У Тернополі горе-депутати і "тітушки" влаштували безкоштовний цирк на всю країну

У Тернополі горе-депутати і "тітушки" влаштували безкоштовний цирк на всю країну

Журналісти газети «RIA плюс» підготували традиційний тижневий огляд найцікавіших політичних новин за тиждень. Цього разу хаос, паніка, скандали, які розгорілися під стінами міськради у п’ятницю, 2 червня, викликали шквал обговорення на вулицях, у пресі та соцмережах.

Знову безкоштовний цирк, знову невідомі особи блокують приміщення міської ради і знову підозрілі дії горстки «промерівських» депутатів, які нібито зібралися на засідання сесії.

Залучили 200 правоохоронців

Основний пункт у цьому матеріалі - чергові «політичні батли». 2 червня на вулиці Листопадовій знову було людно. Підозрілі прихильники «Свободи» з інших сусідніх міст продовжують влаштовувати політичні провокації силового характеру. У цьому їм гаряче протидіють депутати від об’єднання «Самопоміч» та БПП «Солідарність».

Відео дня

Щоб уникнути сутички між політичними опонентами, до охорони громадського порядку під час сесії залучили майже дві сотні правоохоронців. Така інформація з’явилась на офіційному сайті Головного управління Нацполіції в області.

Але вжиті заходи не допомогли уникнути блокади. Невідомі і відомі прихильники «Свободи» пояснили причину блокади міської ради. Вони хотіли не допустити на сесію колишніх своїх «неугодних» однопартійців Івана Сороколіта, Романа Навроцького та Ігоря Турського.

Нагадамо, що раніше їх виключии з партії ВО «Свобода». Проте вони і надалі лишаються депутатами ради. А отже, можуть брати участь у засіданнях сесії.

І тут за «неугодних» без всяких неподіванок заступилися депутати від «Самопомочі» та БПП «Солідарність». Вони продовжують говорити в  унісон про перешкоджання їх депутатській діяльності.  Натомість вже 2 червня «свободівець» Олександр Башта закликав опозиціонерів брати участь у засідання сесії, мовляв для них горить зелене світло. Однак на сесію ті не потрапили.

21 депутат і мер, сесія відбулася

Згодом депутат від «Самопочі» Назар Зелінка написав у Фейсбуці, що «сесію проводили» 21 депутат і мер. А має бути хоча б 22 депутати.

- Станом на 10.00 в залі були присутні 21 депутат від фракції ВО «Батьківщини», «Громадянської позиції» та «Народного контролю», «РПЛ» та ВО «Свобода».  Міський голова порахував ще й себе і визнав сесію повноваженою, а це же фільшування, - зауважує він.

За майже дві години роботи швидко прийняли близько 30 рішень. Депутати внесли зміни у програму фізичної культури та спорту. Були ухвалені зміни до бюджету, виділені кошти на дитячі садочки. Прийнято рішення про фінансування водної арени, затверджена програма «Турбота». Також розглянули господарські питання, які стосуються буденних проблем простих тернополян.

«Свободівець» Олександр Башта вважає, що все прекрасно. І написав хвалебний пост у соцмережах: «Засідання сесії ради відбулось, і головне перешкодили потрапити до сесійної зали трьом зрадникам-депутатам, які порушили партійну дисципліну ВО «Свобода». Зазначу, що це вже третя спроба фракцій БПП «Солідарність» та «Самопоміч» зірвати проведення сесії міської ради та посіяти безлад і хаос в Тернополі».

Рішення сесії скасують?

Те, що зробив Надал, відкривши сесію, ще більше загострило ситуацію. Усі депутати-опозиціонери та громадські активісти фактично засипали мережу гнівними постами.

- Сесія не могла розпочати роботу законно. Сесія не могла затвердити порядок денний меншістю від загального складу. Сесія не могла приймати рішення на основі нелегітимного порядку денного. Я бачу в діях мера кримінал, бо він знав, що це порушення. Але як оцінити дії депутатів, які, мали знати, що беруть участь у незаконних діях? - написав на своїй сторінці у Фейсбук депутат Андрій Шкула.

Натомість голова ГО «Екоальяснс» Олександр Філь висловив свою позицію.

- Те що зараз коїться у Тернополі назвати нормальним не можна. «Травля» неугодних через ЗМІ, тиск через правоохоронні органи нагадує дики часи тоталітарних режимів. Це ще раз підкреслює що у Тернополі досі існує корумпована змова, - пише він.

Досить кричуще на цю тему висловився і громадський активіст Ігор Василів.

- Хотів зрадити той і зрадив, звичайно пояснення кожен для себе має, кому кп, кому гроші на округи, все чотко, - написав він у соцмережах. 

Замість 21 порахували 23

У свою чергу, окремі депутати, які все ж таки взяли участь у сесії, дали свою оцінку ситуації.

- Я багато з чим не погоджуюсь з того, що робить міський голова і нодноразово про це писав раніше. Приблизно так само я не погоджуюсь з діями і іншої конфліктної сторони, оцінюючи їх не лише в ході теперішнього протистояння, а і до його початку. Ми, Фракція політичної партії «Громадянська позиція», не хочемо бути заручникам і учасниками внутрішньопартійних розборок. Хоча я не погоджуюсь з такою відкритою і певним чином, грубою формою протистояннь. Тим більше, коли заручником цього конфлікту стало ціле місто, - написав у Фейсбуці Петро Ландяк.

Обурення громадськості через всі ці події очевидне. Адже крім цирку під стінами міськради, тернополяни роботи не бачать. Та ще й це нелегітимне засідання сесії і рішення, які там прийняли, - під великим знаком питання.

У п.12 ст.46 ЗУ «Про органи місцевого самоврядування» йдеться: «Сесія ради є повноважною, якщо в її пленарному засіданні бере участь більше половини депутатів від загального міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, в тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), займатися підприємницькою діяльністю, одержувати від цього прибуток.

На брифінгу, який мер зібрав після сесії, він вперто назвав усі названі журналістами норми «нісенітницею».

– Якщо є з цим не згідні, є компетентні органи, до яких можна звернутися, – прокоментував він позицію представників Об’єднання «Самопоміч».

На питання про можливі позачергові вибори міський голова відповів, що такий розвиток подій вже актуальний.

– Рішення про перевибори приймає Верховна Рада, - зауважує він. - Я говорив, що буду ініціювати, якщо сесія не відбудеться. Сесія відбулася. Питання знято.

Виходить, що та дивна незаконна сесія – то лише страховка. Але чи врятує вона голову? Відповідь на ці питання мають дати правоохоронці.

А тим часом прес-служба міськради чітко заявила, що на XV сесії міськради у залі були присутні 23 з 42 депутатів. Тому всі рішення сесії правомочні та обов’язкові до виконання.

До речі, через події, які відбувалися біля міськради, відкрили кримінальне провадження. Двоє співробітників поліції отримали травми.

Лідер місцевої «Самооборони» Івак Ковалик зауважив, що «реальним керівником поліції» є Надал, а не Богомол. Чи спроможні правоохоронці забезпечити громадський спокій? Отримати відповідь на це питання у самого начальника не вдалося – він у відпустці. Втім, у прес-службі зауважили, що ситуація – під контролем, і працівники поліції роблять усе можливе, аби забезпечити громадський порядок. А в політичні розбірки вони не втручаються.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Бойко

    Свині, сподіваюсь що отримають по заслугах за таке ставлення до інших.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up