Партнер рубрики Події

Що відомо про пошуки двох хлопців, які зникли під час нічної рибалки на човні

Що відомо про пошуки двох хлопців, які зникли під час нічної рибалки на човні
  • Ігор місцевий, з Устечка. Петро з с. Летячи. Хлопці удвох вирушили на річку Дністер поблизу с. Устечко. На сторінці Ігоря у соцмережах кілька фото з риболовлі.
  • На місці працюють і поліція, і рятувальники. На підмогу вже виїхала група аварійно-рятувального загону з Тернополя.
  • Місцеві кажуть, що шанси знайти хлопців живими тануть на очах. Мама Ігоря, єдиної дитини в сім'ї, волосся на собі рве - у лютому раптово помер 42-річний батько хлопця, а вслід за ним на той світ пішла і бабуся. 

Двоє підлітків вночі подались на човні рибалити і зникли. Це трапилось в ніч з 10 на 11 червня на річці Дністер, поблизу с. Устечко.

Зараз хлопців шукають місцеві, поліція та рятувальники.

 

Відео дня

Статус у соцмережах: Люблю рибалку

— Працівники відділення поліції №4 міста Заліщики Чортківського районного відділу поліції розшукують неповнолітніх Сюсяйла Ігоря Романовича 2005 р.н., жителя села Устечко та Харука Петра Михайловича 2005 р.н., жителя села Летяче Чортківського району, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Юнаки, в ніч з 10 на 11 червня, попливли човном рибалити на річку Дністер поблизу села Устечко та досі не повернулися.

Дітей шукають і місцеві мешканці, поліція, і рятувальники. Місцевий рятувальний підрозділ одразу долучився до пошуків, щойно дізнались, що підлітки зникли.

— Місцевий підрозділ одразу виїхав на місце і зараз працює, невдовзі до них долучиться група аварійно-рятувального загону та ще чимало рятувальників з області, — повідомила речниця управління ДСНС в області Ірина Крупа. — Зараз це питання вирішуємо, тому кількість наших працівників, залучених до пошукової операції, повідомимо згодом.

О 14.00 Ірина Крупа повідомила, що поліцейські знайшли на березі речі хлопців. 

— Для надання допомоги в проведені пошукових заходів на місці події організовано залучення: чергового караулу  15 ДПРЧ 4 ДПРЗ Головного управління,  відділення водолазно-рятувальних робіт та пошуково-рятувального відділення (з кінологічним розрахунком) АРЗ СП Головного управління, — повідомила Ірина Крупа. — До операції задіяно 17 працівників і службовий собака. . Пошукові роботи тривають.

На сторінці одного зі зниклих підлітків статус «Люблю рибалку», на іншій, на те ж прізвище і ім’я — кілька фото саме з риболовлі у темну пору доби. Вочевидь, хлопці не вперше вирушають на нічну рибалку.

Петро Секела, голова Заліщицької районної організації УТМР каже, що подібних випадків раніше у районі не траплялось.

— Зараз нерест і рибалити можна лише на одну вудку, сезон риболовлі відкриється аж в серпні, — каже Петро Секела. — А щодо того, що діти вночі самі на човні – це неприпустимо. Про що ми говоримо. В мене питання до родичів хлопців. Вони або надто відважні, або надто безпечні, щоб вночі пустити дітей на човен. Це табу, категорично заборонено! Свідомі родичі на таке не підуть.

Мама Ігоря намагалась спинити хлопців, але...

Ігор та Петро – однокурсники, разом навчаються в вузі Заліщиків, вступили туди після дев’ятирічки. Саме Петро приїхав до колеги в гості ровером, а відстань була чималою – кілометрів 20. Хлопці вирішили порибалити. Мама Ігоря просила, молила, намагалась стримати, але ті не послухали.

