Квартира чи гуртожиток: що обрати студенту ? Плюси та мінуси різних варіантів житла: ми порівняли

Квартира чи гуртожиток: що обрати студенту ? Плюси та мінуси різних варіантів житла: ми порівняли
  • Студенти, які вступили на перший курс, не завжди наважуються жити в гуртожитку. Часто причиною цього слугує антисанітарія в кімнатах, або ж бажання жити так, аби ніхто не заважав.
  • У проживанні на квартирі та в гуртожитку є свої плюси та мінуси. Які саме? Цікавилися «20 хвилин».

Студент одного з тернопільських ВНЗ Вадим після чотирьох років проживання в гуртожитку переїхав жити на квартиру, а от його одноліток Михайло навпаки - і надалі вирішив жити в гуртожитку до закінчення навчання.

«Коли поселився в гуртожиток, перша реакція – шок і ступор»

– Кожен може для себе знайти свої переваги та недоліки під час життя у гуртожитку та на квартирі. Багато чого залежить не лише від умов проживання, а і від оточення, – пояснює Вадим. – Одна з переваг гуртожитку – якщо з тобою проживають твої одногрупники, вони можуть допомогти з навчанням, або ти їм. Це трохи простіше. Однак може бути таке, що навчання в гуртожитку просто нестерпне. Сусіди кричать, хтось щось святкує, погана компанія тощо.

Відео дня

Типовий приклад ліжка в гуртожитку та звичайні квартирі. Надіслали читачі

Студент розповів, що коли вперше поселився в гуртожиток, то  перша реакція була - шок і ступор. Умови не дуже хороші, усе брудне, три двоповерхові ліжка. Але місяць-другий, і він обжився. Спочатку в кімнаті жили п’ятеро студентів, потім троє. На карантині було таке, що зі своїм однокімнатником Вадим був один на блоці.

– Чим менше людей і чим більше простору – тим легше – продовжує Вадим. –  У гуртожитку головна проблема - це навіть не перебої з гарячою водою, це не черги в душ, це не бруд і навіть не таргани. До цього можна звикнути. А от до буйних сусідів, галасу і відсутності якогось особистого простору – це дуже важко. До речі, таргани – не саме страшне, ще можуть бути миші та навіть щурі. У нас їх витравили.

«За хороші умови доводиться більше платити»

Навіть якщо у вас чисто у кімнаті, таргани будуть, бо це гуртожиток. Нема у вас – є у сусіда, і таргани перебіжать до вас. Студенти приходять та йдуть, таргани – лишаються.

З тарганами вам доведеться боротися всіма можливими засобами

– Десь кращий гуртожиток, десь гірший. Десь хороші сусіди, а десь нестерпні. Тому одна стабільна перевага, через яку і багато студентів обирають гуртожиток – ціна. Я платив 550 гривень в місяць. Коли переїхав на квартиру – платити тепер доводиться по 3000 гривень і ще близько 300 - за комуналку щомісяця. Я з’їхав зі своїм одногрупником, щоб жити в кращих умовах, бо загалом оренда коштує 6000 гривень, є хороші умови, хороший район.

Швидше за все, у гуртожитках ви зможете прийняти тільки душ

Найбільш оптимальний варіант - з’їхати з кимось. Є багато місця, завжди є гаряча вода, індивідуальне опалення, кондиціонер, хороший інтернет, телебачення, терморегулятори, сигналізація. Є купа вільного місця. Але за хороші умови треба платити. Є і відверто погані квартири, де платиш на 500 гривень менше, але і умови не ліпші, ніж в гуртожитку. Тому варто оцінити якомога більше варіантів проживання. Можна навіть перший час пожити у гуртожитку, і вам буде комфортно.

«Мені подобається атмосфера гуртожитку»

– Я живу в гуртожитку уже декілька років, поки мене все влаштовує, – каже студент Михайло. – Спочатку не хотів переїжджати сюди, але вмовили батьки. Тільки на перший погляд здається, що тут дуже шумно, але це не так.

У гуртожитку вам доведеться ділити кухню

Головними плюсами проживання в гуртожитку Михайло назвав невисоку вартість проживання, так, за рік він платить лише 5200 гривень. Можливість швидше адаптуватися в соціумі, адже ви постійно будете спілкуватися з багатьма людьми, які проживають в гуртожитку, чи принаймні на вашому поверсі. Також за деякі речі ви будете платити суму, розділивши на всіх мешканців кімнати, наприклад, щомісячна плата за інтернет.

– Іще мені подобається атмосфера гуртожитку, як то кажуть – хто не жив в гуртожитку, той не був студентом. Тут ви можете пройтися і попросити у сусідів то солі, то крупи і фактично з нічого приготувати смачну страву, – жартує студент.

Та є в гуртожитку і недоліки. Так, вам доведеться жити з людьми, в яких особисті погляди не завжди збігаються з вашими. А ще вам доведеться іноді простояти в черзі, аби потрапити в душ, і гаряча вода не завжди є цілодобово, частіше лише у вечірній час.

Зауважте, що виселити за неналежну поведінку вас можуть як з гуртожитку так і з квартири. 

Скільки вартує проживання в гуртожитку та квартирі?

За проживання в студентському тернопільському гуртожитку ви будете сплачувати щомісячно близько 500 гривень. Але зауважте, швидше за все вам доведеться оплатити проживання одразу за півроку чи рік, тобто  2500 чи 5000 гривень відповідно. В ціну входить і плата за електроенергію та водопостачання.

Однокімнатна квартира в новобудові обійдеться вам в 4000-6000 гривень щомісячно, плюс комунальні послуги.

Дешевше винаймати двокімнатну квартиру з другом чи подругою, ціна на таке житло коливається від 4000 до 7000 гривень, залежно від стану меблів та розміщення самої квартири.

Також ви можете орендувати окрему кімнату і жити разом з власником. Тоді ви будете сплачувати від 900 гривень щомісячно.

Читайте також: скільки коштує студенту орендувати квартиру в Тернополі?

А де ви обрали б жити: у гуртожитку чи квартирі? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • гг

    алкоголіком в гуртож станете і шуму багато як захочете спати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up