Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах

Є біотуалети, каремати і польова кухня. Ми перевірили пункти масового проживання у школах
  • У 12 освітніх закладах Тернополя облаштовують пункти масового проживання людей. Це спеціальні місця, де на випадок блекауту люди зможуть тимчасово пожити, підзарядити гаджети, попити теплих напоїв та скуштувати їжу. 
  • Які умови пропонують та чим забезпечені вже навчальні заклади – ми перевірили. 

У випадку критичної ситуації школа припиняє працювати як заклад освіти та стає пунктом масового проживання населення. Пункти розміщені практично у всіх мікрорайонах міста. Про це повідомила міська рада на офіційному сайті

Заклади мають бути забезпечені усім необхідним інвентарем, щоб надавати прихисток населенню у разі потреби. Зокрема тут мають бути: генератори, пічки-буржуйки, спальні мішки, каремати, польові кухні, старлінки, дрова, вогнегасники та інше. Ці пункти також облаштовані санвузлами та забезпечені побутовою хімією, засобами дезінфекції, ліхтарями, аптечками тощо.

Журналісти «20 хвилин» завітали у п’ять закладів освіти та подивилися, як насправді все облаштували. Ми побували у школах №4, №10, №14, №15 та №16. 

Відео дня

Далі окремо розкажемо про кожен пункт.

Школа №4

У навчальному закладі обладнали 694 місця для сидіння людей, а ось для спання – 360. Каремати та спальні мішки у закладі є.

– У нас є спортивний та актовий зали. Там вмістяться 360 людей. Якщо буде повітряна тривога, то спустимся в первинне укриття. Ми його ще у серпні минулого року облаштували. У вбиральнях встановили бойлери, тому завжди є тепла вода, – каже директорка закладу Наталія Левенець

Біля первинного укриття є буржуйка та бочка для води на 200 літрів. На подвір’ї встановили генератор, потужністю 51 кВт. Він закритий плівкою, адже наразі ним не користуються. Польова кухня і дві кабінки біотуалетів також закриті плівкою. На випадок блекауту заклад забезпечили дровами, що можна використовувати для буржуйки чи кухні. 

– Як тільки буде потреба, ми одразу відкриємо і генератор, і польову кухню, і біотуалети. Поки такої потреби немає, і ми просто діємо на випередження. Ми отримали талони на 300 л пального. Бочка для його зберігання є. Працівники державної служби з надзвичайних ситуацій приїздили, дивилися. Сказали, що ми правильно її встановили, – додає пані Наталія. 

Також на момент нашого візиту у закладі вже обладнали старлінк. А отже навіть під час блекауту всі будуть зі зв’язком, запевняє адміністрація. Є й одноразовий посуд: тарілки, стакани і виделки. Натомість це ще не все. Наразі школа очікує на підвіз гігієнічних та дезінфікуючих засобів, ліхтарики на акумуляторах та аптечки. Мають завести найближчим часом. 

– У нас є свої ковдри, також аптечки. Ми формували їх відповідно до рекомендації Міністерства охорони здоров’я України. Чекаємо, що нам ще привезуть. Має бути 15 позицій, але шкіл 12, то розвозять поступово, –  завершує директорка. 

Школа №10

Станом на 25 січня, навчальний заклад майже підготували до масового проживання громадян у разі блекауту. Тут можуть розмістити 390 тернополян. На випадок блекауту людей планують розмістити в укритті, що складається з двох кімнат, та спортзалі. Якщо кількість тернополян буде велика, то можуть задіяти ще й актовий зал. 

– Зараз ви бачите, що тут стоять стільці, лавки. Як тільки прийдуть люди, все це виносимо і починаємо облаштовувати спальні місця. У нас вже є досвід, коли в цих приміщеннях довгий час жили люди. Наша школа з перших днів повномасштабного вторгнення приймала переселенців. В одному спортивному залі майже 150 людей були. В укритті також ми зможемо розмістити 150 осіб. Якщо буде потреба, то задіємо ще й актову залу. Там до 100 людей поміститься, –  каже директор школи Андрій Газилишин. 

