Знову цвіте біля Ставу, на цей раз – борщівник: чому відповідальні служби не можуть його знищити?

Знову цвіте біля Ставу, на цей раз – борщівник: чому відповідальні служби не можуть його знищити?
  • Не тільки якість води, але й прибережна зона Тернопільського Ставу має чим здивувати тернополян. Так, фактично протягом всього літа понад берегом водойми росте небезпечна рослина – борщівник.
  • Відповідальні служби вже прибирали його, але викорінити не змогли.

«20 хвилин» вже писали про борщівник, який росте понад ставом. В КП «Об'єднання парків культури і відпочинку Тернополя» пообіцяли прибрати і стримали своє слово. Щоправда, ненадовго. На тому ж самому місці рослина знову проросла.

Працівники комунального підприємства просто зрізали її, а також обробили місце спеціальними хімікатами.

Відео дня

Екологи кажуть, що такий спосіб знищення борщівника є малоефективним, адже рослина буде рости і надалі, щоправда, менших розмірів. За період цвітіння рослина може дати близько 20 000 насінин, що розвіваються вітром на велику площу. Саме тому важливо не дати борщівнику перецвісти.

Ефективним способом боротьби з борщівником є викопування кореня та обробка земельної ділянки на місці, де він був.

Журналісти «20 хвилин» звернулися до відповідальних служб, аби ті прибрали небезпечну рослину. Директор КП «Об'єднання парків культури і відпочинку Тернополя» Микола Лесів сказав, що особисто приїде та проконтролює винищення рослини.

 – Завтра борщівника вже не буде, – каже пан Лесів. – Я особисто цим займуся. Ми його кропили, але ефекту воно не дало.

Виникає питання, якщо борщівник не вдається знищити скосивши, чи не легше його викопати?

Начальник відділу  екомережі, природних ресурсів, екомоніторингу та зв'язків з громадськістю Управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Ігор П'ятківський розповів, що повноважень аби зобов'язати служби прибрати борщівник в управлінні не мають.

– Такими речами повинна займатися міська рада, але ми не маємо юридичних підстав, щоби змусити їх прибрати ці рослини, – каже Ігор П'ятківський.

Нагадаємо, борщівник Сосновського є небезпечною рослиною, що здатен викликати опіки шкірі при контакті з ним. Сік, який виділяє борщівник, реагує із сонячним промінням, внаслідок чого в людини на місцях контакту з рослиною виникають рани, що схожі на опіки.

А де ще в Тернополі ви бачили цю рослину? Діліться своїми думками та фото в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • AnonimT

    Відповідні служби не можуть його викопати бо немає "нано технологічного заступа" а міська рада не виділила мільy на розробку і виготовлення технологічного заступа!!! а насправді то просто всім пофік... головне гроші списати за виконану роботу яку ніхто ніколи не виконував, нажаль така реальність...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up