На безпритульних котів у Тернополі не дали ні копійки. Ми запитали у влади, що робить місто

На безпритульних котів у Тернополі не дали ні копійки.  Ми запитали у влади, що робить місто
  • «20 хвилин» отримали відповідь на запит від Тернопільської міської ради щодо проблеми безпритульних котів.
  • Чи передбачені кошти на стерилізацію котів з міського бюджету? Що робити тернополянам, якщо у підвалі оселились «хвостаті»? Де можна прилаштувати тварин?
  • Як і обіцяли – відповіді публікуємо

26 вересня на сайті «20 хвилин» вийшла стаття: Куди подіти котів, які окупували підвали? Мешканці шукають вихід, а влада розводить руками. 

У ній ми писали про багаторічну проблему із вуличними котами у місті. Питання загострилось із настанням холодів, коли тернополяни продовжують закривати отвори у підвалах будинків, щоб зберегти тепло й зекономити на опаленні. Натомість підвальні приміщення здавна були та є прихистком для безпритульних «хвостатих». Жити їм більше ніде. Як діяти людям, які хочуть і до зими утеплитись, а котів на вулицю не виганяти? Чиїми потребами нехтувати у цій ситуації?

За відповіддю наша журналістка звернулась до речниці Тернопільської міської ради Мар’яни Зварич. Запитала у неї: чому в Тернополі відсутні безкоштовні центри стерилізації, чи ведуть посадовці облік бездомних тварин та які реальні кроки пропонують містянам, щоб закрити отвори в підвалах (у користь для себе) та врятувати життя котам, знайшовши для них іншу оселю. Пані Мар’яна порадила нам надіслати інформаційний запит до Тернопільської міської ради.

Відео дня

Ми обіцяли опублікувати тут вміст листа від очільників міста, як тільки він з’явиться. Нещодавно отримали відповідь на запит від заступника мера міста Владислава Стемковського. Інформацію, яка міститься в листі, підготував Олег Соколовський, начальник управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міської ради.

Що думають про вуличних котів читачі?

Стаття за 26 вересня набрала 31 коментар. Переважно люди обурюються бездіяльністю влади та злочинними (не побоюсь цього слова) діями тих, хто викидає маленьких кошенят надвір, щоб ті потім тинялись вулицями. Читачі запитують, чому наші посадовці нічого не вдіяли, аби регулювати чисельність безпритульних тварин. Деякі з коментарів публікуємо нижче:

– Куди подіти тих людей, що котів викидають?,Olya Olya, 27 вересня 2022 р.

– Влада розводить руками, бо в них немає ні розуму, ні фантазії. А варіантів, куди подіти (котів – авт. прим.) сотні, – pitersuperfly, 27 вересня 2022 р.

– Я не належу до запеклих зоозахисників. Але у нас такі підвали, що коти їх гіршими зробити не можуть. Що там «утеплювати», коли всі багатоповерхівки «утеплені» латками. Спочатку труби поміняйте 30-50-літньої давності. А вже тоді про котів говоріть, – Ирина, 26 вересня 2022 р.

– Сказали про стерилізацію, про будиночок для котів і забули, вигнали на вулицю помирати, ось і все. Жорстокість і бездушність. Вирішили тваринок звільнити від нацистських підвалів? Анастасія Возняк, 26 вересня 2022 р.

– Заберете з підвалів котів – через вентиляцію і унітази до вас полізуть миші і щурі. Вибирайте, що краще, утеплювачі чи коти...  Ирина, 26 вересня 2022 р.

– Маразм, а чого коти мають страждати через людей? Коти не взялись ні звідки, їх вигнали, викинули свого часу ті люди, Любочка Осіння, 26 вересня 2022 р.

Відповідальні за котів… волонтери

Коли перечитуєш відповіді, отримані в листі від відповідальних осіб Тернопільської міської ради, стає очевидним, що посадовці обрали надлегкий шлях – просто ухилитись від точності фактично у всіх випадках. Вони або «прикриваються» державними законами, або пишуть все те саме, що й минулого разу, коли ми звертались до них за коментарями. Аби і ви це побачили – публікуємо в оригіналі наші надіслані до ТМР запитання та відповіді на них.

1. У Тернополі є програма стерилізації безпритульних тварин, на яку щороку проводиться тендер. Яка ситуація із нею у вересні 2022 року?

