги трохи меншу ціну — 6 тисяч доларів США. Для цього потрібно приїхати до Одеси, де його зустріне довірена особа. В якості авансу за виготовлення та передачу документів, що дають підстави виїхати за межі території України, необхідно передати посереднику 4 000 доларів, після цього він отримає документи та детальні інструкції щодо перетину кордону через пункт пропуску в напрямку Республіки Молдова. І за це доплатити решту суми.

«Утікача» запевнили, що він буде заброньований на період мобілізації та на воєнний час співробітником підприємства, яке здійснює зовнішньо-економічну діяльність, та відряджений на період від 25 серпня до 9 вересня 2023 року до Молдови.

Документи, що отримав Іван, за даними експертів Рівненського НДЕКЦ МВС, були підробленими. Але, отримавши їх, Іван передав решту — ще дві тисячі доларів.

Слідство кваліфікувало дії кременчанки за ч.3 ст.332 КК України, тобто сприяння в організації незаконного переправлення особи через державний кордон України шляхом надання порад, вказівок, засобів, вчинені за попередньою змовою групою осіб, з корисливих мотивів.

За це існує відповідальність до дев’яти років ув’язнення, але Юліанну від тюрми врятувала угода зі слідством, яку уклали 16 квітня 2024 року. За її умовами, обвинувачена у повному обсязі  визнала свою винуватість. Також сторони угоди визначили узгоджене ними покарання, яке жінка повинна понести за вчинений злочин.

— Затвердити угоду про визнання винуватості від 16 квітня 2024 року, укладену між прокурором відділу нагляду за додержанням законів та обвинуваченою за участю захисника, — вирішив Кременецький райсуд. — Визнати винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.332 КК України та призначити їй узгоджене покарання у виді штрафу 171 700  гривень, без застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна та позбавлення права обіймати певні посади та займатися певною діяльністю.

Юліанна перебуватиме під нічним домашнім арештом доки вирок не набере законної сили.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Але скаргу засуджена не подаватиме, запевнив «20 хвилин» її адвокат.

 

Довідка

Вирок у Судовому реєстрі https://reyestr.court.gov.ua/Review/118421683

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 332. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України

1. Незаконне переправлення осіб через державний кордон України, організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництво такими діями або сприяння їх вчиненню порадами, вказівками, наданням засобів або усуненням перешкод — караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені способом, небезпечним для життя чи здоров'я особи, яку незаконно переправляли через державний кордон України, чи вчинені щодо кількох осіб, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням службового становища, — караються позбавленням волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Дії, передбачені частиною першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою або вчинені з корисливих мотивів, — караються позбавленням волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

 

Читайте також:

Переправляли за кордон «ухилянтів»: одного учасника злочинної групи судитимуть, інші – у розшуку

Підприємець-перевізник з Тернопільщини незаконно переправляв чоловіків призовного віку через кордон

Жителя Тернопільської області затримали при спробі незаконно перетнути кордон

Ухилянта з Тернопільщини затримали неподалік кордону з Румунією

Тернополянин причетний до схеми незаконного вивезення за кордон 48 чоловіків

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • PM

    Чому зюба не ініціює порушення кримінальних справ на прикордонників, які всупереч Конституції (ст.33), і загальної декларації прав Людини ООН (ст.13), порушують закон і не випускають людей з країни?
  • PM

    Зюба йобаний фашист і прислужник нелегітимного наркомана ти що сука не розумієш що так довго буде і за все треба буде відповісти!
  • Oksana Ismagilova

    Нічого страшного хлопчики хочуть жити а не помирати та як ваші діти і ви
  • Oksana Kalynovych

    І що з того?

keyboard_arrow_up