Куди подіти котів, які окупували підвали? Мешканці шукають вихід, а влада розводить руками

Куди подіти котів, які окупували підвали? Мешканці шукають вихід, а влада розводить руками
  • Наближається зима. Аби зберегти тепло, містяни масово закривають вентиляційні отвори у підвалах будинків. Однак виникла проблема – вони є прихистком для безпритульних котів, а отже, тварини залишились без домівки.
  • Зоозахисники б’ють на сполох. Натомість мешканці ОСББ змушені дбати про благоустрій – через тварин вони борються з блохами, антисанітарією і брудом.
  • То що робити із котами? Чи є альтернативи для їх перетримки і чому роками мовчить влада? «20 хвилин» у всьому розбирались.

 

Проблема безпритульних котів у Тернополі існує роками. Думок щодо неї безліч, а активних дій, як бачимо, – нуль. Чисельність тварин ніким не регулюється, не всі містяни знають, де можна їх стерилізувати або віддати на бодай тимчасову перетримку. Крім того, не бракує й тих нелюдів, хто викидає новонароджених на вулицю. Коти масово облюбували підвали, але вважати, що там хороше місце для їхнього проживання – теж неправильно. 

Нещодавно у соцмережах розгорівся скандал через ситуацію з безпритульними тваринами, яка трапилась у будинку №1 на вулиці 15 квітня. Тварини опинилися на вулиці, скандують зоозахисники. Коротко про інцидент. До початку зимового періоду у багатоповерхівці за цією адресою закрили всі вентиляційні отвори у підвалах.

Про ситуацію більше розповідає голова ОСББ Наталія Дідух. За її словами, у перші тижні серпня там закрили продухи в підвалах і слухові віконця на горищах. Зробили це для того, аби взимку зберігати теплоенергію і привести свою домівку у належний стан відповідно до законодавчих правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій.

Відео дня
Ось так мають виглядати закриті віконця у підвалах будинку

Так, у пункті 3.3.1. цього наказу від Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства вказано: «У підвалах і технічних підвалах повинен забезпечуватися захист приміщень від проникнення тварин: гризунів, кішок, собак». А в пункті 3.2.6. також є, що «у теплих горищах слід проводити дезінфекцію об’єму горищного приміщення при появі комах».

– Мешканцям будинку ніхто не говорив, що влада міста наказала закривати віконця від котів. Було сказано по-іншому – мають бути витримані правила утримання багатоповерхових будинків, тобто закриті продухи і оброблені горища від гризунів, комах абощо. Віконечка треба закрити у всіх без винятку будинках та у всіх містах. Це лише одне із численних правил. Декому із наших співмешканців вони не подобаються, тож люди звернулись до зоозахисників, ніби ми жорстоко поводимось із тваринами, – зауважує пані Наталія.

Вона додає: підвал не є оселею для котів. Так, вони мають десь жити, але там, звідки їх ніхто не виганятиме і всі знатимуть, що це їхнє місце. Альтернативи для утримання тварин існують, але голові ОСББ не вдалось досягнути компромісу із супротивниками закриття отворів у підвалах. Приміром, Наталія Дідух пропонувала зробити утеплені будиночки для котів, або облаштувати для них одну з комірчин для смітників. А вагітній кішці, про яку йшла мова вище, заздалегідь зробили прихисток, але вона сама народжувати там не захотіла…

– Всі коти мають бути кастровані і стерилізовані. Інакше виникне безконтрольне розмноження тварин і ми не зможемо це зупинити. Кішці, про яку розповідалось,  одна з мешканок нашого будинку навмисне не дала протизаплідні пігулки. Відмовилась, бо на її думку, це небезпечно для тварини. Чому цивілізований світ вважає таке нормою, а у Тернополі – думка протилежна? Кішка завагітніла. Перед тим, як вона мала привести кошенят, я прослідкувала, аби їй підготували тепле місце біля смітника. Кицька не захотіла йти туди, а народила у траві. Нас звинуватили у жорстокому поводженні із тваринами. Але у чому вина моя чи будь-кого з мешканців будинку? Ми зробили все, аби забезпечити для котів хороші умови. Наші пропозиції були відкинуті, – пояснює пані Наталія.