– Повідомляємо, що відповідно до Програми розвитку житлово-комунального господарства Тернопільської міської територіальної громади на 2021-2024 роки, яка затверджена рішенням міської ради від 18.12.2020 року No8/2/12, на послуги полювання та ловіння капканами і пов’язані з цим послуги (в тому числі утримання центру стерилізації та притулку для тимчасового утримання тварин; регулювання чисельності безпритульних тварин) у 2022 році передбачено фінансування на суму – 1 700,00 тис. грн. (1 мільйон 700 тис. гривень – прим.).

2. У місті діє соціальна клініка «Хатіко», де можна стерилізувати безпритульних котів за соціальною ціною за власний кошт. Чому відсутні безкоштовні центри стерилізації вуличних котів, куди можна звертатись?

Стерилізація котів за бюджетні кошти не передбачена, всі роботи проводяться волонтерами за власні кошти. Одночасно інформуємо, що активними волонтерами (телефон: 097 671 21 94), за підтримки Тернопільської міської ради без залучення бюджетних коштів, проводиться стерилізація безпритульних котів за мінімальну оплату за медичні матеріали та транспортні витрати.

Доглядати котів мають «соціальні опікуни»

3. Чи піднімала міська рада питання, аби вести облік безпритульних тварин (зокрема котів, як це зробили у Львові) і регулювати їхню чисельність?

Відповідно до укладеного договору з ТОВ «Міжнародні інженерні системи» (телефон: 097 489 10 35) виконуються роботи з регулювання чисельності безпритульних тварин (собак). Роботи проводять на базі Центру стерилізації та тимчасового утримання безпритульних тварин у селі Дичків Тернопільського району. Спільно з ветеринарними працівниками проводиться стерилізація, вакцинація тварин від сказу, оброблення протиблошиними та протиглисними препаратами, ідентифікація безпритульних тварин шляхом використання кліпси та мікрочіпа. З метою реалізації вказаних робіт у місцевому бюджеті щорічно виділяється фінансування на регулювання чисельності безпритульних собак.

Відповідно до рішення Тернопільської міської ради No7/36/13 від 24.07.2019 року «Про затвердження Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади», передбачено здійснення реєстрації домашніх та безпритульних тварин.

4. Які реальні кроки пропонують людям від міської ради, аби вирішити багаторічне питання з котами у підвальних приміщеннях (адже більшість з них є укриттями на випадок тривоги + там зараз закривають усі отвори, щоб зберегти тепло у зимовий період)? Які альтернативи для тварин є у місті?

Закриття отворів у підвальне приміщення здійснюється відповідно до наказу Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства No76 від 17.05.2005 року «Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», де передбачено: у підвалах повинен забезпечуватися захист приміщень від проникнення тварин: гризунів, кішок, собак.

Догляд за безпритульними котами здійснюється «соціальними опікунами», які добровільно піклуються про тварин на певній території. Окрім цього зазначаємо, що відповідно до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» передбачено, що для утримання безпритульних тварин можуть створюватися притулки не лише органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, а й підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадськими і благодійними організаціями та фізичними особами, а проводити свою діяльність вони можуть за рахунок коштів власників, а також будь-яких інших не заборонених законом джерел.

Влада, на жаль, нічим не допоможе

Підіб’ємо підсумки. На центр стерилізації та притулок для тимчасового утримання безпритульних тварин у Дичкові, а також на регулювання їхньої чисельності, у 2022 році виділили 1 мільйон 700 тисяч гривень. Та ці кошти призначені лише для вуличних собак. Натомість стерилізація котів міською владою взагалі не передбачена. Кажуть, що за це відповідальні волонтери.

ТОВ «Міжнародні інженерні системи», з яким міська рада уклала договір, займається регулюванням чисельності безпритульних собак. На це знову ж таки передбачені кошти з місцевого бюджету. Вуличні коти таких привілеїв не мають. Їхню чисельність посадовці не регулюють. Від ТМР передбачено лише здійснення реєстрації котів, та цифри, скільки їх є у місті, нам не сказали.  

Хто такі «соціальні опікуни», які здійснюють догляд за безпритульними котами, – взагалі незрозуміло. А надто цікавий останній абзац листа. У ньому міська рада наголосила, що створювати притулки для вуличних тварин МОЖУТЬ не лише вони, а й підприємства, установи та організації «за рахунок коштів власників».