Під час нашого візиту до школи директор показав вже встановлений генератор, польову кухню, буржуйку та два біотуалети. Обладнання розташоване на вулиці, у разі потреби під час блекауту люди зможуть ним скористатися. 

– Генератор фахівці вже встановили і підключили. Він йде вниз на щитову. Там є рубильники і у випадку вимкнення світла, ми зможемо увімкнути наш генератор. Він потужний – 51 кВт, вистачає його на всю школу. Ми вже підготували місце для встановлення бочки з паливом. Польова кухня на дві конфорки, але поки запакована, бо немає необхідності нею користуватися. Також нас обіцяли забезпечити дровами, щоб ми змогли готувати їсти на польовій кухні. Якщо буде проблема з централізованим опаленням, то будемо палити буржуйку. Для неї також треба дрова, – додає він. 

У коридорі на другому поверсі помічаємо купу спальників та карематів. Зі слів директора, всього привезли по 390 штук. Все нове, наразі не розпаковують, адже знову ж таки, немає потреби. 

– У нас немає так багато місця, щоб десь окремо зберігати ці каремати та спальні мішки, тому ми виділили куточок у коридорі. Все у нас завжди під руками і на випадок блекауту ми візьмемо ці речі, розпакуємо і організуємо для людей місця для спання. Для цього нам вистачить 15 хвилин, – розповідає пан Андрій.

Також вже привезли старлінк, а від ЮНІСЕФ школа отримала два бойлери. Їх встановили біля їдальні та вбиральні. За потреби, матимуть гарячу воду. На момент нашого візиту у школі ще не було миючих засобів, запасу води та палива. Обіцяють привезти згодом. 

Школа №14 імені Богдана Лепкого

Даний заклад на випадок блекауту готовий прийняти до себе 360 тернополян. Саме таку кількість карематів та спальних мішків отримала керівниця школи Оксана Добровольська. Також вже до школи доставили буржуйку, бочку для води, одноразовий посуд. Та і це ще не все. 

– Нам ще встановили генератор, він до 60 кВт, тож на випадок відключення електроенергії забезпечить світлом всю школу. Ось у нас стоять два біотуалети і польова кухня. Кухня ця стандартна, як і у всіх закладах. Вона металева, то ми накрили її, щоб зберегти від дощу. У дворі вже підготували дрова. Ми зможемо використати їх для роботи польової кухні чи буржуйки. Та бочка, що ви бачили призначена для технічної води. Ми зараз чекаємо на бутильовану, –  розповідає Оксана Добровольська. 

Школа має два найпростіших укриття, де сидячи можуть поміститися 1050 людей. Одне укриття велике, а інше – трохи менше. В меншому укритті навіть є душова кабіна, вбиральні, тепла вода та роздягальня. 

– У нас дуже теплий перший поверх. Ми думали, якщо немає повітряної тривоги, то людей можемо розмістити у вестибюлі або спортивній залі. Якщо будуть повітряні тривоги, то вже помістимо в укриття. Все буде залежати від кількості. Як буде небагато, то ми в маленькому поселимо, а як багато – у великому. У нас територія велика, є стадіон. Ми можемо будь-де розкласти ту кухню з наметом і встановити біотуалети, – каже пані Оксана. 

У заклад вже доставили старлінк. Незабаром його встановлять, аби під час блекауту люди мали доступ до зв’язку та мережі. Миючих засобів немає, але обіцяли привезти. 

Школа-медичний ліцей №15 імені Лесі Українки

Одразу біля школи помічаємо встановлений генератор, потужністю 51 кВт, у внутрішньому дворі зібрала польова кухня та два біотуалети. 

– Генератор у нас потужний. Він вже підключений, перевірений і готовий до роботи на випадок блекауту. Ми його помістили у таку металеву клітку, аби люди без потреби не чіпали. Польову кухню та біотуалети поки не розпаковували. Вони стоять у дворі, але вже як будемо ними користуватися, то поставимо подалі від будівлі закладу, – каже директорка Тетяна Солтис. 

Також у школу завезли майже 400 карематів та спальних мішків, буржуйку, 200-літрову бочку для води. Аби забезпечити чистоту та порядок під час перебування у закладі, школу забезпечили миючими засобами, різними серветками та засобами гігієни. 