Зараз із новоспеченою кішкою-матусею все гаразд, запевняє голова ОСББ. На другий день після того, як вона народила, все котяче сімейство забрали на перетримку. Віконця в підвалах багатоповерхівки закривали у серпні, відповідно події з кішкою теж відбулися в першій половині серпня.

– Яка моя позиція? Ми всі любимо тварин, жаліємо їх і намагаємось на максимум про них піклуватись. Але потрібно займатись регулюванням чисельності котів. В нас немає ні місця для перетримки бездомних тварин, ні для їхнього проживання, ні локації для безкоштовної стерилізації. Ми як громада, всі тернополяни, повинні вимагати дій від влади щодо проблеми безпритульних котів. Не можна перекладати її на руки волонтерів і мешканців, – наголошує Наталія Дідух.

Проблема з котами – широко розповсюджена

Багатоквартирний будинок – це спільна власність всіх його мешканців. Грудень близько, тож аби заощадити кошти на опалення й зберегти теплоенергію, отвори у підвалах треба обов’язково заслонити. На це ще раз звертає увагу голова правління ОСББ Тернополя Сергій Лупак. Чоловік каже, що лише за останній місяць до нього щодо бездомних котів звертались не один раз. 

– Недавно стався випадок на бульварі Вишневецького, де люди позакривали віконечка, а мешканці сусідньої багатоповерхівки, котрі підгодовують котів, взяли їх і вибили. У частині осель встановлені ІТП (індивідуальний тепловий пункт). Якщо отвори не зачинити, то куди йтимуть тепловтрати? А потім люди обурюються, чому суми у платіжках великі. Крім того, підвали – це не місце для проживання безпритульних тварин. З цим слід щось робити, – коментує він.

Пан Сергій зауважує, що на котів скаржаться мешканці не лише ОСББ на бульварі Дмитра Вишневецького, а й на вулиці Любомира Гузара, на Тарнавського, Київській, Симоненка тощо. Ключова скарга – коти переносять блохи. Сам голова правління ділиться досвідом, бо теж з цим стикнувся.

Захисники котів масово відбивають закриті отвори у підвалах

– Сусідній будинок позакривав всі отвори. Бездомні тварини звідти перебрались до мого будинку. Вони нікому не заважали, допоки в нас хтось не відкрив віконце. Не знаю, скільки воно було відчиненим, але коти оселились там. Два тижні тому я спустився до підвалу і мене обсіли блохи. Їх чітко було видно на білих шкарпетках. Ці комахи кусають людей. Свербіж зберігається до двох-трьох тижнів, і сліди залишаються. Коли я звернувся до приватного підприємства, яке займається дезінфекцією, мені сказали, що блохи заводяться там, де можна чимось підживитись. Відповідно, десь наявні переносники. Ними найчастіше є коти. Якби їх не було в підвалі, не було би і бліх, – розповідає Сергій Лупак.

Це питання, зауважує він, особливо актуальне у час війни, адже більшість підвалів облаштовані під тимчасові укриття. Як висидіти людям разом із комахами – неясно…

– Тернополяни спускались до сховищ, коли лунала повітряна тривога, і помітили: якщо там є коти – то є і блохи. Проблема розповсюджена. Скажімо, голова ОСББ на вулиці 15 квітня, 37 нічого не може вдіяти з шанувальниками «хвостатих». Скільки не чистять підвальні приміщення, а мешканці далі підгодовують котів, і блохи вивести нереально. Аналогічна ситуація і на Симоненка, 1. Там навмисне вибивають віконця. Часто люди аргументують свої вчинки тим, що у підвалах без котів запанують гризуни. Це неправда. Підпишіть угоду зі службою, котра травить щурів, і їх зовсім не буде, – завершує пан Сергій.

