Журналісти "RIA плюс" перевірили, чи безпечно тернополянам ходити у ТРЦ "Подоляни"

Журналісти "RIA плюс" перевірили, чи безпечно тернополянам ходити у ТРЦ "Подоляни"

Журналіст «RIA плюс» перевірила, як дбають про нашу безпеку у найбільшому ТРЦ «Подоляни». 5 основних входів, 8 сходових клітин і 5 зовнішніх пожежних драбин – лише частинка всієї системи протипожежного захисту.

«Увага! Адміністрація повідомляє, що у приміщенні виникла пожежа. Прохання спуститися на перший поверх та вийти на вулицю». Так тестували систему сповіщення на випадок пожежі у найбільшому торгово-розважальному центрі міста «Подоляни».

Нагадаємо, що після трагічних подій у російському місті Кемерово, коли через пожежу у торговому центрі загинули десятки (офіційна версія), а то і сотні (зі слів очевидців) дітей і їх батьків, прем’єр-міністр України дав доручення управлінням Державної служби надзвичайних ситуація перевірити усі заклади в країні. Не чекаючи старту професійної інспекції закладів, «RIA плюс» вирішила сама перевірити, чи в безпеці тернополяни. У наступних випусках газети – цикл статей на тему «Реальна безпека». Ми розкажемо про те, як забезпечують протипожежний захист відвідувачів та як готові допомогти у випадку надзвичайних ситуацій у різних закладах – торгових центрах, кінотеатрах, театрах, будинках культури, кафе, ресторанах, готелях, поліклініках, школах та садочках.

Відео дня

Мають власний пожежний пост

Отже, «Подоляни»...Сюди на вихідні з’їжджаються не лише жителі міста, а й довколишніх сіл, аби пройтись по магазинам та відпочити з дітьми чи знайомими. У торговому центрі орендують приміщення понад дві сотні підприємців. І кожен орендар відповідає за техніку безпеку на «своїй території». Однак у ТРЦ є і власний пожежний пост. Команда складається із п’яти чоловік, які працюють позмінно. 24 години на добу працівники стежать за тим, аби працювали всі наявні системи протипожежного захисту. А у разі виникнення пожежі готові ліквідувати її ще до приїзду рятувальників, розповідає заступник директора з пожежної і техногенної безпеки Анатолій Комінко. За його словами, комплекс  оснащений новітніми системами пожежогасіння, а також запобігання та реагування на надзвичайні ситуації.

Перевірка стартує саме із пожежного посту. Він розташований на 2-му поверсі з торця будівлі. 24 години на добу тут є черговий, який стежить за тим, аби протипожежна система працювала справно.  

Сигналізація і система пожежогасіння

- У закладі встановлена адресна автоматична пожежна сигналізація з центральним приладом «Фотон». Загалом комплекс  поділений на 28 окремих зон. І в кожній із цих зон є свої пожежні сповіщувачі – загалом 1713, - розповідає він, показуючи на карту, де графічно зображений кожен датчик, який реагує на пожежну небезпеку. – Крім того, в будівлі є спринклерна (основний принцип її роботи полягає в тому, що полум'я усувається за рахунок розпилення води під впливом високого тиску) та дренчерна (функція дренчерних систем така сама, як і спринклерних, однак вони обладнані відкритими зрошувачами, які у разі пожежі одночасно розбризкують велику кількість води на всю необхідну площу за короткий проміжок часу – прим. авт.) системи пожежогасіння. Вони розподілені по дев’яти зонах і об’єднані з внутрішнім протипожежним водопроводом.

Відвідувачів закладу інформує система сповіщення «Велес», завдяки гучним звуковим динамікам про небезпеку чутися в будь-якій точці торгового закладу. На прохання журналіста «RIA плюс» працівник пожежного посту Валерій Черевчук тестує систему. Оповіщення таки лунало трьома мовами. Однак на попередження, що у приміщенні виникла пожежа, відреагувало не так багато людей. Перебуваючи в холі ТРЦ, ми спостерігали за реакцією людей. Лише дехто підняв голову чи оглянувся, щоб зрозуміти, що відбувається. Решта відвідувачів займалися своїми справами, не реагуючи на звукове попередження.

Встановлена система димовидалення

Дорогою до кінотеатру «Сінема Сіті» Анатолій Комінко демонструє пожежні крани, обладнані рукавами та стволами. Загалом їх в закладі 236. Щоб вийняти рукав із дерев’яного ящика, достатньо розбити скло, там є ключ, яким можна відкрити замок. Під руками також розташовані вогнегасники. Їх понад 25 штук, стверджує співрозмовник.

- У торговому комплексі також встановлена система димовидалення, яку забезпечують 27 клапанів, 12 люків та 16 вікон димовидалення, розташованих в різних зонах комплексу. Вони всі автоматично відкриваються при отриманні сигналу від пожежної сигналізації. У місцях, де фізично важко дістатися до клапанів чи люків, ми ї взагалі не закриваємо, - пояснює він.

