Партнер рубрики Події

Замурували кошенят живими у підвалі? Ми дізналися подробиці, що ж насправді сталося у 28 школі

Замурували кошенят живими у підвалі? Ми дізналися подробиці, що ж насправді сталося у 28 школі
  • Про те, що у Тернопільській школі №28 замурували у підвалі кошенят, повідомили зоозахисники Green Power. За їх словами, адміністрація закладу вигнала кошенят на мороз, а частину замурувала у підвалі. А небайдужим тернополянам, за їх словами, ще й забороняли підгодовувати тварин.
  • Журналіст «20 хвилин» побував на місці події. Ми дізнались, чи дійсно все було так, як пишуть зоозахисники та головне – що з тваринами. Розповідаємо про все у тексті. Будемо вдячні, якщо оформите підписку на наш сайт, тим самим ви допомагаєте наші редакції бути незалежною. 

Як розповіли нам активісти, неприємність трапилася ще 11 грудня. Вони розповідають: коли небайдужі просили дати доступ до підвалу – директорка школи №28 відмовилась.

У повідомленні активістів йдеться про те, що «за наказом директора живцем замурували кішок з кошенятами». Також пишуть, що за її вказівкою заборонили годувати котиків.

Відео дня

Що сталося із тваринами

Журналіст «20 хвилин» побував у школі №28 та поспілкувався з директоркою закладу Лілією Вавринів. Він також оглянув територію закладу та подивився на місце, яке вказували у повідомленні.

Яка ж позиція адміністрації закладу?

Вона запевняє – тваринам нічого не загрожує, їх ніхто не ображав і тим паче не «замуровував». Вони вільно пересуваються по території.

– Це абсурдна ситуація. «Замурувати» кошенят в підвалі – це просто неможливо. Шкільний підвал – велике приміщення, до того ж, він має велику кількість входів та виходів. Більше того, ніхто їх не закривав, і ви можете самі в цьому переконатися. Деякі вентиляційні отвори не зачинені. Кожен день підвальні приміщення відчиняє техперсонал, адже там знаходяться знаряддя праці, пісок для посипання території. Також в одному з приміщень триває ремонт, і робітники постійно відчиняють двері до підвалу. Тому те, що котів «замурували» – це наклеп, – переконує керівник школи.

Ми обійшли довкола приміщення школи та побачили, що деякі вентиляційні отвори відкриті. Біля них мисочки з їжею для котів. Біля окремих лежить і старий одяг, імовірно щоб там лежали тварини. Кілька вентиляційних отворів дійсно замуровані або закриті. Однак директорка стверджує: це зробили давно, а не тоді, коли розгорівся скандал. 

У школі безпритульним тваринам не місце

Як пояснила Лілія Вавринів – її поставили у дуже складне становище. Тварини вже довгий час живуть на території школи, оскільки їх підгодовує мешканка одного з прилеглих будинків. Однак на території школи безпритульні тварини перебувати не можуть. За словами пані Вавринів, зараз тут мешкають 10–15 котів. Порахувати точну їх кількість не можуть, оскільки вони не сидять на місці. 

– Тварини живі, здорові, їх підгодовують люди. Але на території школи вони, відповідно до санітарних норм, перебувати не можуть. Мене швидше можна притягнути до відповідальності за те, що вони там є, – наголошує вона. – Ця жінка, яка доглядає за котами, нищить майно. Вона вибивала двері у шкільний підвал. Розводить антисанітарію, бо годує їх рідкою їжею. У неї дуже складний характер. Я зверталась до громадських організацій, щоб вони допомогли нам з вирішенням проблеми, але результату, як бачите, немає. Кілька разів викликали спеціалістів, щоб позбутися бліх у підвалі. 

Відповідно до «Санітарного регламенту для закладів загальної середньої освіти» затвердженого наказом МОЗ України, безпритульні тварини дійсно не можуть бути на території школи:

– На території закладу освіти не повинно бути бездомних тварин – йдеться у другому розділі регламенту. 

Більше того, стаття 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення забороняє тримати котів та собак у місцях, де це заборонено відповідними правилами. За це передбачена відповідальність: попередження або накладання штрафу у розмірі від 17 до 51 гривні та попередження.   

Що кажуть зоозахисники

Натомість тернопільська активістка та зоозахисниця Олена Дейнека озвучила свою позицію. Вона каже – до неї звернулись мешканці будинку та повідомили про цю ситуацію. Вона приїхала до школи та викликала поліцію.