Коти спричинили сварку … тривалістю у 5 років

З неконтрольованою кількістю котів борються жителі будинку на вулиці Василя Симоненка, 1. Там безпритульні тварини пересварили ціле подвір’я. Конфлікт триває упродовж п’яти років, а вирішити його все ніяк не здатні. Про це каже голова ОСББ Оксана Романчак. Ситуація загострилась із настанням осені, коли прийшов час забивати дошками й металом отвори у підвалах. Любителі котів почали підпільну діяльність – відкупорювали отвори посеред ночі, після початку комендантської години.

Навколо будинку дійсно бігає велика кількість безпритульних котів. Наша журналістка сама їх помітила. Деякі – з кошенятами. Де-не-де навколо оселі стоять банки з водою і ємності з-під їжі, в яких завелись мухи.

– В нас дуже багато тварин. Цього року двічі чи тричі на світ з’являлись кошенята. Маємо дві мешканки – бабусі, котрі їх підгодовують. Проти котів ніхто нічого не має. Однак через них у підвалах жах, що коїться. Ми позабивали віконечка до холодів. Люди зробили це за свій кошт, витратили сили й час. А ті жінки все відривають. Роблять це не повністю, а лише аби коти мали доступ у підвал і їм можна було туди кинути харчі, – знизує плечима пані Оксана.

Це турбує не лише її, а й інших мешканок багатоповерхівки. Особливо дискомфорт через бездомних котів відчувають жителі першого поверху. Багато хто з них свого часу дезінфікував власні квартири від бліх. У почуте віриться не відразу, але це правда. Підтверджують, що блохи є й у підвалах, а заходи по їх виведенню марні.

– У кінці червня я почала «окроплювати» підвальні приміщення від комах. Робила це тричі, і нічого не допомагає. А гроші витрачаю шалені. Скажімо, засоби проти бліх на два під’їзди обійшлись мені у 1800 гривень. А під’їздів всього вісім. Ми будемо скаржитись в міськраду, бо не можемо ні перевірити ІТП, ні зайти у підвал. Там антисанітарія. А найголовніше те, що жінки, які піклуються про котів, не йдуть з нами на контакт, – говорить Оксана Романчак.

– Нехай ці коти собі тут живуть. Ми любимо тварин. Але є бабусі, які кидають підкорм для них у підвали, під автівки, навколо будинку ставлять мисочки й лоточки. Їжа цілими днями на сонці, але її ніхто не прибирає. Коли я відчиняю вікно – у квартирі сила-силенна мух, сморід, – обурюється мешканка Анна.

Інша жителька ОСББ на Симоненка, 1 – Марія, теж має домівку на першому поверсі. Пригадує, що нещодавно під її вікнами жінка з п’ятого поверху наскладала матраци зі смітника, зробивши своєрідну оселю для бездомних котів. Марія з сусідом винесли все і викинули. Невдовзі на тому місці з’явились нові речі. Ситуація комічна, але жінка розповідає: вимушена постійно дихати «дихлофосом», бо є величезний ризик, що блохи заведуться в її квартирі.

– Ми пропонували зробити будки для котів. Також під накриттям неподалік будинку є смітник, там можна їх годувати. Але якщо одна із «котозахисниць» ще згідна на компроміс, то інша хамить. Наші прибиральниці не встигають прибирати за бездомними тваринами. Їх надто багато. В підвалах немає жодної нормальної труби, ізоляція обдерта. Ми платимо великі кошти за опалення через котів. Нам їх шкода, але так далі бути не може, – зауважує Оксана Романчак.

Тернополянка Людмила мешкає за цією адресою сімнадцятий рік, а «війна» між членами одного ОСББ, говорить вона, триває вже 5 років. Крім того, додає жінка, тепер люди частіше викидають котів на вулицю. Іноді – навіть породистих.

– Це проблема всього Тернополя, а не лише нашого будинку. Ніхто не стерилізує тварин. Потрібен якийсь притулок, а їх теж майже немає. Підвали не створені для того, аби там проживали коти. Їм треба надійне місце, – говорить Людмила.

Що пропонує місцева влада?

Ще в 2019 році у Тернополі міська рада прийняла рішення №7/36/13 «Про затвердження Правил утримання домашніх та безпритульних тварин (собак та котів) на території Тернопільської міської територіальної громади».

