У мороз – табу на алкоголь та металеві прикраси

У мороз – табу на алкоголь та металеві прикраси
  • Алкогольне сп’яніння сприяє високій втраті тепла, водночас викликає ілюзію, що вам тепло.
  • Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло.

Близько десятка мешканців Тернопільщини загинули від переохолодження від початку цього року. Троє з них замерзли на смерть ще тоді, як не було морозів.

Як вберегтись від переохолодження та не стати жертвою морозів, пояснили тернопільські рятувальники.

Переохолодження організму – гіпотермія, характеризується сильним падінням температури тіла, яке спричиняє негативні зміни стану організму. Воно призводить до порушення нормальних процесів обміну речовин і зниження здатності організму поповнювати втрати тепла.

Відео дня

  • Організм може переохолодитися, якщо він втратить набагато більше тепла, ніж виробляє, що відбувається зазвичай при тривалому перебуванні людини на холоді, - кажуть в управлінні Держслужби з надзвичайних ситуацій в області. - Особливо часто це відбувається при міцних морозах у поєднанні з підвищеною вологістю повітря та сильним вітром.

Також небезпека отримати різке переохолодження організму та всі його наслідки існує, якщо людина провалиться під лід на поверхні вкритої кригою водойми.

  • Зазвичай переохолодження організму безслідно не проходить, адже від перенесеного стресу захисні сили організму знижуються, - пояснили рятувальники. - При переохолодженні організму будь-якого ступеня тяжкості створюються сприятливі умови для прояву гострих респіраторних захворювань, розвиваються органічні зміни в головному мозку і судинах.

Найгіршим наслідком переохолодження можна вважати відмороження частин тіла і кінцівок. Тому краще попередити переохолодження, ніж страждати потім від його наслідків.

Правила, як уникнути переохолодження та обмороження.

  • При сильному холоді не вживайте алкогольних напоїв – алкогольне сп’яніння сприяє високій утраті тепла, в той же час викликає ілюзію тепла. Додатковим негативним фактором є неможливість сконцентруватися на перших ознаках обмороження.
  • Не паліть на морозі – паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.
  • Голодний шлунок теж не сприяє виробленню енергії, необхідної для боротьби з холодом.
  • Носіть просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між шарами одягу залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Верхній одяг бажано носити такий, що не промокає.
  • Тісне взуття та відсутність устілки, можуть створювати передумови обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими.
  • Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу.
  • У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.
  • Не носіть на морозі металевих (у тому числі золотих та срібних) прикрас. По-перше: метал охолоджується до низьких температур швидше ніж тіло, внаслідок чого можливе «прилипання» цих предметів до шкіри з виникненням почуття болю та холодових травм. По-друге, перстені на пальцях затрудняють циркуляцію крові та сприяють обмороженню кінцівок. Як тільки-но кінцівки почали замерзати, ними слід негайно починати рухати, не дозволяючи їм мерзнути.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up