– До мене надійшло звернення, підписане однією людиною, про те, що в підвалі 28 школи замуровані коти. Систематично директор школи особисто і через своїх працівників попереджала людей, які підгодовують тварин, що цього робити не можна. Я прибула на місце і особисто побачила, як із шпарин вилізають одна кішка з кощенятком, зняла це на відео та викликала поліцію. Намагалась прорватися до підвалу. Поліцейські намагались сконтактувати з директокою закладу.  Врешті вдалося додзвонитися до неї, але вона відмовила мені пройти до підвалу, – розповідає Олена Дейнека. 

На зображенні може бути: кішка

Поліція жорстокого поводження з тваринами не зафіксувала. Активістка каже – люди забили на сполох, бо не побачили тих кошенят, яких підгодовують.

– Люди не побачили тих котів, які регулярно приходять їсти. Ті шпарини, куди залазили тварини, були перекриті камінцями. Адміністрація діє всупереч закону про жорстоке поводження з тваринами. Притулку для тварин у місті немає. Люди годують їх за свої кошти, що мало б викликати повагу у адміністрації. Крім того, директорка раніше до мене зверталась, щоб допомогти врегулювати цю ситуацію. Ми могли б допомогти зі стерилізацією котів та випуском їх на попередню локацію - до школи. А школа, у свою чергу, могла б забезпечити умови, щоб їх утримувати їх. Але це зависло в повітрі.

Немає опису світлини.

Пані Дейнека підсумовує: є вимоги, що тварини не можуть бути на території школи, прописані у «Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти»,  однак це не дозволяє жорстоко поводитися з ними та замуровувати у підвалі.  

Що кажуть у поліції

У поліції повідомили, що правоохоронців викликали близько 18:00 у неділю, 12 грудня. Дійсно надійшло повідомлення від зоозахисників про жорстоке поводження з тваринами, дізналися ми. Правоохоронці виїхали на місце. Оглянули все і побачили, що тварини живі, вони мають доступ, аби вийти з підвального приміщення школи.  

– Директор школи надала пояснення працівникам поліції про те, що просила зоозахисників забрати тварин собі – на перетримку, – розповіла речниця управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. — Ті відмовлялись. 

Забрати тварин собі, годувати, доглядати, або хоча б на перетримку зоозахисників просили і поліцейські, однак ті відмовили. Також у поліції повідомили, зоозахисники поставили категоричну умову: їм потрібен доступ, аби саме в підвальному приміщенні школи вони могли годувати котів. Однак директорка школи їм відмовила, адже доступ сторонніх осіб до навчального закладу, тим більше у час карантинних обмежень, заборонено. 

Просили забрати котів волонтерів і рятувальники, яких також викликали люди.

– Три структури просили зоозахисників забрати тварин собі, годувати, доглядати, якщо переймаються їхньою долею, ті щоразу відмовлялись, — кажуть у поліції. — Жорстокого поводження з тваринами зафіксовано не було. Кішка мала вільний вхід-вихід, життю тварин нічого не загрожує, тому про відповідальність за скоєне говорити недоречно.   

Поліцейські на місці також запропонували зоозахисникам написати заяву про ймовірне скоєння правопорушення. І також отримали відмову. Мовляв, ні, «ми хочемо приходити сюди, до школи, доглядати за тваринами. Інші, компромісні варіанти, нам не підходять». 

В управлінні національної поліції в області повідомили, що правоохоронці проведуть перевірку за даним фактом. 

– За матеріалами, викладеними в соцмережах, інформацію зареєстрували в Єдиному журналісті про скоєні злочини та правопорушення, — повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. —  За даним фактом призначили перевірку.

Всі небайдужі та представники громадських організацій можуть допомогти вирішити проблему та прихистити тварин, щоб вони не жили на території шкільного підвалу.

Сьогодні, 16 грудня, о 17.00 на території навчального закладу зоозахисники обіцяють розповісти та показати більше про ситуацію у 28-ій школі. Чи справді було ж замурування, якщо ніхто цього наразі не виявияв, залишається під великим і жирним знаком питання. Але наші журналісти продовжують стежити за цією історією.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Паша Никитченко

    А два тижня тому він був нормальним педагогом
  • Орест Облудник

    Якщо це правда, то ця істота не те , що не має права бути вчителем, а і не може називатися людиною! Це навіть не тварина, яка ніколи такого не зробить, а просто одноклітинне, вірус.
  • Сергій Кохмат

    Інформація не підтвердилась, зоозахисники, як завжди роздули з мухи слона. А в цілому, то директор права - не місце безпритульним тваринам у школі, це небезпечно.
  • Maria Babina

    Замурувати живцем у підвалі-це загнати їх в нішу і там заложити камінням. Маніпулятивний заголово.

keyboard_arrow_up