Партнер рубрики Події

Ситуація майже критична: місць у райлікарнях бракує, є проблеми з доставкою кисню. Що далі?

Ситуація майже критична: місць у райлікарнях бракує, є проблеми з доставкою кисню. Що далі?
  • Щодня сотні нових хворих на коронавірус виявляють в Тернопільській області, і все більше людей потребують стаціонарного нагляду лікарів. Але чи вистачить усім місць, якщо деякі лікарні вже повністю заповнені?
  • І хоч чиновники запевняють, що все добре, у деяких закладах є і проблеми з киснем. Ми поспілкувались з керівниками медзакладів, щоб дізнатися, що планують робити далі.

Станом на 8 квітня, медзаклади області заповнені на понад 60%. Про це повідомили в управлінні охорони здоров`я Тернопільської ОДА. Але ситуація в різних районах кардинально відрізняється. І вже є заклади, де залишилось лише по кілька вільних місць. Тож нових хворих приймати не можуть.

— Якщо минулого місяця у нас в області хворіли шість тисяч хворих одночасно, то приблизно вісім. Раніше нам доводилось госпіталізувати орієнтовно 1200 людей за добу, то зараз та цифра перевищує 1400, — повідомила начальниця обласного управління охорони здоров'я Ольга Ярмоленко.

Заклади розгортають додаткові ліжка, а пацієнтів вже відправляють лікуватись в сусідні райцентри. Крім того, вісім закладів в області перевели в режим госпіталів, і вони приймають лише "ковідних" пацієнтів. 

Відео дня

У Теребовлі та Збаражі розгорнули додаткові ліжка

Ми поспілкувались з керівниками районних лікарень, у яких, станом на 5 квітня, було заповнено понад 100% ліжкомісць для хворих на коронавірус. Зараз ситуація дещо покращилась, і це лише тому, що розгорнули додаткові ліжка. Але це — максимум можливостей закладів, кажуть керівники. 

Збаразька лікарня 

Реєстр медичних послуг :: ЕЛЕКТРОННА ОХОРОНА ЗДОРОВ`Я

— Зараз у нас заповненість лікарні 84%. Ми розгорнули п'ять додаткових ліжок, частину хворих виписали, — каже керівник медзакладу Григорій Чепіль. — 18 осіб у реанімаційному відділенні. З медперсоналом наразі проблем немає, а от із забезпечення киснем є проблеми. Є перебої в поставках через нестачу транспорту.

З 6 квітня в цьому закладі не приймають хворих з інших районів. А також розглядають можливість розміщення своїх пацієнтів в  інших лікувальних закладах.

Теребовлянська лікарня 

Askep.net - Комунальне некомерційне підприємство Теребовлянської районної  ради "Теребовлянська центральна районна лікарня"Заступник директора Степан Резнік каже, що у лікарні вже вичерпали резерв додаткових ліжок. Зараз лікарня заповнена на понад 80%.

— Загалом у закладі є 147 ліжок. 50% з них ми віддали на лікування хворих на коронавірус. Лікарня забезпечена усім необхідним. У нас працює чотири групи медиків. Наразі справляємось, — сказав він.

Підволочиська лікарня 

Підволочиська районна лікарня заборгувала за опалення понад 800 тис грн |  Новини Тернополя - Реально

Станом на 8 квітня, у закладі залишилось п'ять вільних ліжок. Про це повідомив заступник директора з медичної роботи Степан Данилишин.

 — Зараз у нас немає пацієнтів з інших районів. Вистачає своїх хворих. Ми розгорнули максимальну кількість ліжок. Можливості розгорнути додаткові немає, — сказав він. — Також маємо деякі проблеми з доставкою кисню. Не вистачає транспорту. 

Тернопільська районна лікарня 

Тернопільська районна лікарня: бути чи не бути?

