Партнер рубрики Події

Завод на Микулинецькій попри кримінальні справи хоче відновити роботу

Завод на Микулинецькій попри кримінальні справи хоче відновити роботу

Як дізналися «20 хвилин», підприємство, де були масштабні пожежі,  уже невдовзі планує запускати виробництво. У той же час триває слідство по двох кримінальних справах щодо нього. До того ж, ще раніше була і судова заборона на здійснення діяльності.

Перша масштабна пожежа трапилася на підприємстві з виготовлення пінопласту та утеплювальних панелей ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» 10 вересня. Рятувальники гасили вогонь приблизно 12 годин. 

Працівники сусідньої АЗС розповідали, що напрямок вітер їх врятував, бо вогонь міг перекинувся на заправку.

Відео дня

Шкідливі речовини в повітрі

Фахівці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб лише ввечері 10 вересня надали інформацію про збільшення вмісту фенолу та формальдегіду в пробах атмосферного повітря у центральній частині міста та на «Дружбі». За результатами дослідження, фахівці 10 вересня з’ясували, що вміст фенолу становив  0,03-0,33 мг/м3 (!) при нормі 0,01 мг/м3. Тобто перевищення показників зафіксували в 33 рази більше за норму. Вміст формальдегіду – 0,060-0,069 мг/м3 при нормі 0,035 мг/м3 – майже вдвічі

Через п'ять годин того ж дня у дописі просто додали один нулик, без будь-яких пояснень про помилку. І показник на диво став іншим: вміст фенолу становив  0,03-0,033 мг/м3 при нормі 0,01 мг/м3, що втричі більше за норму. Коментувати історію змін фахівці журналістам відмовилися. 

Тернополяни обурювались, адже про небезпеку міська влада не сповістила вчасно! Повідомлення з рекомендаціями залишатися вдома з’явилось на сайті міської ради і у додатку е-Тернопіль через 16 годин після події.

Також тернополяни, які живуть неподалік заводу, розповіли, що про пожежу дізналися самі. Їх навіть не попередили про небезпеку, хоча будинки розташовані за кількасот метрів від підприємства. 

Через десять днів, 20 вересня, на території заводу трапилася друга пожежа. Через пів години вогонь ліквідували. 

Читайте також:
Від заводу до заправки на Микулинецькій, як заміряли журналісти «20 хвилин», усього 7 метрів. Тернополяни думали, що доведеться тікати з дому 

Кримінальні справи і заборона 

У обласній прокуратурі журналістам «20 хвилин» повідомили, що наразі є два кримінальні провадження щодо заводу Penoboard  — це комерційна назва цього підприємства . 

 — Перше провадження було зареєстровано ще задовго до пожежі і стосувалось воно того, що підприємство здійснює свою діяльність без відповідних ліцензій, — повідомив очільник обласної прокуратури Андрій Миколайчук. — Після пожежі було зареєстроване провадження, через деякий час знову горіло – друге провадження, згодом їх об’єднали в одне. Наразі призначені експертизи, які мають назвати, що стало причиною пожежі. Лише отримавши ці висновки, ми зможемо говорити, чи є в нас підстави ставити питання про відповідальність конкретних посадових осіб.

Як повідомила речниця обласної прокуратури Леся Долішня, станом на 20 лютого ще тривають експертизи. Щодо першого кримінального провадження, експертиза встановила, що навколишньому середовищу було завдано шкоду на суму 475 тис. гривень, поки підприємство працювало без відповідних дозволів.  

Журналістам «20 хвилин» вдалося з'ясувати, що ще у грудні 2021 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Тернопільській області звернулось до суду з позовом, у якому просили зобов’язати ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» (як свідчать дані аналітичної платформи YouControl, а також інформація офіційного сайту компанії, компанія має два заводи у Херсоні та Тернополі) зупинити експлуатацію будівлі підприємства на вулиці Микулинецькій через порушення вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки. Тоді виявили 29 порушень.

У листопаді 2022 справу розглянув Одеський окружний адміністративний суд. Оскільки представники заводу не надали доказів про усунення усіх порушень, суд задовольнив позов ДСНС. Згодом представники підприємства подали апеляційну скаргу. 7 березня апеляційний суд залишив судове рішення першої інстанції в силі. Тобто завод не міг працювати, не усунувши усі порушення, які виявили представники ДСНС.

У головному управлінні ДСНС області повідомили журналістам «20 хвилин», що у вересні 2022 року до рятувальників надійшла заява від підприємства з проханням провести позапланову перевірку, мовляв, порушення усунули. Рятувальники перевірили підприємство і з’ясували, що із 29 порушень, виявлених раніше, усунули тільки 8, про що склали акт.

