Партнер рубрики Події

«За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО)

«За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО)
  • У педагогічному університеті діє виставка картин, які захисники створили під час лікування і реабілітації у місцевих медзакладах.
  • Красиві пейзажі, тварини, квіти, літак «Мрія» та синьо-жовтий стяг над пшеничним полем – саме це на них зобразили військовослужбовці.
  • Фото їхніх робіт переглядайте у нашому матеріалі!

«Воїни світла» – виставку під такою назвою всі охочі можуть побачити у фойє головного корпусу ТНПУ імені Володимира Гнатюка. На п’яти стендах розвісили картини, написані військовими ЗСУ, які проходять лікування та реабілітацію у тернопільських медичних закладах.

Відео дня

Як йдеться на інформаційній таблиці, арт-проєкт організували за ініціативи волонтерки, методистки Рубіжанського Центру туризму і краєзнавства Олени Хмельницької і художника Рустама Давлетова.

На стендах переважають малюнки пейзажів – зокрема, тернопільських. Наприклад, на кількох ми помітили Старий замок. Військові також намалювали ліси, море, гори, старовинні будівлі, кораблі, різні квіти, портрети тощо. Є й абстрактні, чорно-білі малюнки, у яких кожен побачить щось своє.

Дехто з авторів підписав картини власним ім’ям та прізвищем, а хтось залишив підпис, ініціали або бойовий позивний, як от «Оптиміст», «Соловій», «Бульдог», «Барон», «Пенсія», «Лука» та інші.

Під частиною творів мистецтва захисники вказали бригади, військові частини й інші формування, у яких служать. Серед них 24-й штурмовий батальйон «Айдар», 35-та бригада морської піхоти, 46-та аеромобільна бригада, 56-та мотопіхотна бригада, 95-та десантно-штурмова бригада тощо.

Крім картин, на виставці можна подивитися на фотографії самих військовослужбовців. Їх тут дуже багато, бійців знімкували під час творчого процесу – за мольбертами, з пензликами й фарбами, а ще на прогулянках та інших заняттях, з рідними і побратимами, з волонтерами.

На одному стенді розмістили світлини медперсоналу, який доглядає за захисниками.

На сайті педуніверситету розповіли, що виставку у фойє відкрили 14 березня. У дописі йдеться, що проведення у стінах вишу показу робіт, створених бійцями, стало традицією і це вже четверта така презентація. На захід завітав Рустам Давлетов, який понад два роки працює з військовими.

«Виставка націлена для молоді, щоб не боялися та не проходили осторонь захисників. Приємне слово, доброзичливий погляд і щира посмішка – це велика підтримка для них. Закликаю підтримувати бійців ЗСУ, бо реабілітація довготривала, а жити потрібно зараз», – сказав він.

– «Воїни світла» – це про жагу до життя, стійкість та силу українських воїнів. Кожна картина наповнена емоціями, думками та почуттями, а кожна деталь таїть глибокий зміст пережитого авторами. За малюнками ховається біль, розчарування та втрати. Для Героїв, які втратили кінцівки й мали численні травми, вогник віри та надії не погас. Арт-терапія – це чудова можливість висловити всі почуття на полотні чи аркуші паперу, – пишуть від педуніверситету.

 

Читайте також:

Князівни і княгині в мініатюрі: тернополянам пропонують познайомитись з визначними особистостями

У тернопільському музеї відкрили зал російсько-української війни

У тернопільському музеї відкрили виставку вишитих портретів Шевченка

У обласному художньому музеї відкрили виставку живопису «Мотанка»

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up