Партнер рубрики Події

Знаю дію, захищаю: школярів навчають як протидіяти насильству

Знаю дію, захищаю: школярів навчають як протидіяти насильству

На Тернопільщині триває Всеукраїнський тиждень з протидії булінгу. Правові уроки відбуваються в різних навчальних закладах Тернополя та області. Школярів навчають як зупинити жорстокість серед однолітків. 

Працівники Тернопільської юстиції провели уроки «Стоп булінг» у школі №16. У рамках Загальнонаціонального правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» та Всеукраїнського тижня з протидії булінгу 18 вересня працівники Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області провели тематичні уроки для учнів 5, 6, 7 та 11 класів Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16.

Булінг – це агресивна і вкрай неприємна поведінка однієї дитини або групи дітей по відношенню до іншої дитини, що супроводжується постійним фізичним і психологічним впливом.

Відео дня

За даними дослідження UNICEF в Україні в 2017 році, 67% дітей в тих чи інших проявах стикалися з булінгом. 18 грудня минулого року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)», яким закріплено поняття булінгу та встановлено адмінвідповідальність за його вчинення.

Навели приклади булінгу, де порушників покарали

На один з уроків у Ланівецькій школі №2 завітали працівники ювенальної превенції та юристи. Дітям детально розповіли про прояви булінгу, та про покарання за такі методи насилля. Гості навели приклади з інших областей, де до порушників вже застосували штрафні санкції, обговорили  варіанти як зупинити агресію і цькування, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області.

Поліцейські наголосили дітям не бути байдужими, якщо раптом вони помітили, що хтось з кола друзів чи знайомих потрапив під негативний фізичний та психологічний вплив. Допомагати не тільки тільки благородно, а й вкрай важливо, адже дитяча психіка є дуже вразливою і ображений підліток може вчинити непоправне. Дітей закликали зростати дружніми та підтримувати один одного.

Як допомогти дитині, яка стала жертвою булінгу?

Інколи діти, які піддаються булінгу, соромляться про це говорити, відчувають себе безпорадними або вважають, що з ними щось не так, йдеться у повідомленні Головного управління юстиції Тернопільської області. Якщо ви, по поведінці та настрою дитини, помітили ознаки того, що вона стала жертвою цькувань:

  • зберігайте спокій, будьте терплячими, не тисніть на дитину;
  • поговоріть з дитиною, дайте їй зрозуміти, що ви не звинувачуєте її в ситуації, що склалася, готові її вислухати і допомогти;
  • запитайте, яка саме допомога може знадобитися дитині, запропонуйте свій варіант вирішення ситуації;
  • поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (психолог, вчителі, керівництво школи, старші учні, батьки інших дітей, охорона, поліція);
  • повідомте керівництво навчального закладу про ситуацію, що склалася, і вимагайте належного її урегулювання;
  • підтримайте дитину в налагодженні стосунків з однолітками та підготуйте її до того, що вирішення проблеми може потребувати певного часу;
  • якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – зверніться до правоохоронців.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up