Мандруємо світом дешево. Топ-3 порад від тернопільського мандрівника

Мандруємо світом дешево. Топ-3 порад від тернопільського мандрівника
  • Дешеві квитки, каучсерфінг та автостоп - все, що потрібно для вдалої подорожі з малим бюджетом. Як це зробити, радить досвідчений тернопільський мандрівник Олександр Оршак.
  • Хлопець відвідав більше 20-ти країн світу та об’їхав усю Україну. Він ділиться секретами цікавої та дешевої мандрівки.

За здійснення мрії можна заплатити невеликі гроші, переконаний 22-річний мандрівник Олександр Оршак. Головне, мати велике бажання і певний досвід. Зараз хлопець живе і навчається у Польщі. Він любить подорожувати, займається боксом та саморозвитком.

Підвозили навіть міністри

Найчастіше Олександр подорожує автостопом. Розповідає, що це найкращий спосіб познайомитись з багатьма людьми та вдвічі зекономити.

Відео дня

Одного разу туристові зупинився менеджер французького дому моди Louis Vuitton.

- У Австрії та на Кіпрі мене підвозили навіть міністри уряду, - каже Олександр. – Всі стереотипи, про те, що заможні люди не зупинять машину руйнуються, навпаки – вони, зазвичай, дуже  дружні і пропонують свою допомогу.

Турист розповідає, що немає чого боятись, подорожуючи автостопом.

- Зупиняються, як поодинокі водії, так і цілі сім‘ї, вони хочуть дізнатись від подорожуючих щось нове для себе, тож просто прагнуть спілкування. Звичайно, вам потрібно також бути щирим і відкритим. А дівчині звичайно треба поводитись скромно і дотримуватись дистанції зі співрозмовником. В будь-якому випадку, коли зупиняється машина із водієм, який не викликає довіри, можна не сідати в таку машину. Хоча таких випадків я ніколи не мав.

На далекі дистанції  вигідно пересуватись лоукостами.

Досвідчений мандрівник розповідає, щоб купувати дешево авіаквитки, потрібно аналізувати багато пропозицій від авіакомпаній. Часто вони викидають дешеві квитки за декілька євро. Такі квитки можуть з‘явитись за 1,5- 2 міс. до поїздки, купляти їх потрібно швидко, не роздумуючи.

- Я літав із Польщі до Мальорки за 12 євро, - каже турист.

Готував іноземцям борщ

Також допомагає здешевити подорож каучсерфінг (www.couchsurfing.com) – сервіс, який дозволяє мати безкоштовне житло.

Хлопець розповідає, що коли ви купуєте тур, максимум, що дізнаєтеся -  це місцева кухня в ресторані та історії від гіда. А коли їдете до іншої людини, то отримуєте культурний обмін, спілкуючись з нею та її друзями, розумієте інший менталітет, дізнаєтеся більше про іншу країну.

- Коли перший раз я використав каучсерфінг, думав лише про те, щоб не платити за житло, - розповідає Олександр. – Але одразу ж після першої подорожі зрозумів, що це дає набагато більше.

За допомогою каучсерфінгу  хлопець почав розуміти, чому інші люди живуть інакше, ніж ми.

Багато людей бояться користуватися цим сервісом, бо не впевнені в його безпечності.

- Я ніколи не натрапляв на якийсь негатив, - розповідає мандрівник. – Врешті-решт, коли вирішуєш, чи зупинитись в когось, необхідно познайомитись із відгуками в профілі господаря.

Найбільше туристу сподобалось жити у іспанців. Розповідає, що вони дуже гостинні та веселі. Олександр вечеряв з ними, вони влаштовувати вечірки, прогулянки та багато розповідали про свою країну. У Австрії чи Німеччині інший менталітет. Каучсерфінг, переважно, включає  нічліг, користування кухнею, пралкою та душем, можуть запропонувати каву чи чай. Тому я часто сам пропоную господарям разом зготувати борщ, а вони наперед цікавляться, які інгредієнти будуть потрібні. Таким чином, ділюсь часточкою нашої культури і зближуюсь із господарями за спільною вечерею.

Секрет – у знаннях

Чим менше досвіду, тим дорожче виходить подорож. Потрібно враховувати дрібниці, знати багато тонкощів. Олександр розповідає, що колись йому ніхто нічого не пояснював. Він просто хотів подорожувати і для цього багато читав в інтернеті, знаходив поради і на власному досвіді навчався.

Хлопець розповідає, що найдешевша його подорож була в Австрію і Німеччину. Хоча, Австрія є однією з найдорожчих країн світу. Ця мандрівка вартувала 95 євро за 12 надзвичайно насичених днів. Вона вийшла недорогою через те, що він наперед прорахував все: відстані, дати, витрати, і суворо притримувався плану подорожі.

Топ-3 порад мандрівників-початківців:

1. Не боятися

Олександр Оршак переконує, що головне - налаштуватися, що все буде гаразд. Навіть якщо трапиться непередбачена ситуація, усе можна вирішити. Турист розповідає, що коли починав подорожувати, то також дуже хвилювався, бо не мав досвіду.

2. Здобувати досвід у мандрах

Олександр каже, що можна всю Європу об’їхати за середню зарплатню, якщо все правильно спланувати.

- Ретельно підготовлена подорож дозволить значно зекономити кошти, але не втратити у її змісті. На початках підготовка подорожі займає дуже багато часу і зусиль, але із набуттям певного досвіду втрачаєш щоразу менше часу і уникаєш типових для початківців помилок.  Тому я створив проект "Лабораторія Подорожей", в якому ділюсь із всіма охочими секретами організації дешевих подорожей. Ви можете приєднатись до нашої групи у "Фейсбуці" або стати членом спільноти lab_travels  у Інстаграмі.

 3. Володіти іноземною мовою

Мандрівник каже, що для подорожі за кордоном потрібно мати принаймні базовий рівень англійської мови.

  • Коли я лише починав подорожувати, то деякі речі пояснював іноземцям жестами, - каже Олександр. - Саме подорожі стимулювали мене до вивчення англійської мови і дали відповідну практику. Я навіть виборов стипендію для навчання англійською мовою в європейському вузі.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up