  • В Ігоря в лютому помер батько у 42 роки – пішов в ліс на роботу, обірвався тромб і помер миттєво, за два тижні за ним бабця на той світ пішла, — розповів староста с. Устечко Ігор Туклінович. — В тій хаті Ігор і його мама Зоряна залишились самі. Зараз бідна жінка, волосся на собі рве…

Ігор – єдина дитина у родині. Мама вірить і молиться, аби його знайшли. в місцевих віри з кожною годиною меншає…

  • Сьогодні о 8 ранку подзвонила мама, Зоряна, що хлопці не повернулись, вже о 9 почали пошуки – і ми, місцеві, і поліція, і рятувальники, до цієї пори обшукали кожен корч, — каже староста села. — Переміт вже закидали. Сподівались, може де гачок зачепить і витягнемо.  Немає, ані сліду немає.

Ми поцікавились, чи хлопці не могли податись кудись в інше місце чи зробити зупинку на березі якогось села, аби відвідати друзів. Староста виключає цю версію, адже, каже, від місця, де зникли хлопці, 10 км вверх і ще 5 униз немає жодного населеного пункту.

За історію села не один тут вже «пішов під воду», каже староста. Є й такі випадки, що людей донині не знайшли. Скажімо, 30 років тому молодий чоловік подався на рибалку, його немає досі – ні живого, ні мертвого. Бувало, і місцеві тонули. Років 20 тому з мосту вскочив і річку 25-річний хлопець. Його тіло знайшли наступного дня. Місяць тому в Устечку знайшли потопельника, жителя с. Летячи, звідки і зниклий підліток Петро. Тіло 40-річного чоловіка у воді помітили місцеві. Як опинився у воді, люди не знають. Але до цього загиблий 3 роки відслужив в АТО.

Ми повідомлятимемо наших читачів про перебіг рятувальної операції та нову інформацію щодо пошуку зниклих хлопців.

Рятувальники нагадують про правила безпеки на водоймах

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір і обладнання місць для купання; навчання дорослих та дітей плаванню, суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах, постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не менше +18, повітря не нижче +24.

— Не лізьте у воду в незнайомому для вас місці, уникайте води із швидкою течією, не заходьте у воду напідпитку, ніколи не плавайте наодинці, особливо, якщо не впевнені у своїх силах; купаючись на “дикому пляжі” чи у незнайомому місці не пірнайте з берега, гірки, дерева; у воду слід входити неспішно, обережно пробуючи дно ногою, — радить Ірина Крупа. — Купатися краще там, де є рятувальні служби.

Особливо слідкуйте за дітьми: їхня поведінка у воді не передбачувана. До плавок потрібно прикріпляти шпильку, якщо далеко від берега судома зведе руку чи ногу, укол шпилькою допоможе відновити еластичність м’язів.

— Утримуйтеся від далеких запливів: переохолодження – головна причина трагічних випадків, — каже Ірина Крупа. — На рівнинних річках є багато ям і вирів. Вони підступно зустрічаються біля піщаних кос, під берегом, де особливо полюбляють купатися діти.

Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися. Навіть коли перекинувся, він і тоді ще певний час тримається на воді, отже, треба зберігати спокій, і до прибуття рятувальників триматися за човен, штовхаючи його до берега.

— Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву, — наголошує Ірина Крупа. — Рятувати треба спочатку одного потопаючого, а потім іншого, допомогти вплав одночасно кільком людям неможливо.

Під час катання дітей необхідна присутність дорослого в кожному човні. Він мусить уміти керувати судном, добре плавати, знати прийоми надання невідкладної допомоги постраждалим на воді. Основною причиною загибелі людей на воді є страх. У більшості випадків тонуть люди, котрі вміють плавати, і з самовпевненістю запливають далеко від берега. Там вони можуть потрапити у потік холодної води. Тоді починає зводити ноги і хапає корч. У цій ситуації головне – не злякатися. Треба зануритися у воду і сильно потягти рукою на себе ступню за великий палець.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією, яка може допомогти встановити місця знаходження неповнолітніх, просимо негайно телефонувати за номером (03554) 2 -12-45 лінію або на "102".

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up