Як не втратити друзів під час виборів

Як не втратити друзів під час виборів

Як пережити вибори і не пересваритись з усіма, - журналістка “20 хвилин” зібрала поради у експертів.

 

Злі коментарі у соцмережах, тривога за майбутнє, взаємні образи, - Україна наближається до дня другого туру виборів Президента. Вже в неділю, 21 квітня, кожен громадян матиме змогу вибрати кандидата.

Журналістка “20 хвилин” запиталась у психологів та фахівців у галузі політики як не втратити друзів під час виборів.

“Стосунки між людьми - це головне”

Тернопільський психолог Валентина Цепенюк радить насамперед толеранто ставитись до чужої думки, бо вибір кандидата в Президенти не має впливати на стосунки між людьми.

Відео дня

    - Кожна людина має право на свою думку. Звичайно, що розмови між людьми ведуться і варто бути готовим до агресії, - пояснює психолог. - В діалозі можуть викинути і переусвідомлення, але варто старатись зберігатись спокій.

Фахівець радить вибирати більш прийнятну для себе кандидатуру, і поважати вибір інших.

    - Ми не можемо вплинути на ситуацію і це потрібно прийняти, - каже пані Цепенюк. - Бо якщо ми не можемо змінити ситуацію, потрібно змінити ставлення до ситуації. Стосунки між людьми - це головне, а політика вже потім.

“Треба набути впевненості у своєму виборі”

Членкиня Правління міжнародної спілки "Інститут національної політики" Марина Багрова зазначає, що для того, щоб зберегти спокій під час президентських виборів, необхідно в першу чергу набути впевненості у своєму виборі.

Потрібно ознайомитися з програмами кандидатів у президенти. Потім потрібно вивчити біографію кандидатів і їх життєвий шлях. Іншими словами, з двох зол вибрати менше зло.

     - Треба просто потерпіти до 21 квітня, і постаратися менше говорити про свій електоральний вибір, особливо з людьми, які є вашими електоральними опонентами, благо залишилося вже не довго. Адже життя після 21 квітня не закінчується, - каже фахівець.

“Приймайте рішення не серцем, а головою”

    - Люди не звикли до того, щоб робити вибір. Тому їм важко дається обрати котрого з кандидатів вони підтримують, - каже працівник українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко. - Особливо в період коли всі вони мають високий рівень недовіри. Але, якщо вже вибір зроблено, то людина починає вважати, що цей вибір – єдино вірний. І не просто вважати, а ще й агресивно переконувати інших у їх неправоті. Кожен кпин в бік іншого кандидата – це не лише спроба переконати, що проблеми твого кандидата – менші. Це спроба довести самому собі, що твій вибір – правильний. А уособленням «іншого» кандидата якраз і є той, хто його підтримує.

Фахівець радить приймати рішення не серцем, а головою. І це не тільки щодо виборів, а щодо власного життя.

    - Думай про те, хто для тебе більше зробив у твоєму житті – твоя дружина, твій друг чи президент? Хто завжди з тобою у складну мить і на кого ти дійсно більше покладаєшся, - каже пан Петренко.

“Життя не закінчується після виборів”

Зберігати спокій серед емоційних вихорів, які віють з екранів, шпальт та суперечок людей «про це» вкрай важко, зазначає особистісноорієнтований психотерапевт Владлена Дмитрієва.

      - Напевне, серед тих, хто є небайдужім до виборів та ситуації навколо них, залишатися абсолютно спокійними вдасться одиницям. Та знизити свій «емоційний градус» є можливим для багатьох, - каже психотерапевт. - Першим помічником в збереженні оптимального рівня спокою є усвідомлення свого особистого вибору. Тобто розуміння його переваг перед іншим вибором, відповідність власним моральним цінностям. Надання собі ради з тим, що особисто ви будете робити для втілення сподівань, коли переможе ваш кандидат. Усвідомлення свого вибору надає сміливість визнавати, не сприймаючи як особисту образу, негативні боки програми свого кандидату й позитивні – іншого.

Другий помічник – це насправді прийняття того, що люди можуть  мати точку зору, яка відрізняється від вашої, каже пані Дмитрієва.

     - Хоч би як було важко прийняти, що такі ж самі люди як ви думають абсолютно по-іншому. Вони точно так, як і ви, мають на це свої причини. За ними стоїть їхній життєвий досвід, їхній світогляд, їхнє уявлення про «добре» та «погане», - каже психотерапевт. - Емоційний вигук: «Як вони можуть!!» - нічого не змінить на краще.

Третій помічник – згода з тим, що життя не закінчується після виборів, - каже Владлена Дмитрієва.

     - Так, воно може змінитися. Та ані під час, ані після виборів не зупиниться. Продовжуйте вчитися, працювати, спілкуватися із близьким, розглядайте реальні варіанти своїх дій у випадку одного чи іншого результату виборів, - каже психолог.

Отож, як зробити так, щоб політичні розбіжності не ставали каменем спотикання для друзів або в сім'ї?
Фахівці радять за можливістю домовитися. Якщо не вдається, зробити в однобічному порядку в сім’ї та із друзями про мораторій на політичні теми. Нагадувати близьким і собі, що попри все ви любите та поважаєте одне одного. Політичні розбіжності не варті руйнації сім’ї та дружніх стосунків.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Адвокат

    Вже пару знайомих стали ворогами а ще тиждень впереді. Але Незалежна Україна важніше продажних друзів. Слава Нації!!!
  • David Starr

    Наш народ взагалі якийсь помішаний на політиці, реально більше нема про що говорити? Перелистую той весь негатив і не звертаю уваги - похер.
  • Василина Мак

    дякую, це мені зараз вкрай потрібно!
    журналісту респект))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up