Як в інших містах дають раду котам?

Ми поцікавились, чи є проблема з безпритульними котами в інших містах.

Вінниця. Там діє «Програма регулювання чисельності тварин гуманними методами на території Вінницької міської територіальної громади». Її ініціатором та виконавцем виступає Департамент комунального господарства та благоустрою, а співрозробниками – МКП «Вінницязеленбуд», громадська організація «Бюро інституційного розвитку» й волонтери. Програму реалізують у 2022-2024 роках, аби зменшити кількість безпритульних тварин. Котів на безкоштовну стерилізацію доставлятиме служба відлову тварин муніципального притулку МКП «Вінницязеленбуд». Кошти на це виділили з бюджету Вінницької міської територіальної громади.

Львів. У 2019 році там вперше у світі підрахували вуличних котів. Тоді з’ясувалось, що на території міста живе 5992 безпритульні тварини. Щодо регулювання їхньої кількості, одна з найбільших установ, яка за це відповідає  комунальне підприємство «Лев». Воно надає послуги відповідно до річного плану стерилізації та кошторису оплат, що замовляє Львівська міська рада. Котів можна принести на вакцинацію від сказу, стерилізацію, прилаштування. Все виконують за соціальними цінами, які вказані на сайті міської ради. Також ще з 2014-го відповідно до ухвали «Про заходи захисту котів від жорстокого поводження» у Львові зобов’язали ОСББ і комунальні підприємства дати котам доступ до комірних і підвальних приміщень, щоб ті винищували гризунів.

Хмельницький. Там від початку російського вторгнення зросла кількість безпритульних тварин, в тому числі й котів. Кошти на їхню стерилізацію щороку виділяють з бюджету громади. У 2022 році, попри війну, фінансування не скоротили, як вказано у матеріалі телекомпанії «Місто». Навпаки — тепер планують стерилізувати понад тисячу вуличних тварин. На це з бюджету передбачили більше 600 тисяч гривень, і це найефективніший метод зменшення їхньої чисельності. Безпритульних котів та собак виловлюють працівники «Спецкомунтрансу» та волонтери. Сам процес стерилізації проходить в місцевій ветлікарні.

А що ви думаєте про ситуацію з вуличними котами? Хто має за них відповідати – міська влада, волонтери чи пересічні тернополяни?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Віктор Почаїв

    А давайте почнемо стерилізацію з чиновників



    Міськради.

    Я думаю що поки "грім не вдарить" проблеми не буде вирішено.

    Коли котенят топлять,то кримінальна відповідальність,а куди їх дівати?..

    Багато одиноких людей тримають для себе,а грошей на стерилізацію немає

    От вам і проблема.
  • Читач44

  • Ирина

    Та нехай собі бігають ті котики. Це ж не собаки - неконтрольовані і агресивні) Котів і так всі підгодовують (на місцях). В чому проблема?
  • Svitlana Badovska

    Це просто біда!Серце розривається, коли йдеш вулицями Тернополя! Цих котиків сотні, тільки вони самі облаштуються, зграйками живуть, люди підгодовують! Так було на Бамі на дачах. Але наша доблесна влада рознесла нахер ті дачі, коти розбіглися хто куди! Та сама ситуація по вул. Смакули жили ті коти,в каналізаційному люці, зновуж таки люди підгодовували. Наші обранці роблять добру справу, дорогу і тротуар ставлять, каналізаційний люк демонтували, залили бетоном, хто встиг з тих котів розбігся, хто не встиг то там і я так думаю, живцем похований.  Йдеш, кожен день і не знаєш, що робити? Виношу їсти, то ті будівельники дивляться, як на дуру! Зверталася в Ноїв ковчег, вони теж ледве кінці з кінцями зводять! От скажіть невже ми такі скоти? Що не можемо їм допомогти? Кіт і собака це домашні тварини, та їх як не буде то нас, щурі позжерають! Чи надал думає, що до його вілли в Маямі не доберуться? Треба створювати приюти, але для цього потрібне фінансування з міського бюджету, на отримання тварин, на отримання території( її потрібно виділити ), на оплату працівників . Ну і не красти ті гроші! Все можливе! Якщо бути людьми.

keyboard_arrow_up