Серед основних порушень, які не виправили – об'єкт не був обладнаний системою блискавкозахисту, автоматичною системою пожежогасіння та не було пожежної сигналізації, яка відповідає Державним будівельним нормам. Також підприємство не мало системи димовидалення, зовнішнє пожежогасіння не забезпечене від пожежних гідрантів, відповідно до ДБН, у виробничому та складських приміщеннях був відсутній протипожежний водопровід, та ще ряд порушень. 

Також журналісти «20 хвилин» звернулися до Головного управління ДСНС у області та запитали, чи зверталось керівництво підприємства ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» до управління з проханням провести повторну перевірку та виробництві щодо дотримання протипожежних вимог, а також чи надавали ГУ ДСНС у області дозвіл на відновлення роботи підприємства після фактів пожеж. Однак відповіді на ці питання нам не надали. Це аргументували тим, що наразі триває досудове розслідування у кримінальному провадженні, тож цю інформацію надати не можуть.  

Виходить, що попри заборону суду підприємство продовжувало діяльність. І на момент пожежі працювало незаконно? Хто контролював виконання судового рішення: Журналісти «20 хвилин» звернулися до Управління забезпечення примусового виконання рішень в Івано-Франківській та Тернопільській областях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції з інформаційним запитом. Нам повідомили, що постанова суду щодо заборони діяльності ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» до них не надходила.    

Завод відбудовують

Наприкінці січня журналісти «20 хвилин» дізналися, що що на території ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» тривають відновлювальні роботи. 

Працівники сусідніх магазинів та заправок розповіли, що завод нібито відбудовують. 

– Вони планують працювати знову. Спершу розбирали завали і вивозили брухт, доки не залишився лише каркас складу. Встановили стіни. Але подробиць не знаю, коли планують почати роботу, – розповів один з працівників заправки. 

Продавчиня та мешканка сусіднього будинку на вулиці Микулинецькій Галина Денис розповіла журналістам про своє занепокоєння.

– Я живу та працюю біля пінопластового заводу, – розповіла жінка. – Коли він запрацював – повітря тут дуже важке. Місце такому підприємству – далеко за межами населених пунктів.

Люди проти роботи пінопластового заводу. Більше читайте за посиланням.

Переконані у своїй правоті

Журналісти «20 хвилин» намагалися поспілкуватися та отримати коментарі від керівництва підприємства після пожеж, однак це нам зробити не вдавалося. Однак цього разу ми все ж отримали коментарі.

– Ми були одним з найбільших постачальників у своїй галузі в Україні. Після початку повномасштабного вторгнення вирішили залишитися в Україні, щоб зберегти робочі місця працівників та підтримувати економіку країни. Наша компанія ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» має два заводи, але наразі жоден з них не випускає продукцію. У Тернополі виробництво тимчасово припинили через пожежу. Інший завод – у Херсоні. Він у аварійному стані через обстріли. У нього 13 разів були влучання, які пошкодили виробничі лінії та адміністративний корпус, – розповідає генеральний директор підприємства Ділавер Юксел.

Причин пожеж гендиректор не називає, посилаючись на те, що триває слідство. Уточнює, що це не підпал і не попадання ракети. 

– Вогонь спалахнув миттєво та почав поширюватися дуже швидко. Система пожежогасіння не змогла впоратися з полум'ям, яке за кілька хвилин охопило усе приміщення, – пояснює. 

Директор показав нам пульт пожежної сигналізації в адміністративному корпусі. Також те, що залишилось від пожежних щитів та труб систем пожежогасіння, які, за його словами, були на стелі. 

– Ми спеціально не викидали це, коли розбирали завали, щоб було підтвердження, що це все насправді було, але система не впоралась з пожежею, – каже Ділавер. 

Директор підприємства визнає, що на заводі були проблеми, однак запевняє – робили усе, щоб їх вирішити. 

– Коли ми починали виробництво у Тернополі у 2018 році, у нас не було можливості підключити підприємство до системи водопостачання для власної системи пожежогасіння. Труба, яка проходить на вулиці Микулинецькій до Великої Березовиці, не мала достатній діаметр, тому ми не могли це зробити технічно. Лише минулого року проклали трубу потрібного діаметру повз наш завод. Ми планували підключити підприємство до системи, але не встигли, бо сталась пожежа. Наразі ми облаштовуємо все, – говорить він. 

Директор надав журналістам «20 хвилин» копію дозволу від Управління ЖКГ, благоустрою та екології на проведення земляних робіт для прокладання мереж водопроводу та каналізації до підприємства від 14 грудня 2023 року (!). Також показав новий колектор та гідранти які облаштували на території підприємства. 