– Ми все склали в одному приміщенні і зачинили. Всі речі ще запаковані. Ми і самі не бачили, як виглядають ці спальні мішки, а каремати наче такі тугенькі, зручні. Ось тут у нас і туалетний папір, миючі засоби, різні серветки та одноразовий посуд. Як будуть люди, ми розставимо все у вбиральні, надамо їм, щоб вони змогли користуватися. Навіть старлінк не діставали. Чекаємо на спеціалістів, і вони встановлять його у правильному місці, – розповідає нам директорка. 

Розміщувати людей планують у приміщенні найпростішого укриття. Там є дві кімнати для спання, один коридор та дві вбиральні. У туалетах встановили бойлери, тому за наявності електроенергії, навіть у сховищі є тепла вода. У коридорах є м’які лавки для сидіння, у кожній кімнаті стільці. Також у приміщеннях є вода та ліхтарики на акумуляторах. 

– У нашому найпростішому укритті можуть вміститися 300 людей. Якщо буде потреба ночувати, тоді з кімнат стільці винесемо і покладемо каремати та спальники. Я так собі думаю, що полежати люди зможуть лише у двох кімнатах, а в коридорі сидіти. Але все буде залежати від ситуації. То спальними місцями в укритті ми можемо забезпечити десь 150 людей. Треба, щоб було комфортно. У нас в укритті дуже тепло, адже ми обігріваємося від центральної котельні, – додає співрозмовниця. 

У коридорах укриття є ще розетки та планують встановити електричні чайники. За потреби зможуть підігріти їжу на польовій кухні або щось просте приготувати. Незабаром у заклад мають доставити дрова, а також вирішити питання з паливом для генератора. 

Школа №16 імені Володимира Левицького

Під час блекауту заклад готовий прийняти 360 людей. За необхідністю людей планують розмістити у спортивній залі або в первинному укритті. 

– Частину карематів та спальних мішків ми покладемо у спортзалі. У сховищі в нас є кімната з м’яким покриттям, тобто люди зможуть взяти свою подушку, ковдру і там спати. Ми вже все продумали, як будемо діяти на випадок блекауту, але сподіваємося, що ситуація зі світлом та теплом не буде погіршуватися. Проте маємо бути готовими до всього, – каже директорка Руслана Базунова. 

Крім карематів та спальників, школу забезпечили потужним генератором на 60 кВт. Також працюватимуть бойлери, а отже, буде тепла вода. Завезли ще дві буржуйки та дві польові кухні, бочку для води. На випадок загоряння є в наявності шість вогнегасників. 

– Зараз наша школа працює у звичайному режимі. Тому нам встановили та під’єднали лише генератор. Польові кухні, буржуйки та туалети навіть не розпаковували. Якщо буде потреба, то швидко це зробимо, – розповідає співрозмовниця. – У нас є і свої генератори, вони меншої потужності, але для укриття їх вистачає. Ще в одній кімнаті у нас запаковані 25 переносок, аптечки, термоковдри, світлодіодні ліхтарі і навіть насос для перекачування дизпалива.  

Аби під час перебування людей у закладі були дотримані санітарні норми, вже зараз школу забезпечили дезінфікуючими засобами та засобами особистої гігієни. Для пиття та їжі люди отримають одноразовий посуд. 

– На дворі у нас ще є дрова. Вони можуть знадобитися під час використання буржуйок чи польової кухні. Палива для генератора нам ще не доставили. Якщо я не помиляюся, то нам мають давати талони, і ми самостійно будемо забирати його. Під час блекауту не має бути проблем і зі зв’язком, бо вже привезли старлінк, – додає пані Руслана. 

Як потрапити до пунктів? 

Пункти масового проживання стануть доступними для жителів Тернополя та переселенців тільки у випадку блекауту. Як прийматимуть людей і який проміжок часу вони зможуть знаходитися у школі – поки невідомо. Керівники навчальних закладів переконують, це не буде прохідний двір.

