Партнер рубрики Події

Князівни та княгині в мініатюрі: тернополянам пропонують познайомитись з визначними особистостями

Князівни та княгині в мініатюрі: тернополянам пропонують познайомитись з визначними особистостями
  • Княгиня Ольга, Либідь, Княгиня Інгігерда та Рогнеда – мініатюри визначних жінок представили на виставці у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.
  • І хоча образи повторюються, але кожна лялька особлива по-своєму.

«Князівни та княгині України» — мистецька виставка вузлової авторської ляльки. Вона присвячена дружинам та донькам князів Русі-України, жінкам княжих родів.

Відео дня

В експозиції представили понад 80 ляльок. А ось організувала її співзасновниця Міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом» Ніна Хаген з міста Осло (Норвегія).

— Серед виставлених робіт можна зустріти образи княгині Ольги, доньок Ярослава Мудрого: королеви Франції – Анни, королеви Угорщини – Анастасії, королеви Норвегії – Єлизавети, а також княжу родину Острозьких, зокрема Гальшку Острозьку, та багато інших княгинь. в історії Європи велику роль відіграли власне  доньки київських князів, які у свій час стали королевами багатьох європейських країн: Франції, Польщі, Угорщини, Данії, Візантії, Норвегії і засновницями відомих монарших династій, — розповіла «20 хвилин» завідувачка відділу науково-просвітницької роботи музею Оксана Гулик.

Феномен образного лялькового світу занурює глядача у таємничу добу Київської Русі, демонструє тисячолітні родинні зв’язки України з Європою.

Зі слів пані Оксани, це виставка про те, яку насправді силу таїть у собі українська жінка. А хто ж створив цю красу?

— До створення ляльок долучилися понад 40 майстринь з різних регіонів України. Це найкращі лялькарки з усієї України та світу. Зокрема, Вікторія Прокопенко (Вінниччина), Олена Бацман (Харківщина), Тетяна Бількевич (Житомирщина), Інна Кушніренко (Миколаївщина), Ганна Некрилова (Запоріжжя) та інші. Горді тим, що учасницею проєкту стала і майстриня з Тернополя Алла Шушкевич, — кажуть в музеї.

Найбільше ляльок — в образі Княгині Ольги, понад 20. Кожна мініатюра має ексклюзивне вбрання та вишукані прикраси. Майстрині продумали все до деталей, тож подекуди в руках ляльок можна побачити книги, хрести, мечі.

— Опираючись на власні дослідження, майстрині використали давню традиційну вузлову техніку. А одягнули свої ляльки в пишне вбрання княгинь Київської Русі, скандинавських, німецьких принцес та королев. Майстрині не мали за мету відтворити історичні копії, а представлені як стилізовані образи, засновані на власних дослідженнях, — наголошує завідувачка відділу науково-просвітницької роботи музею.

Виставка діятиме у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї до кінця березня. Працівники культурного осередку закликають місцевих жителів та гостей не оминати виставку.

Адже, великий і вічний народ той, який пам’ятає своє минуле, шанує своїх предків. Якщо ми будемо цінувати наше минуле та культуру, то подолаємо всі негаразди і будемо найміцнішою нацією, запевняють в музеї. 

 

Читайте також:

Кобзарю — 210! У Тернополі вшанували пам‘ять Тараса Шевченка

У тернопільському музеї відкрили зал російсько-української війни

Шевченківська премія 2024: оголошено переможців

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Nina Hagen

    Alla Shushkevych , щиро дякуємо Вам!
  • Поліна

    Дуже класні ляльки😍 раджу всім відвідати
  • Поліна Дайнега

    Дуже гарно😍 молодці

keyboard_arrow_up