Де знайти місце вічного кохання: що можна побачити у "Софіївці" в Умані

Де знайти місце вічного кохання: що можна побачити у "Софіївці" в Умані

Шукаєте чарівне місце, аби освідчитись у коханні, зробити класні фото із дорогою серцю людиною чи просто хочете незвично провести вихідні. Цього разу наші шляхи ведуть в Умань, який ніколи не був звичайним українським містечком. Тут завжди проживали незвичайні люди. Перша згадка про місто відноситься до 1616 року. А ось парк “Софіївка” будувався шість років польським меценатом Станіславом Потоцьким для його третьої дружини – Софії.

Загадкові гроти та античні скульптури, дивовижні фонтани та водоспади, Єлисейські поля та екзотичні рослини… Цей шедевр садово-паркового мистецтва був закладений у 1796 р. та подарований Софії 1802 р. А основою композиції парку стали мотиви давньогрецьких поем Гомера «Іліада» та «Одисея». Сьогодні «Софіївка» наряду з Версалем входить до числа найпрекрасніших парків світу!

Добратися до Умані, що в Черкаській області, найкраще автобусом, або ж власним транспортом. Відстань – 410 км. Орієнтовний час у дорозі – 6-7 годин.

Ціна квитка на автобус – 220-300 грн. Можна їхати поїздом до Черкас, а потім вже маршруткою – до Умані. Але час подорожі зросте.

Відео дня

Екскурсійний сезон триває з 6 квітня по 15 листопада. Обслуговування в парку працює щоденно з 9.00 до 19.00. А от гуляти можна до 22.00. За умови попереднього замовлення можливе екскурсійне обслуговування в будь-яку пору року.

Хто створив парк і для чого?

Як уже йшлося вище, граф Станіслав Потоцький, який, до речі, звів немало палаців на Тернопільщині, створив це парк для своєї коханої Софії. Площа цього природнього чуда становить майже 170 га. А тому для прогулянки рекомендуємо підбирати зручне взуття. Любителям же фотографуватися біля кожного незвичного місця бажано взяти із собою павербанк, адже заряду батареї може і не вистачити. Місць для фото і селфі, зокрема,  пре достатньо.

Отже, історія кохання, із якої і виріс парк.. Ходили чутки, що Софія Потоцька відноситься до знатного царського роду. Однак сучасники стверджують, що ця історія надумана самою Софією. А насправді її батько був збанкрутілим грецьким купцем. Після смерті батька, мати дівчини, щоб хоч якось прогодувати сім’ю, стала працювати в публічному домі. Через кілька років Софія стала дружиною Юзефа Вітта – глави Кам’янецької фортеці.

Через 12 років у віці 31 року Софію познайомили з дуже багатим і впливовим Потоцьким. Тут і почалося найцікавіше, адже Софія вирішила, в щоб те не було, завоювати серце Потоцького.

Спочатку знайомства з Потоцьким мало дипломатичну місію. Софія повинна була переконати Потоцького прийняти сторону Катерини, щоб той, у свою чергу, підписав акт конфедерації. Задумане відбулося, але дівчина розуміла, що бути дружиною графа-мільйонера куди престижніше, ніж дружиною Вітта.

Також вона, як фахівець в любовних справах та інтригах, розуміла, що головне слово любові – «ні». Таким чином, Софія мучила серце Потоцького близько півроку, не розкриваючи йому своїх почуттів. Після того, як він завоював свою даму серця, вона просить графа побудувати і присвятити парк їй.

Потоцький не міг відмовити чарівній Софії – запросив кращих майстрів і почав проектувати величну пам’ятку їх любові – дендропарк «Софіївка».

Гроти, підземна річка та "Єлисейські поля"

Подивитися тут є на що. Перевірили – на прогулянку парком піде цілий день. Кожна локація – прекрасна по-своєму, овіяна міфами та легендами стародавньої Греції та Риму.

Усі скульптури в парку нагадують Грецію в будь-яких проявах, так як Софія родом саме з цієї країни, розповідають екскурсоводи. Тому там є і підземна річка, і Критський лабіринт, і навіть печера Аїда. Крім того, в парку є спеціальна зелена зона з рідкісними рослинами (їх звозили з усього світу) і сумний водоспад. Увесь сад прикрашений мармуровими статуями грецьких богів та богинь, філософів і поетів.

Головний вхід представлений двома баштами за зразком храму стародавньої римської богині сімейних оберегів і вогню Вести і Тіволі (Італія). Від головного входу радимо йти центральною алеєю. Там є карта маршрутів, її можна сфотографувати. Або ж на вході продають карту з історичною довідкою – за 20 грн. Центральна алея з обох боків обсаджена столітніми липами та дубами.

Головна алея приводить нас до павільйону Флори (богиня весни і квітів – прим. авт.). Прекрасна архітектурна споруда з білою колонадою у доричному стилі. До речі, магнітики на холодильник із зображенням павільйону Флори є чи не найгарнішим. Його вартість тут – усього 10 грн.

Із чавунної пащі перед павільйоном викидається водограй "Змія", стовп води, кажуть працівники, сягає до 18 метрів у висоту.

Живуть лебеді та б'є водоспад

Найбільший схил "Софіївки" одразу кидається в очі. Його вершина має поетичну назву – тераси Муз (богині поезії, мистецтва – прим. авт.). Тут є обеліск "Орел" та грот Аполлона. Грот Діани, грот Сцілли, грот Локетека, ж

Біля підніжжя крутого схилу поміж терасою Муз і Великим водоспадом є джерело Гіппокрена. Так колись називали джерело, яке дає натхнення поетам.

В озерах Софіївки багато лебедів, яких так люблять туристи, особливо дітлахи.

У дендропарку можна не тільки ходити пішки, а й за додаткову платню проїхатись на кареті чи коні, таксі, а також на човні по підземній річці Ахеронт. Назва річки теж походить із грецької міфології.

Де поїсти та переночувати

На території парку є кафе, де можна пообідати. Якщо цей варіант вас не влаштовує, буквально в 50-100 м є купа кафе, ресторанчиків зі стравами на будь-який смак. Або ж ще є варіант – влаштувати невеличкий пікнік, звісно, без вогню і шашликів, на галявині парку. З такими краєвидами навіть прості канапки смакують ще як добре. Мами годують діток, як вдалося побачити, просто на лавочці.

До речі, у купальні Венери можна набрати джерельної води. Вона добре втамовує спрагу.

Ті, хто хочуть залишатися переночувати, можна орендувати житло на різних платформах. Вартість – від 250-300 грн за добу. Переночувати можна і на території самого парку. Тут є готель. Вартість проживання на добу у двомісному номері стартує від 420 грн.

"Софіївка" – це вічний пам’ятник коханню. Кажуть, хто тут не бував, той не знає усіх таємниць любові. 

 

ДОВІДКА

 

Вхідний квиток

Вартість, грн.

для дорослих

70,00

для дітей шкільного віку

40,00

Екскурсія *

 

для дорослих

50,00

для дітей

30,00

Екскурсія іноземною мовою **

 

для дорослих

75,00

для дітей

50,00

 

 

За офіц. інформацією із сайту парку "Софіївка"

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up