Загалом будівля ТРЦ «Подоляни» поділена на окремі протипожежні зони, і у випадку пожежі захищена протипожежними воротами. Їх 14. Крім 5 основних входів у приміщення, є ще 8 сходових кліток, які можуть слугувати для швидкої евакуації людей з будівлі. На випадок пожежі у вечірній чи нічний час, коли потрібно буде знеструмити заклад, крім евакуаційних вказівників, у коридорах додатково встановлені 36 світлодіодних ліхтарів з акумуляторними батареями. Усі коридори та сходові клітини, якими, наприклад, можна легко спуститись з другого поверху, є завжди вільними та відкритими. У день, коли журналіст «перевіряла» заклад, усі двері до сходових клітин були відчинені. До речі, через два дні після першого «обходу», не попереджуючи про свій візит, ми знову перевірили, чи відкриті додаткові виходи з будівлі. І вони таки відчинені. До речі, на основних шляхах евакуації розміщені також схеми руху відвідувачів.

Двоє дверей – прямо на вулицю

Найцікавіше після трагедії в Кемерово – чи в безпеці відвідувачі кінотеатру «Сінема Сіті»? Головний інженер Олег Сивак знайомить із системою пожежного захисту.

- Крім того, що кінотетр під’єднаний до загальної протипожежної системи комплексу, ми маємо у наявності 32 вогнегасники та пожежні крани, - каже він. – Двері в зали завжди відчинені, адже в екстрених випадках часу на евакуацію обмаль. У всіх чотирьох залах є ще ручні засоби оповіщення відвідувачів, звукова та світлова системи сповіщення, працює і система димовидалення.

У кожному залі, крім основного входу/виходу є двоє додаткових дверей знизу, які ведуть прямо на вулицю. Під час кіносеансу журналіст перевірила, чи справді можна безперешкодно покинути приміщення.

- Натискаєте на ручку, і  двері автоматично відчиняються, навіть, якщо вони закриті з вулиці,  тому відвідувачі завжди можуть вийти з приміщення, - наголошує головний інженер.

Попри те, що в закладі ніби все і гаразд з безпекою, тернополяни тепер воліють краще перевіряти це.

Аліна Салик та Анастасія Рега прийшли в «Сінема Сіті» подивитися фільм. Після подій у Росії, кажуть, бояться, щоб двері у зали не закривали. Тому уже на вході питають про це у працівників кінотеатру.

У дитячій кімнаті – свій вихід

Окремий вихід до сходової клітини має і дитяча кімната «Мадагаскар» на другому поверсі. Тут, як і у всьому закладі, працює комплексна система пожежогасіння, димовидалення та сповіщення.

На наявність додаткових виходів журналіст перевірила і один з найбільш мережевих продуктових супермаркетів «Сільпо».

- Маємо два прямі виходи на вулицю, ще один веде у торговий зал комплексу, - розповідає керуючий магазином Богдан Полуліх. – У супермаркеті також встановлені 12 пожежних кранів, поруч з якими – 24 вогнегасники. На кухні є датчики, які сигналізують про пожежу, встановлена система димовидалення. Працівники кухні можуть також безперешкодно покинути будівлю,  скориставшись додатковим виходом прямо на вулицю.

На завершення, заступник директора ТРЦ Анатолій Комінко додає, що з орендарями комплексу регулярно проводять навчання щодо дотримання правил пожежної безпеки, усі вогнегасники раз у рік проходять перевірку та перезарядку в ліцензованій організації, яку запрошує керівництво «Подолян».

 

ДОВІДКА

Якщо ви знаєте про випадки порушення правил техніки безпеки у закладах громадського харчування, школах чи садках, які можуть загрожувати життю та здоров’ю людей, надсилайте свої розповіді чи фотографії на електронну скриньку: [email protected], або телефонуйте за номером – 097-445-82-67 (Наталія Бурлаку).

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Розказують байки про вогнегасники чи систему оповіщення і той же час фото вестибюлю Подолян, призначення якого збір великої кількості відвідувачів і розподіл потоків людей під час евакуації. Тобто, там велика кількість людей має мати змогу вільно евакуюватись в потрібному напрямку. А що насправді? А насправді (дивіться фото) весь вестибюль перекритий кіосками, лотками, магазинчиками і всякими диванчиками. Мало того, кіоски змонтовані навіть в дверях. Щоб пройти, потрібно як при слаломі петляти! Тобто, у випадку пожежі, сотні людей мають всі шанси бути затоптаними натовпом,, а решта просто згоріти або задихнутись, БО ПРОХОДІВ НЕМА!!! А вони тут байки про безпеку нам розказують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up