У чотирьох ОТГ Тернопілля проходять перші вибори до місцевих рад: є порушення

У чотирьох ОТГ Тернопілля проходять перші вибори до місцевих рад: є порушення
  • Перші вибори депутатів та сільських, селищних голів в Нараївській, Вікнянській, Млиновецькій та Великобірківській ОТГ відбуваються 22 грудня. Також проходять додаткові вибори депутатів в Трибухівській, Вишнівецькій та Байковецькій ОТГ.
  • Загалом вибори проходять у 37 населених пунктах шести районів Тернопільської області. Орієнтовна кількість виборців, які візьмуть участь у голосуванні, – близько 19 тисяч.

Незалежне громадське спостереження за виборами в громадах Тернопільщини на перших виборах 22 грудня проводить Центр суспільних досліджень "ПОЛІС". Як повідомляють представники, перші вибори 26 депутатів та сільського голови в Нараївській ОТГ, що на Бережанщині відбуваються в селах Нараїв, Дуляби, Шайбівка, Вербів, Куряни, Павлів, Лапшин, Гайок, Підвисоке, Гутисько, Демня, Рекшин, Двірці, Писарівка, Поточани, Стриганці, Рогачин, Волиця. Для участі у виборах зареєстувались 72 кандидати в 26 виборчих округах та 5 кандидатів на сільського голову.

Виборці Вікнянської сільської об’єднаної територіальної громади, що на Гусятинщині, обирають 22 депутатів та сільського голову в селах Вікно, Зелене, Паївка, Калагарівка, Волиця, Крутилів, Красне, Козина, Ставки, Саджівка.

У Млиновецькій сільській об’єднаній територіальній громаді, що на Зборівщині, обирають 22 депутатів сільської ради та сільського голову в селах Млинівці, Грабківці, Кудобинці, Присівці, Тустоголови, Беримівці, Кудинівці, Заруддя, Коршилів, Лавриківці, Озерянка, Травотолоки.

Відео дня

До Великобірківської селищної об’єднаної територіальної громади в Тернопільському районі обирають 22 депутатів та селищного голову в смт. Великі Бірки, селах Малий Ходачків та Костянтинівка. Для участі у виборах зареєстувались 55 кандидатів в депутати та 4 кандидати на голосу селищного голову.

Як відбуваються вибори

Сумарна кількість виборців, яка бере участь в перших виборах на Тернопільщині складає близько 19 тисяч виборців.

- Вибори депутатів сільських та селищних рад проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в одномандатних виборчих округах, - зазначив директор Центру суспільних досліджень Ігор Процик. - А вибори голови сільського, селищного голови проводяться за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.Тобто на виборах депутатів перемагає той, хто отримав найбільшу кількість голосів в своєму окрузі. Така ж ситуація із виборами сільського чи селищного голови – хто набрав найбільшу кількість голосів виборців, той і переміг.

Також відбуваються додаткові вибори депутатів в Трибухівській ОТГ Бучацького району, а саме в селі Цвітова, у Вишнівецькій ОТГ (в селі Дзвиняча Збаразького району), а також Байкjвецькій ОТГ – в селах Романівка, Ангелівка та Ступки Тернопільського району.

Громадська організація «Центр суспільних досліджень ПОЛІС» проводить незалежне громадське спостереження за виборчим процесом в громадах, оскільки отримала дозвіл мати офіційних спостерігачів під час місцевих виборів 22 грудня 2019 року згідно постанови Центральної виборчої комісії №1959 від 14 листопада 2019 року.

Порушення на дільниці

Станом на 14.30, як повідомив у себе на сторінці у facebook Ігор Процик, на дільниці №610904 (Великі Бірки,Школа) намагалися видати бюлетені по закордонному паспорту. Правопорушення помітили та зупинили. Також є нестача переносних виборчих скриньок: має бути 2, а є 1. А протокол підготовчого (ранкового) засідання, за словами заступника голови комісії, Галини Боєчко Галини - "на комп'ютері".

У поліції повідомляють, що для належного забезпечення публічного порядку під час проведення виборів службу на дільницях нестимуть понад 300 правоохоронців. Також правоохоронці залучені до патрулювання. Поліцейським допомагатимуть військовослужбовці.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up