Воно окреслює організаційні й правові засади утримання вуличних котів як громадою, так і підприємствами чи організаціями, незалежно від форми власності. Цим документом очільники Тернополя зобов’язались не лише повністю забезпечити епізоотичне, санітарно-епідемічне й  екологічне благополуччя міста, але й захистити бездомних тварин відповідно до норм чинного законодавства. За коментарем, що очільники Тернополя вже зробили для порятунку безпритульних котів, ми звернулись до міської ради. Ось що нам відповіла речниця Мар’яна Зварич.

– У місті є програма стерилізації безпритульних тварин, на яку щороку проводиться тендер. В основному, за цією програмою стерилізують безпритульних собак. Щодо котів, то у місті діє соціальна клініка «Хатіко», де можна стерилізувати їх за соціальною ціною. Головне – мешканцям будинків треба звернутись до клініки, домовитися за час проведення операції, самостійно відловити тварин і привезти на стерилізацію. Але наголошу – клініка працює за соціальною ціною. Можливо, є інші клініки, які стерилізують котів, проте нам не повідомляли про такі ініціативи, – написала вона.

З цих слів стає очевидним, що посадовці повністю перекинули відповідальність за вуличних котів на плечі тернополян. Коли наша журналістка запитала у пані Мар’яни, чому в Тернополі відсутні безкоштовні центри стерилізації, чи підіймала міська рада питання, аби вести облік «хвостатих» та які реальні кроки пропонують людям, щоб вирішити багаторічну проблему з котами у підвальних приміщеннях, вона сказала відправляти нам офіційний інформаційний запит до Тернопільської міської ради. Ми це зробили, і як тільки отримаємо хоч якусь відповідь – одразу опублікуємо її на сайті. 

Натомість на офіційному сайті «Тернопіль житлово-комунальний» минулого тижня повідомляли, що у місцях загального користування заборонено утримувати та підгодовувати безпритульних тварин. Містян закликали бути свідомими й турбуватись про домашніх улюбленців.

– Через безвідповідальність людей, чотирилапі опиняються на вулиці, тому насамперед господарі мають дбати про стерилізацію тварин, щоб вони не поневірялися на вулиці згодом, – йшлось на сайті ЖКГ. 

А що ще крім пишних фраз роблять фахівці управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР? Чи ведуть облік вуличних тварин? Що радять робити мешканцям багатоповерхівок до початку зими, коли слід закрити отвори у підвалах, а там коти? Нам прокоментувала Оксана Ілліч, головний спеціаліст відділу благоустрою та екології управління ЖКГ.

Вона каже, що регулювання чисельності безпритульних котів у Тернополі відбувається відповідно до статті 16 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (редакція 08.08.2021). Там вказано, що це здійснюється методом біостерилізації з вакцинацією та ідентифікацією (кліпсуванням) або шляхом розміщення у притулки і центри реабілітації для тварин чи під нагляд різних громадських та благодійних організацій.

– На основі вимог даного закону працює спеціалізована служба при ТОВ «Міжнародні інженерні системи», яка виконує роботи з відлову безпритульних тварин. Звернутись туди можна за номером: 097 489 10 35. Також є Центр стерилізації та тимчасового утримання у селі Дичків Тернопільського району, де після операційних та профілактичних робіт тварина перебуває необхідний реабілітаційний період. У місцевому бюджеті щорічно виділяється фінансування на регулювання чисельності безпритульних собак. Стерилізація котів за бюджетні кошти не передбачена, всі роботи проводяться волонтерами за власні кошти, – наголосила пані Оксана.

Також жінка додала, що ці самі волонтери стерилізують вуличних котів за мінімальну оплату за медичні матеріали та транспортні витрати. Тернополяни можуть отримати детальну інформацію за номером: +38 097 671 21 94.

