Рада дозволила обробку персональних даних хворих на COVID-19. Що це означає: коментар юриста

Рада дозволила обробку персональних даних хворих на COVID-19. Що це означає: коментар юриста

Верховна рада України схвалила за основу та в цілому законопроєкт №3320 "Про внесення змін до закону "Про захист населення від інфекційних хвороб" щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)". Проте чи не йде це всупереч Конституції України, цікавилися «20 хвилин».

Відповідь дав юрист Ростислав Небельський. Також пан Ростислав розповів, хто на його думку буде володіти особистою інформацією про хворих на COVID-19 людей.

─ З практики Європейського Союзу: Конституції та Європейського Суду, у цій ситуації можу сказати, що є принцип, за яким закони вважаються такими, що відповідають Конституції, якщо вони не спростовані безпосередньо Конституційним судом – єдиною юрисдикцією, яка в праві приймати такі рішення, а саме про визнання конституційними певних положень. Тому вважається, що такі зміни є конституційними, ─  говорить Ростислав Небельський.

На думку юриста, підтвердженням того, що подібні закони є не тільки конституційними, але й такими, які переслідують правильну мету, було те, що дійсно є потреба. Обробка персональних даних потрібна для того, аби захистити інших людей. Тобто сама людина є найвищою соціальною цінністю. Але тут є одне обмеження, яке одразу буде діяти, виходячи з Європейської Конвенції – базового документу Європейського суду, а саме стаття 8. Згідно з нею, кожному гарантовано недоторканість особистого та сімейного життя і гарантія про нерозповсюдження особистої інформації входить в межі цієї статті.

Відео дня

─ Під самою обробкою інформації розуміється якраз обробка певними, визначеними інституціями, тобто тільки тими, які матимуть доступ до інформації, але користуватимуться тільки з певними цілями, а не просто як собі захочуть, ─ говорить він. ─  Під інституціями я розумію, що будуть залучені лікарі, та, можливо, органи правопорядку. Адже варто розуміти, що частина людей свідомо порушувала обсерваційний режим, наприклад, коли тікали з готелей, де проходили самоізоляцію. В законі визначено, як це має відбуватися, тому доступ всім надати не можна.

Пан Ростислав пояснив, що найбільшою небезпекою є витік інформації. Тобто якщо людину будуть переслідувати, або звинувачувати, то за це можуть притягнути до  відповідальності, у порядку, який встановлений законом.  

А як Ви ставитеся до цього законопроєкту, чи потрібна обробка персональних даних людей?Діліться думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Сергей Леонидович

    Наріжний камень тут не стільки в обмеженні доступу до персональних даних, а саме в питанні збору цих даних про особу! Тобто, неконституційним є зобов'язовувати особу надавати дані про себе, тим паче під загрозою юридичної відповідальності. Також неприпустимо є впроваджувати з метою захисту від інфекційних хвороб тотальне слідкування за особою, в т.ч. зобовязувати особу активувати технічні засоби слідкування за собою (такі як мобільний додаток "Дія2" і т.ін.), що повністю нівелює положення статті 8 Конвенції. Тут вже не мова про обмеження права на повагу до особистого і сімейного життя, а саме про його скасування, зведення нанівець.

    Україна це Європа=) reply Сергей Леонидович

    підготуйте платфрму людям як адвокати для подання позовів на цих злочинців та за втручання кібер поліції та посадових осіб у власне життя сімей та громадян це буде дуже весело та цікаво смерть поліцейській держави Армія Віра  Мова Україна!!
  • Україна це Європа=)

    Як Українці Подавали до суду та Конституційний суд Україна на Поліцейську Державу на Авака та Атона лизоблюда=)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up