Відпочинок дорожчий у 2-3 рази. Куди цього літа їдуть тернополяни і скільки це коштує?

Відпочинок дорожчий у 2-3 рази. Куди цього літа їдуть тернополяни і скільки це коштує?
  • У літній сезон люди мають змогу бронювати тури в різні держави, та є чимало нюансів.
  • «20 хвилин» дізнались у представників місцевих турагенцій, як вони працюють в умовах війни, чи є клієнти і куди їдуть найчастіше.

Через повномасштабне російське вторгнення чи не найдужче постраждала галузь туризму. Частина компаній на паузі, деякі взагалі закрились. Окремі українські туроператори переформатувались на закордонні ринки. За деякими оцінками, за період війни туристична галузь впала аж на 95 %.

Яка ситуація в нашій області? Розповідаємо, що змінилось в роботі турагенцій.

Скільки турфірм діє на Тернопільщині

Згідно з ліцензійним реєстром Державного агентства розвитку туризму України, в Тернопільській області загалом є 29 туроператорів. Половина з них тимчасово не проводить туристичну діяльність. Окрім того, жителям області надають туристичні послуги понад 100 турагентів.

Відео дня

Про це нашій журналістці повідомили у Департаменті культури та туризму Тернопільської обласної державної адміністрації.

– З початком війни суб’єкти туристичної діяльності Тернопільщини, попри надання туристичних послуг з організації екскурсій та відпочинку, реалізують волонтерські проєкти: займаються перевезенням осіб з тимчасово окупованих територій або тих, де ведуться бойові дії, доставляють вантажі гуманітарної допомоги, тимчасово розселяють ВПО, – додають від Департаменту.

Як працюють тернопільські турфірми

Перші місяці війни про мандрівки і відпочинок ніхто навіть не думав. Люди звертались до агенцій хіба за допомогою. Українські турагенти займались координацією тих, хто вимушено тікав за кордон. Також створили сайт, де зібрали дані по європейських державах – де і як отримати безкоштовне житло, харчування, одяг, інші речі. Дзвінки з метою мандрівок відновились у травні.

Туристична агенція All Inclusive

– З травня почали звертатись жінки з дітьми, які хотіли дістатись автобусом до Болгарії. Це 10-15% від усіх продаж. Туристи не літають, бо небо закрите. Мало користуються автобусними турами, адже дорога важка. Так як я співпрацюю з європейськими туроператорами, до мене звертаються з Європи – українці, які мешкали там до війни. Вони їдуть на відпочинок у Єгипет, Грецію, Туреччину, Чорногорію, Албанію тощо, – каже Мар’яна Явна, керівниця агенції.

 

Жінка ділиться досвідом: люди зараз суттєво економлять і не мають грошей на відпочинок. Крім того, ціни на мандрівки значно зросли. Якщо до вторгнення відпустка за кордоном була доступною для середньостатистичної сім'ї, то зараз, наприклад, вартість польоту з Молдови до Туреччини зросла у 2-3 рази.

– Дешевих авіаліній немає, але цікаво, що в європейських операторів ціни дешевші, ніж в українських. З усіх представлених туроператорів, які працювали в Україні, залишився лише Join Up. Він пропонує тури з Молдавії та країн Прибалтики. Послугами оператора Coral Travel українці можуть скористатись з Польщі. Ціни відпочинку високі. Приміром, сім ночей в готелі в Болгарії для одного дорослого та дитини обійдуться в 25 тисяч гривень. Мандрівка з Польщі до Туреччини від українського оператора коштуватиме від 45 тисяч гривень. До війни за попереднім бронюванням було 17-20 тисяч. Напрямок на Єгипет є найдорожчим з усіх країн, – пояснює пані Мар’яна.

Вона каже, що тернополяни до її турагенції звертаються. Роблять це переважно з Польщі. Коли чують про вартість відпочинку, відмовляються від послуг.

– З документами через війну труднощів не виникало. Навпаки, тепер більше спрощень для туристів, бо закінчились «ковідні» обмеження. Часті запитання українців стосуються паспортів. Чимало виїхали зі свідоцтвом про народження, з протермінованими ID-картами та безвізом. Коли ці  люди звертаються за туром, ми змушені їм відмовити, – говорить Мар’яна Явна.

 

Туристичне агенство Edem Tour

– В нашій роботі змінилося буквально все, бо немає авіапольотів. Відповідно, 70% подорожей з України призупинились. Більшість туроператорів у воєнний час взяли паузу та чекають, допоки відкриють повітряний простір.Попри це, вони все ж хочуть допомогти туристові вирушити у відпустку. Якщо людина бронювала авіатур, їй пропонують альтернативні варіанти: повернення коштів, поїздку автобусом або відпочинок в Карпатах чи деінде. Туроператори завжди йдуть на зустріч туристу. Також залишились автобусні тури. Зараз мандрують здебільшого власною автівкою, або мами з дітьми, або туристи, яким за шістдесят. До мене звертаються люди, які після початку вторгнення виїхали за кордон, а тепер хочуть на море. Вони бронюють проживання в готелях і страхівки, – каже Аліна Назарик, власниця агенства.

Вона зауважує, що телефонують й тернополяни, просять їх проконсультувати щодо поїздок, цікавляться цінами. Аліна Назарик розповідає, що туроператори просто зобов’язані висвітлювати вартість послуг у гривнях, але зрозуміло, що вони напряму залежні від курсу валют. Цього літа ціни суттєво зросли. Наприклад, якщо до війни мандрівка у Грецію коштувала 500 євро, то тепер вартість аналогічна, але в гривні доведеться заплатити значно більше.

– Приміром, вирушити на відпочинок з Польщі також дорожче. Але один з наших туроператорів поставив свої чартерні рейси з аеропорту Кишинева (Молдова). Є трансфер, туриста туди відвозять. Умови ніяк не змінились, але вартість мандрівки вища. Конкретні суми не назву, бо все дуже індивідуально. Вартість автобусних турів до країн Європи залежить від ціни бензину. Ціна динамічна і постійно коливається, – ділиться своїм досвідом пані Аліна.

Сьогодні тернополяни найчастіше їдуть до Туреччини, Болгарії і Чорногорії. Дехто купує авіаквитки, бо прийняли рішення назавжди перебратися жити в США, Канаду чи Велику Британію.

– Щодо туризму: так, ціни високі, зросли, але всі ми розуміємо, що відпочивати потрібно. Більшість моїх клієнтів довго вагаються – їхати за кордон чи ні, але врешті-решт обирають подорожувати, бо знають, що слід відволікатись і сподіватись на краще! Я вірю, що скоро ми переможемо ворога, в державі відновлять авіапольоти, і тернополяни знову відчують насолоду від хорошого відпочинку! – завершує Аліна Назарик.

А Ви куди-небудь їздили цього літа? Чи вважаєте доцільними мандрівки у час війни? Розкажіть про ціни та свій досвід у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Max Relsa

    Viyna she ne zakinchilas...
  • Руслан Шпак

    Яке море в країні війна
  • Mary Gray

    Чому ви пишете вторгнення.а не повномасштабна війна?
  • David Starr

    При всій повазі, але давати комусь заробити у валюті і не в Україні - це у даний час неправильно. Гроші мають лишатись у нашій економіці і корона з голови не впаде, як поїдеш одне з другим у Карпати, а не закордон.

keyboard_arrow_up