Вуличним котам допомагають у «Хатіко», але просять підтримки у тернополян 

У ветеринарній клініці «Хатіко», що розташована на вулиці Євгена Коновальця, 14, є можливість стерилізувати вуличних котів за соціальною ціною. Що це означає, і чому послуга для містян не безкоштовна, нам пояснює співзасновниця Олена Дейнека. Вона говорить, що клініка з 2019 року дійсно діє, як комерційна установа. 

– Тоді ми були громадською організацією, але свідомо змінили статус з неприбуткового на прибутковий, щоб надавати низку послуг людям згідно з нашим статусом й ветеринарної ліцензії. Завдяки цьому ми отримуємо гроші для допомоги бездомним тваринам, на їхнє лікування, чіпування, стерилізацію, перекидку за кордон, прилаштування у добрі руки, – розповідає пані Олена. 

Світлина з Фейсбук-сторінки "Хатіко"

З перших днів роботи клініки там пропонують дві ціни на стерилізацію: стандартну та соціальну. Останню ввели для того, аби тернополяни могли приносити на процедуру вуличних котів. Базова вартість стерилізації для клієнтів становить 850 гривень, а соціальна майже вдвічі нижча – 500 гривень. Крім того, у «Хатіко» облаштований теплий прихисток для перетримки тварин після стерилізації. Під опікою центру в середньому постійно знаходяться від 10 до 30 котиків.  Їх лікують, а тоді віддають небайдужим. 

– Чи допомагає нам якось міська влада? – знизує плечима Олена Дейнека. – Вона виділила приміщення для клініки, в якому ми за свій рахунок і частково за кошти громадського бюджету зробили ремонт. Однак, якщо порахувати, то можу з упевненістю сказати, що ми реалізували роботу установи на 90% за власний рахунок. 

«Хатіко», додає жінка, виживає виключно завдяки своїй комерційній діяльності та донатам від благодійників, котрі передають клініці фінанси разово чи на постійній основі.

Світлина з Фейсбук-сторінки "Хатіко"

– З «ковідом» та повномасштабною війною практично вся допомога благодійників зійшла нанівець. Зараз ми вдячні кожній копійці від людей, які піклуються про безпритульних тварин, або підтримують нашу установу. Маємо списки меценатів за різні роки, ведемо статистику коштів, куди вносимо імена всіх, хто допомагає зі стерилізацією. Цьогоріч їх мало – 20-30 осіб. Загалом ми вже передали населенню приблизно 350 стерилізованих чи кастрованих бездомних котиків, – зауважує пані Олена. 

Якщо мешканці будинків хочуть стерилізувати вуличних котів, які живуть на їхньому подвір’ї, можна звернутись за допомогою безпосередньо до Олени Дейнеки, або зателефонувавши у «Хатіко» за номерами: 050 437 49 97 або 067 352 30 50. Також є варіант написати на Viber, WhatsАpp або Telegram клініки чи завітати туди особисто. 

– Ми обговоримо всі нюанси чи то благодійної стерилізацій, чи збору коштів для неї й також лікування тварин. Намагаємось підтримати всіх без винятку людей, котрі до нас звертаються, по мірі можливості. Але просимо про підтримку й тернополян, – завершує жінка. 

Світлина з Фейсбук-сторінки "Хатіко"

Що кажуть зоозахисники?

Щоб дізнатись, чи є у Тернополі хоч якісь альтернативи для безпритульних котів, які на зиму залишаються без домівок через утеплення підвалів, ми звернулись за коментарем до зоозахисниці Людмили Чеховської.  

– У нашому місті немає притулків чи центрів перетримки безпритульних котів, немає взагалі нічого і влада взагалі нічого не робить для гуманної регуляції їх чисельності. Офіційно відписують, що цим займаються волонтери, хоча це грубе порушення законодавства з боку очільників міста, адже така функція покладена на них. В цьому головна проблема і голови ОСББ теж поводяться аналогічно, виселяючи котів на вулицю і не розуміючи й не враховуючи моральної сторони ситуації, адже котам банально нікуди йти. Волонтери – не всесильні! Особливо ганебно таке поводження із тваринами виглядає тут, у тилу, на фоні того, як наші захисники і захисниці героїчно й гуманно поводять себе перед лицем смертельної небезпеки... – відповіла нам пані Людмила. 

