Партнер рубрики Події

Зала гральних автоматів у самісінькому Центрі! МИ дізналися, чи є дозвіл і що там буде

Зала гральних автоматів у самісінькому Центрі!  МИ дізналися, чи є дозвіл і що там буде
  • У місті після тривалої перерви з гральними закладами готують відкрити нову залу ігрових автоматів. І не аби де, а у самісінькому центрі міста – у приміщенні готелю «Тернопіль».
  • Журналісти «20 хвилин» з'ясували, чи відповідає приміщення вимогам закону та чи можна там розміщувати автомати? Що розповіли в адміністрації готелю та головне, чи є ліцензія від спеціальної державної комісії? Про це читайте у матеріалі.  

Новий гральний заклад, як стало відомо журналістам «20 хвилин», готують до відкриття у приміщенні готелю «Тернопіль». Наразі там ще тривають ремонтні роботи. На першому поверсі деякі вікна закрили банерами із зображеннями гральних карт, кубиків та фішок. На вході назва закладу – WIN Club. Він розташований біля сходів у парк імені Шевченка.

Нагадаємо, раніше гральний бізнес був поза законом, однак це не заважало йому «процвітати». Ще 2,5 роки тому у Тернополі зали гральних автоматів, які прикривали свою діяльність під виглядом лотерей, були чи не на кожному кроці. Особливо багато їх було біля людних місць – вокзалів, автостанцій, ринків, гуртожитків та навіть у житлових будинках. Організатори такого незаконного бізнесу заробляли просто «шалені» гроші. За день могли отримати сотні тисяч гривень. Ми поспілкувались з колишньою працівницею такого закладу. 

Відео дня

Читайте також:

Як працювали та скільки заробляли гральні зали у Тернополі. Ексклюзив «20 хвилин» 

Однак тепер гральний бізнес «вивели з тіні» та намагаються загнати до рамок закону. Для облаштування букмекерської контори, зали гральних автоматів чи казино потрібно отримати ліцензії спеціальної державної комісії. Також потрібні дозволи та ліцензії на гральне обладнання. Приміщення також мають відповідати вимогам.

Після тривалої паузи, гральний бізнес повертається до Тернополя. Однак чи законно?

А що ви думаєте про відкриття грального закладу у Тернополі? Проголосуйте!

Опитування

Чи потрібно відкривати гральний заклад у Тернополі

Що кажуть у готелі «Тернопіль»

Ми звернулися до керівництва ПАТ «Тернопіль–готель» з інформаційним запитом та запитали, на скільки було надано приміщення в оренду для облаштування зали ігрових автоматів та головне – чи відповідає приміщення вимогам для облаштування такого закладу.

– ПрАТ «Тернопіль–готель» дійсно надав в оренду ТОВ «Імперія Азарту» приміщення для облаштування в ньому зали гральних автоматів, – відповів голова правління ПрАТ «Тернопіль–готель» Станіслав Головко.

Як нам повідомили, ТОВ «Імперія Азарту» уклали договір з готелем майже на три роки.

– Строк дії договору оренди становить 35 місяців, – йдеться у відповіді на запит.

Відповідно до договору, правопорядок у залі гральних автоматів буде забезпечувати орендар, тобто «Імперія Азарту», а не працівники готелю.

Чи відповідає приміщення вимогам

Але чи може гральний заклад працювати у приміщенні готелю «Тернопіль»? Вимоги до облаштування гральних закладів чітко прописані в Законі України «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

У статті 38 чітко описані вимоги до приміщення, де облаштовують залу ігрових автоматів.

У першу чергу, готель має відповідати категорії «три зірки». Цій вимозі готель відповідає.

– Державним агентством з розвитку туризму України встановлено, що Готель «Тернопіль» відповідає вимогам категорії «три зірки» та видано свідоцтво №42 з періодом дії від 13.05.2021 до 13.05.2026 року, – повідомили в адміністрації готелю.

До слова, «три зірки» готель мав і до 2021 року, тож цю вимогу закону дотримано.

До загальної площі приміщення теж є чіткі вимоги. Вона повинна бути не менше 300 метрів квадратних для зали гральних автоматів.

Площа наданого в оренду приміщення навіть більша – 347,8 метрів квардратних, – повідомили журналістам «20 хвилин».