Керівник розповідає, оскільки власної системи пожежогасіння у них не було, увесь цей час користувалися пожежними гідрантами сусідніх підприємств. Журналістам «20 хвилин» директор підприємства надав технічні умови на підключення приміщень заводу до системи водопостачання ТОВ «ОСП Корпорація Ватра» від 20 серпня 2020 року. Відповідно до документації, потреба підприємства у воді – 18,15 метрів кубічних на добу. 

У приміщенні складу були труби для розпилення води. Також на території заводу був власний резервуар для води на 60 кубометрів, однак цього не вистачило, наполягає директор.

А як же кримінал?

Щодо першого кримінального провадження керівник ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт» каже – вони очікують на рішення суду, однак впевнені у своїй правоті.

– Ми надали слідству усі документи, ліцензії, дозволи. Працюють наші юристи. Ми переконані у своїй правоті. Що вирішить суд – побачимо. Оскільки ми компанія з міжнародними інвестиціями, до нас була особлива увага не лише з боку контролюючих органів України, а і з боку інвесторів, – каже Ділавер Юксел. – Тому в наших інтересах було те, щоб ми мали всі необхідні документи на роботу та працювали в рамках закону. Ми нічого не приховуємо та співпрацюємо зі слідством.

Готові відновити роботу

Унаслідок пожежі виробничі лінії не постраждали. Тож завод може найближчим часом відновити роботу. 

– Запустимо виробництво лише після того, як обладнаємо нову система пожежогасіння та отримаємо всі дозволи. На це нам знадобиться приблизно місяць. Щодо відновлення складу – роботи триватимуть приблизно чотири місяці, – каже гендиректор ТОВ «ВКФ «Еліт Пласт».

Щодо проведення перевірки дотримання протипожежних та інших вимог на підприємстві  у міську раду Тернополя ніхто не звертався, відповіли журналістам у відповіді на інформаційний запит. Чи ініціювала міська рада звернення у виконавчу службу чи інші інстанції щодо ретельної перевірки  даного заводу після масштабних пожеж у Тернополі та його потенційну небезпеку для містян? І чому тепер, знаючи про кримінальні провадження та заборону суду, видають дозвіл на підключення до центрального водопостачання (як каже директор фірми)? Про це запитали у пресслужбі, однак там традиційно порадили писати запит. Ніяких коментарів.

Щодо земельної ділянка, де розташоване підприємство, з відкритих даних земельного кадастру України, журналісти «20 хвилин» дізналися, що ця ділянка знаходиться у комунальній власності міста та займає площу 16.8541га. ЇЇ цільове призначення: для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості.  За даними державного земельно-кадастрового бюро, 19 листопада 2011 року Тернопільська міська рада надає право постійного користування земельною ділянкою Товариству з обмеженою відповідальністю «Корпорація Ватра».

У відповіді на запит журналістів «20 хвилин» заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів влади Вікторія Остапчук повідомила, що рішення про передачу у власність або надання в користування земельної ділянки на Микулинецькій для ТОВ «ВКФ «Еліт пласт» міська рада не приймала.

На сайті Тернопільської міської ради ми віднайшли додаток №1 від 22 січня 2021 року «Повідомлення про планову діяльність ТОВ «ВКФ «Еліт пласт».

– ТОВ має право вільного доступу, пересування та користування земельною ділянкою, наданою для обслуговування будівлі головного корпусу загальною площею 15 261,7 кв.м. Санітарно-захисна зона відповідно до ДСП 173-96 становить 300 м – та є витримана. Оскільки є необхідна висота існуючих виробничих приміщень, наявні всі інженерні мережі, відповідне цільове призначення земельної ділянки та зручна логістична розв’язка, то ця ділянка є найбільш доцільною для проведення планової діяльності, — ідеться в документі.

Проте, хто саме надав в оренду земельну ділянку та приміщення – у документі не повідомляють. Тож, імовірно, керівництво пінопластового підприємства могло укласти договір на частину землі з «Корпорацією Ватра».

Після публікації на сайті «20 хвилин» директор підприємства Ділавер Юксел почав телефонувати журналістам та у грубій формі з нецензурною лексикою вимагав видалити матеріал, погрожуючи судовим позовом. Зазначаємо, що при зустрічі із журналістом пан Ділавер був в курсі підготовки матеріалу, а перед тим, як матеріал з'явився на сайті, він додатково ще ознайомився зі своїми коментарями та не заперечував проти їх публікації. Повний запис розмов з директором та всі надані ним документи є у редакції. «20 хвилин» обов'язково продовжать стежать за розвитком історії та розкажемо вам, хто і як погоджував роботу підприємства та «закривав очі» на порушення. Далі буде.      

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олександра

    То які питання,хто то має вирішувати,,папари в порядку??
  • Olexii Soloponov

    Дуже схоже на замовну публікацію.

keyboard_arrow_up