Співзасновниця ветеринарної клініки «Хатіко» Олена Дейнека, яка також є зоозахисницею, натомість говорить: тернопільські волонтери надають допомогу тваринам, але цього очевидно мало, адже роблять все за власний кошт. 

– Щодо того, які альтернативи є для котів на зиму. Можна створити для них якісь укриття, мікропритулки в межах конкретних приміщень. Але колишні місця для смітників, як пропонують деякі голови ОСББ, не підійдуть. Коти люблять тепло, і для них важливо, аби приміщення в яких їх поселять, були утепленими. Якщо там немає радіаторів чи інших електронагрівальних приладів, тварини в таких умовах напросто не виживуть і тікатимуть звідти. Ц місцях, де були смітники, слід зробити хоч елементарний ремонт, прибрати й утеплити. Вуличні тварини ослаблені, багато з них перенесли захворювання, тож перебування в холодних і санітарно необроблених приміщеннях несе загрозу для їхнього життя та здоров’я, – пояснює вона. 

Пані Олена додає, що зважаючи на воєнний стан в державі та підготовку до надскладної зими, люди в Тернополі вдираються у звичні місця проживання котів, бо тварини постійно знаходили прихисток у підвалах. Вона радить шукати консенсус в кожній ситуації: не виганяти тварин на вулицю, а пам’ятати про людяність й розміщувати бездомних котиків деінде замість підвалів. 

– Все це містяни можуть зробити гуртом і за сприяння «Хатіко». Інформуйте клініку про наявність притулків, щоб ми могли допомогти чи словом, чи справою, чи грошима. А щодо відлову й стерилізації, це реально влаштувати головам ОСББ, і таке часто роблять! Наша клініка має великий досвід взаємодії з мешканцями будинків, які збирались і стерилізували безпритульних котів за свої кошти, – говорить Олена Дейнека. 

Після випадку на вулиці 15 квітня, 1, розповідає Людмила Чеховська, зоозахисники спільно з місцевою громадською організацією UAnimals підготували вимоги, які направили до Сергія Надала для забезпечення у Тернополі Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Поки відповіді від влади немає, але ці вимоги такі: 

1. Ініціювати круглий стіл, щоб розробити та затвердити місцеву програму регулювання чисельності безпритульних тварин у Тернополі.

2. Запровадити систему взаємодії органів влади з волонтерами і зоозахисними організаціями міста.

3. Зобов’язати комунальні господарства і ОСББ не шкодити котам та надати їм доступ до підвальних приміщень, як це зроблено у сусідньому Львові. Там це реалізували з метою виконання тваринами функції природної дератизації.

4. У разі отримання звернень громадян щодо обставин, які створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей через безпритульних котів, залучати до вирішення питання зоозахисні громадські об’єднання та опікунів вуличних котів.

Коти – проблема лише у Тернополі?

Ми поцікавились, як дають раду з безпритульними котами в інших містах України. Ось що вдалось дізнатись.

Вінниця. Там діє «Програма регулювання чисельності тварин гуманними методами на території Вінницької міської територіальної громади». Її ініціатором та відповідальним виконавцем є вінницький Департамент комунального господарства та благоустрою, а співрозробниками – МКП «Вінницязеленбуд», громадська організація «Бюро інституційного розвитку» й місцеві волонтери. Програму реалізують у 2022-2024 роках з метою зменшити кількість безпритульних тварин на території Вінниці, створити безпечне середовище для комфортного співіснування людей і котів (відповідно, зменшиться кількість скарг від мешканців будинків) і покращити епізоотичний стан території громади. 

Котів на безкоштовну стерилізацію доставлятиме служба відлову тварин муніципального притулку МКП «Вінницязеленбуд». Після процедури кішці також роблять щеплення проти сказу і паразитичну обробку. До речі, коштів на реалізацію Програми, як пише у документі, піде не так вже й багато – всього 15 200 гривень. Їх виділять з бюджету Вінницької міської територіальної громади.