Ще одна, не менш важлива вимога – віддаленість грального закладу від закладів освіти.Це стосується дошкільних закладів, закладів середньої освіти, позашкільної, спеціалізованої, професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти. Вони можуть бути не ближче, ніж за 500 метрів. Вищі навчальні заклади до цього переліку не входять. 

За допомогою інструментів Google Maps ми виміряли відстань до найближчих шкіл. Від зали гральних автоматів до Школи-ліцею №6 на вулиці Руській понад 630 метрів. До ЗОШ №4, що на вулиці Грушевського, трохи більше 510 метрів. До спеціалізованої школи №3 – приблизно 550 метрів.

Тож приміщення готелю відповідає вимогам закону і там можна розмістити гральні автомати. Їх може бути до 250, але не менше, ніж 50, відповідно до закону.

Чи є дозвіл 

У готелі запевнили – Комісія з регулювання азартних ігор та лотерей надала дозвіл про підтвердження відповідності приміщення готелю вимогам закону «Про державне регулювання діяльності щодо організації та проведення азартних ігор».

Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи дійсно це так. На офіційному сайті комісії справді є відповідне рішення №62, яке видали ПрАТ «Тернопіль готелю» ще до початку повномасштабної війни з росією – 11 лютого 2022 року.

У рішенні йдеться, що приміщення відповідає усім вимогам, тож там можна облаштувати залу гральних автоматів.

Організатори мовчать

Ми також зверталися за коментарем до адміністрації «Імперії Азарту» з інформаційним запитом. Однак відповіді так і не дочекалися.

Коли саме планують відкриття закладу – невідомо. На офіційному сайті компанії про це ні слова. Лише інформація про нову залу у готелі «Тернопіль.

Якщо адміністрація ТОВ «Імперія Азарту» все ж надасть відповідь на наші запитання – ми опублікуємо їх.

Як вдалося з’ясувати, WIN Club – один з найбільших в Україні мереж залів гральних автоматів. ТОВ «Імперія азарту», якій належить бренд, зареєстрована у січні 2020–го року у місті Київ. 

Основний вид діяльності – організація азартних ігор. Також, як йдеться на сайті аналітичної платформи YouControl, компанія надає в оренду й експлуатацію власне чи орендоване нерухоме майно; займається діяльністю посередників, що спеціалізується на торгівлі іншими товарами; неспеціалізованою оптовою торгівлею; іншими видами роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах; діяльністю ресторанів, надання послуг мобільного харчування; консультуванням з питань комерційної діяльності й керування; надання в оренду інших машин, устаткування та товарів; наданням інших допоміжних комерційних послуг.

Статутний капітал компанії – 30 млн гривень. 

ТОВ «Імперія Азарту» фігурує у цивільній судовій справі. Зокрема, до Рівненського міського суду звернулась місцева жителька. Вона вимагала суд заборонити проводити ремонтні роботи та відкриття грального залу у приміщенні місцевого готелю. Школа, де навчається її дитина, знаходиться неподалік готелю, тож жінка вимагала не допустити відкриття зали гральних автоматів.

Однак суд відмовив позивачці у задоволенні позову 26 січня 2022 року. 

А як ви ставитесь до відкриття зали гральних автоматів у Тернополі? Чи підтримуєте таке рішення? Пишіть у коментарях!

 

Читайте також: 

Азарт під час війни? Хто і коли планує відкрити залу гральних автоматів у центрі Тернополя

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • Liudmyla Klapoushko

    От якраз вчасно!!!!!
  • Аня Лис

    В УКРАЇНІ ІДЕ ВІЙНА А ВОНИ ХИРНЕЮ СТРАЖДАЮТЬ ВІДКРИВАЮ ГРАЛЬНІ АВТОМАТИ ІДІТЬ НА ПЕРЕДОВУ ТАМ Є ГРА ЗА ЖИТТЯ  СХАМЕНІТСЯ ТРІШКИ ДЕ ВЛАДА ДИВИТСЯ
  • Petro Skarzhynskyi

    Музучилище на Паращука і ДНЗ 10 ближче 500 метрів. Але ТМР міряє своїм крокоміром😁
  • Petro Skarzhynskyi

    Якщо рахувати до третьої школи зі сторони Катедри, там метрів 250 буде... Охрана, отмєна. Все питання в тому як рахують відстані)

keyboard_arrow_up