Партнер рубрики Події

Заробіток за кордоном: як влаштуватися легально і не втрапити в халепу

Заробіток за кордоном: як влаштуватися легально і не втрапити в халепу
  • Чимало тернополян шукають підробіток за кордоном. Однак багато людей не знають, як уберегти себе від неприємностей та як працевлаштуватися офіційно.    
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, як правильно знайти заробіток за кордоном та на що звертати увагу під час працевлаштування.

Нагадаємо, двох заробітчан з тернопільщини знайшли мертвими в холодильній камері без доступу кисню. Як з’ясувалось згодом, офіційно влаштовані вони були лише кілька днів до загибелі. Про це розповіли родичі загиблих. Вони не вірять у версію польського роботодавця та хочуть з’ясувати обставини смерті близьких. У консульстві ж повідомили, що справу розслідують польські правоохоронці.  

Журналіст «20 хвилин» дізнався, що потрібно знати перед поїздкою на заробітки в іншу країну та як працювати офіційно.

Як пояснює менеджер з персоналу Асоціації роботодавців Світла Повар, потрібно відповідально поставитися до оформлення всіх документів та влаштуватися офіційно. Так ви можете захистити себе від різних непередбачуваних ситуацій.

Відео дня

- В першу чергу потрібно перевірити всі документи у посередника, через якого ви хочете офіційно влаштуватися на роботу за кордоном, – розповідає Світлана Повар. – Це має бути ліцензія, документи з податкової інспекції та інші дозволи. Також потрібно звертати увагу на відгуки інших людей. Тернопіль не є дуже великим містом і люди, які користуються послугами посередників, між собою спілкуються, знають переваги та недоліки різних посередників. Тому треба звертати увагу на відгуки.

Як розповідає Світлана Повар, щоб захистити себе від різних неприємностей під час роботи за кордоном – варто працевлаштовуватися офіційно.

- Люди, які хочуть поїхати на заробітки, приходить до посередника і обирають вільну доступну вакансію, – каже Світлана Повар. – Це може бути як різноробочий, так і спеціаліст певної галузі. Польський роботодавець, коли знаходить працівника, надає запрошення. На основі цього запрошення ми готуємо пакт документів. Можна одразу дізнатися всі умови праці, контакти роботодавця, тощо. Я завжди раджу телефонувати роботодавцю, якщо є якісь питання чи потрібно звірити інформацію. Наші люди зазвичай цього не роблять.

Як пояснює Світлана Повар, щоб легально працювати за кордоном – обов’язково потрібно мати страховку. Без неї неможливо отримати візу.

- Страхова компанія передбачає ряд страхових випадків, – каже Світлана Повар. – В цьому списку навіть передбачена сплата витрат на повернення тіла застрахованої особи у разі смерті. Страхова компанія може покривати різні витрати у разі нещасних випадків, хвороб та смерті особи. Зазвичай і роботодавці можуть допомагати заробітчанам у азі непередбачуваних ситуаціях, але варто в будь-якому разі мати страховку.

Однак люди все ж ризикують і їдуть нелегально на заробітки. В надії заощадити на витратах та заробити більше, люди можуть потрапити в скрутну ситуацію.

- Частіше люди нелегально їдуть працювати під час сезонних робіт, – пояснює пані Світлана. – Якщо в теплицях та на різних підприємствах робота є незалежно від часу, то на полях можна працювати місяць – два. Поки заробітчанин приїде за кордон, оформить всі документи по біометрії, щоб працювати легально, то і закінчується віза або сезон.

Влаштовуючись на роботу за кордоном через посередника, ви отримуєте документ з усією інформацією та контактами до роботодавця. Щоб перевірити посередника – варто дізнатися номер ліцензії агенції. Його можна перевірити на сайті Міністерства соціальної політики України. Саме цей державний орган займається видачею ліцензій і має точну інформацію про дійсні ліцензії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Виталий Панченко

    Ця "менеджер" - Світлана Повар - "кинула" на гроші чимало людей, взявшись за організацію виїзду на роботу в Бельгію, а потім виявилось, що фірма, яка мала надіслати пакет документів, зникла з горизонту, а ця "леді" типу не при справах. Телефон вимкнено, вайбер читає, але не відповідає. Це - шахрай! Не майте з нею справ. Кому треба "пруфи" - готовий все надати.
  • David Starr

    Все правильно каже, але "людський фактор" є з обох сторін: як поляки часом не виконують усіх домовленостей, так і від нас їде величезна кількість неадекватів. Ну і страхівка має бути нормальна, а не "чимподешевше".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up