Львів. У 2019 році в цьому місті вперше у світі підрахували вуличних котів. Це зробили за унікальним алгоритмом на базі платформи Animal-ID.info. Тоді з’ясувалось, що на території міста живе 5992 безпритульні тварини. Щодо регулювання їхньої кількості гуманним шляхом, то одна з найбільших установ, яка там цим займається комунальне підприємство «Лев». Воно надає послуги відповідно до річного плану стерилізації та кошторису оплат, що замовляє Львівська міська рада. Безпритульних котів можна принести на вакцинацію від сказу, стерилізацію, прилаштування тощо. Це виконують за соціальними цінами, які вказані на сайті міської ради.

Ось так виглядають котівнички по-львівськи

Також з 2020 року в місті розпочали встановлювати спеціальні котівнички, як пише сайт «032.ua». Вони складаються з двох частин: мисочок знизу і дашка, який захищає їжу від опадів. Крім того, ще з 2014-го відповідно до ухвали №3714 «Про заходи захисту котів від жорстокого поводження» у Львові зобов’язали ОСББ і комунальні підприємства дати котам доступ до комірних і підвальних приміщень. Так вони зможуть виконувати функцію природної дератизації (винищування гризунів). 

Хмельницький. Там від початку повномасштабної війни значно зросла кількість безпритульних тварин, в тому числі й котів. Багато переселенців, які знайшли прихисток у місті, привели з собою домашніх улюбленців, а повертаючись додому залишили їх. Кошти на їхню стерилізацію щороку виділяють з бюджету громади. У 2022 році, попри російське вторгнення, фінансування не скоротили, як вказано у матеріалі телекомпанії «Місто». Навпаки тепер планують стерилізувати понад тисячу вуличних тварин. На це з бюджету передбачили більше 600 тисяч гривень, і це найефективніший метод зменшення їхньої чисельності.

Безпритульних котів та собак виловлюють працівники «Спецкомунтрансу» і волонтери-зоозахисники. Сам процес стерилізації проходить в місцевій ветлікарні. Також тварин вакцинують від сказу і чіпляють бірку на вухо. Одна стерилізація, як пишуть журналісти «Міста», обходиться у 620 гривень. Ще варто згадати, що у 2020 році в Хмельницькому простерилізували рекордну для України кількість безпритульних тварин – 1100 собак та котів. Після процедури за ними доглядають й годують до десяти діб у спеціальному притулку-стерилізаторі. Опісля «чотирилапих» відвозять на те місце, де їх виловили.

Читайте також: Замурували кошенят живими у підвалі? Ми дізналися подробиці, що ж насправді сталося у 28 школі

Читайте також: Війна за котів: як активісти «замурованих» тварин шукали. Ексклюзивне відео

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Natalya Galinska

    Що до котів на Курбаса 6,за кошти небайдужих мешканців ми в будинку простерелізували вже 9 киць!!! Три не можем поки спіймати! І Все це самі,без допомоги  ОСББ, Голова ж провокує мешканців,які не люблять тварин,вигнати котів з підвалів!,30 років були коти,а тепер зась!! Залишити два місця в підвалі-проблема?!  Тому,поки не буде чіткого розпорядження міськради ,щодо запобігання вигнання тварин з підвалів,як це працює у Львові, зоозахисники,аолонтери,небайдужі ,які стерелізують вуличних диких котів з власної.ініціативи та за свої кошти просять ,якщо.не допомагаєте,то хоч не мішайте та не ствойте проблем!!!

    Ігор Бортник reply Natalya Galinska

    Як так взялася чума почитати причину
  • Читач76

    Як так здравомислячі людині може мішати вода яка стоїть біля будинку ,щоб тваринка напилась .Вот це дійсно дах .
  • Читач76

    за все треба знати що вони наймані працівники і перш за все повинні підтримувати чистоту на території і особливо в підїзді
  • David Starr

    Хто хоче - можу ненадовго здати в оренду удава: невибагливий, їсть котів, щурів, мишей і т.д. У підвалі живе із задоволенням, не втікає.

keyboard_arrow_up