– Я впевнена, пропускати людей ми будемо тільки за наявності документів, що засвідчують особу. Це може бути паспорт або ще щось. Просто так ніхто і зараз не пускає в навчальний заклад. Можливо, на вахті чергуватимуть наші працівники, і вони будуть записувати, в якій годині людина прибула до школи і коли вибула. Поки з управління освіти ми не отримували чітких вказівок, бо зараз намагаємося активно укомплектувати ці пункти. Як тільки будуть чіткі рекомендації, то ми проінформуємо людей, –  каже директорка школи №4 Наталія Левенець.

У всіх закладах буде гаряча вода, тож ви можете одразу принести із собою суміш для дитини та страви швидкого приготування для себе. Також можна буде принести постільну білизну, особисті засоби гігієни (першочергово це стосується дітей). 

Категорично заборонено приносити на територію навчального закладу алкогольні напої, тютюнові вироби та небезпечні предмети. Треба поставитися до цього відповідально. 

ДОВІДКА
Переглянути перелік пунктів масового проживання можна на інтерактивній карті у розділі «Е-сервіси». Також – у мобільному застосунку «е-Тернопіль» (який можна завантажити на Android та на iOS).

А ось адреси, де знаходяться ці 12 пунктів масового проживання громадян на випадок блекауту дивіться у таблиці нижче.

Пункти масового проживання громадян

у Тернополі на випадок блекауту

Назва навчального закладу

Адреса

1

Тернопільська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням іноземних мов

Вул. Михайла Грушевського, 3

2

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №4

Вул. Михайла Грушевського, 2

3

Тернопільська спеціалізована школа I-III ступенів №5 з поглибленим вивченням іноземних мов

Вул. Камінна, 2

4

Тернопільський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-економічний ліцей №9 імені Іванни Блажкевич»

Вул. Іванни Блажкевич, 1

5

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №10

Вул. Лесі Українки, 3-А

6

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №13 імені Андрія Юркевича

Вул. Василя Костянтина Острозького, 51

7

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №14 імені Богдана Лепкого

вул. Клима Савура, 1

8

Тернопільський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-медичний ліцей №15 імені Лесі Українки»

Вул. Лесі Українки, 23, 

9

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького

вул. Володимира Винниченка 2

10

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №22

бульв. Симона Петлюри, 8

11

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №28

бульв. Дмитра Вишневецького, 8

12

Тернопільський Технічний ліцей

вул. Романа Купчинського, 5а

Читайте також:

Куди витратили 4,5 млн? Журналістів не пускають в укриття тернопільських лікарень

Тут фекалії, залишки препаратів і презервативи. Ми перевірили мобільні укриття на зупинках

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Ника Смирнова

    Хто таке вигадав і втілює певно не має дітей і дуже любить бабло. Але чому саме школи? Є купа місця де можно подібне "бардельєро" влаштувати. А чи не засланий козачок таке придумав...

    Polina Daineha reply Ника Смирнова

    Вітаю. Це питання треба ставити владі, чому обрали саме школи. Ми поцікавимося і обов'язково напишемо.
  • Анна Ребрик

    А на що має міська рада списати кошти із бюджету, от і придумують всяку херню. А папір там туалетний буде за 300 тис, який купив Надал ?!

    Polina Daineha reply Анна Ребрик

    Вітаю, ми готуємо матеріал про закупівлі міськради. Дочекайтеся і ви побачите, скільки коштів витратили на той папір
  • Petro Skarzhynskyi

    Є Березіль, є Перемога, є облдержадміністрація та автодор... і ще дох...я різних державних споруд. Навіщо в школи пускати посторонніх людей у часі війни. А якщо попаде диверсант якийсь? Хто нестиме відповідальність?
    Казкові люди у нас при владі...

    Polina Daineha reply Petro Skarzhynskyi

    Вітаю. То питання до влади, чому вони вирішили зробити ці пункти саме у навчальних закладах. Але нас переконували, що під час відкриття цих пунктів, звичайний навчальний процес припинять
  • Ирина

    Казка про "блекаут" тягнеться з серпня як хороша відмазка на афері з відключанням електроенергії.

    Val Val reply Ирина

    Я сподіваюсь, що ти ботяра здохнеш в муках , як інші москалі до тебе

keyboard_arrow_up