—  Станом на ранок 8 квітня, у закладі перебувають 65 хворих. Всього в лікарні 73 ліжка відведено на лікування хворих з коронавірусом. Кисень є, концентраторами забезпечені. Є вкрай важкі пацієнти. Ситуацію можна розцінювати як критичну. Ми розглядали можливість розгортання додаткових ліжок. Якщо буде необхідність — будемо розгортати додаткові ліжка. Поставки кисню обмежені, але перебоїв не було, — каже керівник медзакладу Ігор Войтович.

Відправляють в сусідні райони? 

В управлінні охорони здоров`я Тернопільської ОДА кажуть, що ситуацію контролюють, адже кожен районний заклад "віддав" лише 50% ліжок під лікування хворих на коронавірус.

 — До прикладу, у Теребовлі тих 50% місць три дні тому були заповнені. Але щодня ми змінюємо маршрутизацію. Моніторимо, де є вільні ліжка із киснем та госпіталізуємо людей туди. І тут є два варіанти: або розгорнути повністю всі ліжка і перевести лікарню в режим госпіталю, або, якщо ми бачимо, що поряд є лікувальні заклади, де місць більше, зокрема, це Скалат та Підволочиськ, ми змінили маршрутизацію та хворих, тому госпіталізували в ці заклади. Таким чином в них завантаженість досягає 80%. Бачимо, що ситуація змінюється. У цьому закладі розгорнули додатково 20 місць,  — говорить начальниця управління Ольга Ярмоленко. 

Тим часом у Підволочиській районній лікарні кажуть, що наразі не готові приймати пацієнтів з інших районів, адже із своїми хворими впоратись важко. 

У Збаразькій районній лікарні хворих з інших районів приймали до 6 квітня, а коли ситуація ускладнилась, пацієнтів відправляють вже з цього району в сусідні. Про це, як було зазначено вище, повідомив керівник медзакладу. 

Ситуація наближається до критичної 

В області станом на сьогодні розгорнули 2479 ліжок для хворих на коронавірус. І це понад 50% від всіх ліжок, які є в лікарнях. Зараз там перебуває 1448 пацієнтів. 

— 80% із цих ліжок повинні бути забезпечені киснем. У нас забезпечення становить 87,9%.Станом на 8 квітня, епідситуація в лікарнях області є складною та напруженою. Це при тому, що лікарі та персонал медичних закладів, лабораторного центру й так працюють в умовах з підвищеним ризиком. Кількість хворих коронавірусною хворобою і кількість госпіталізацій у «ковідні» медзаклади не зменшується. Вільні місця є, але ми підходимо до критичного рівня, — підсумовує пані Ярмоленко.

Ольга Ярмоленко закликала всіх дотримуватись карантинних норм та не порушувати обмежень. Чого чекати далі, медики прогнозувати не беруться. Єдиний вихід  — це розгортати додаткові ліжка та домовлятись з лікарнями-сусідами.

 

Від редакції. Ми залишаємо цей матеріал у відкритому доступі, аби більша аудиторія читачів дізналася про ситуацію. Якщо у вас виникли проблеми із госпіталізацією у медзаклади чи отриманням кваліфікованої допомоги, напишіть про це у коментарях. 

Ви також можете підтримати розвиток незалежної журналістики, оформивши підписку на наша сайт.

Здоров'я вам та вашим рідним! Бережіть себе!

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nadia Faulkner

    І відбудеться природній відбір. Ті, хто не має грошей чи знайомих, буде помирати вдома чи лікуватись чим і як прийдеться. Людські трагедії. Але для більшості це всього лиш цифри або стаття в фейсбуці. 😭

    Petro Lapin reply Nadia Faulkner

    Nadia Faulkner так, але вакцинуватись  не будуть, а будуть потім нарікати на ту саму владу.
  • Юра Захаров

    Ребята і це ті хто здав аналіз на корону а ті що не здали їх ще так раз а то і більше!!!

    Юра Захаров reply Юра Захаров

    Viktor Castro Довго?

    Viktor Castro reply Юра Захаров

    Yura Zakharov ну прикинь і живуть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up