Партнер рубрики Події

Квітковий ринок аж «гуде». Скільки коштують рослини і що найчастіше купують тернополяни? (РЕПОРТАЖ)

Квітковий ринок аж «гуде». Скільки коштують рослини і що найчастіше купують тернополяни? (РЕПОРТАЖ)
  • До Провідної неділі на квітковому базарі у Тернополі ажіотаж. Від розмаїття кольорів та асортименту захоплює дух.
  • Продають тут однорічні й багаторічні рослини, декоративні трави й сукуленти, а також квіткові кущі і різні домашні вазони.
  • Що можна придбати на ринку та чи дорого коштують квіти? За чим найчастіше звертаються містяни? Звідки привезли товар продавці?

Первоцвіт, нарциси, фіалки, ранні тюльпани та інші весняні квіти вже кілька тижнів цвітуть на грядках тернополян, прикрашають присадибні ділянки та дачі. Попри це, на квітковому ринку (що розміщений в одному з відділів Центрального  ринку, неподалік маркету «АТБ») ніде проступитись.

Людей тут сила-силенна. Хоча, як запевняють квітникарі, покупців порівняно небагато, перед Великоднем скуплялись більше. Зараз приходять сюди, аби купити «живі» квіти й висадити на кладовищі до Провідної неділі, чи прикрасити сад і квартиру рослинами.

Відео дня

20 квітня ринок відвідала журналістка «20 хвилин». Що побачила і дізналась від продавців читайте у нашому матеріалі. 

За квіти – від 15 до 350 гривень

Першою на своєму шляху зустрічаємо усміхнену продавчиню, яка правда відмовляється називати своє ім’я. Торгівля у неї йде дуже жваво. «Зараз вже йду до вас!» – гукає жінка. У картонних і пластмасових ящиках безліч квітів й вазонів.

– У мене і квіти, й кущі – більші та менші. Маю примулу, морозники різновидні, трояндочки. Бачите, які красиві?! Продаю саджанці прострілу садового – від 100 до 300 гривень за штуку. Є мускарі цибулькові багаторічні, якраз зараз гарно цвітуть. Ще по 40 гривень кольорові гіацинти, від 30 до 70 гривень – первоцвіти. З «багаторічок» у наявності – лаванда, клематіс, барбарис. Знаєте, до Великодніх свят люди більше скуплялися, але і зараз попит значний, – розповідає жінка.

З нею погоджується й тернополянка Анна. Вона продає лише багаторічні рослини у ятці навпроти. Квітникарка у цій справі давно, ділиться, що навчилась вирощувати квіти, коли їздила на заробітки до Польщі. А вдома також «розводить» декоративні чагарники – гортензії мітловидні і шовковисті, та цього разу їх на базар не привезла. Натомість пропонує покупцям квітучі рослини.

– Ось маю бегонію багаторічну по 25 гривень. Її висаджують надворі, а потім можна забрати вазончик у приміщення, коли похолоднішає. Ось багаторічна гвоздика, розростається у шикарний кущ. Вона дорожча – по 35 гривень. Є простріл садовий за 350 гривень, дуже популярний і цвіте гарно, а потім матимете кущик. Остеоспермум продаю, рослинка, ззовні схожа на ромашку, по 16 гривень. Ось вуличні вічнозелені вазончики. Вони зимують з листям, а навесні оновлюються. Я вам скажуть так: хто хоче красу ціле літо, то бере однорічні квіти. Багаторічні мають свій термін цвітіння, – говорить Анна.

Поодалік стоїть жінка, у якої ціле квіткове різноманіття. Все акуратно складено у ящички. Це Надія з Озерної, вона регулярно привозить продавати квіти на ринок у Тернополі. Їх вирощує сама.

– Пропоную кольорові братчики – жовті, фіолетові, блакитні тощо, по 20 гривень за штучку. Є бегонії, маргаритки по 15 гривень, чорнобривці по 20 гривень. Дехто дивується, коли бачить чорнобривці, бо думав, що вони лише восени цвітуть. А вони і навесні чудово розпускаються, – усміхається пані Надія.

Цвітуть до осені і не бояться холоду

Пані Людмила приїхала сюди з Тернопільського району. Вона теж займається квітникарством вдома і привозить рослинки сюди, аби продати й подарувати трохи радості людям. Жінка має невеличку теплицю, але нею користується рідко. Старається усі квіти вирощувати на відкритому ґрунті. Так вони адаптовані до погодних умов і коли люди їх купують – отримують міцну рослину.

– З однорічного – привезла сьогодні братики в основному по 10 гривень за штуку. Вони навесні якраз популярні, холоду не бояться і витримують перепади температури. Маю і маргаритки, а ще продаю багаторічні квіти, покупці їх активно беруть – обрієту, флоксу й примулу. Вони рано розквітають. Ці кущики віддаю по 50 гривень. Ціна у мене стала, з року в рік не міняється, – розповідає квітникарка.

Продавців-чоловіків на квітковому базарі мало, здебільшого торгують жінки. Але декого таки зустрічаємо. Пан Петро стоїть в одному з крайніх рядів, у нього на прилавку багато обрієти всіляких відтінків, вазончики з сукулентами і декоративна трава. Чоловік теж вирощує всі рослини самостійно.  А коли дізнається, що ми будемо фотографувати його товар – дістає ще більше квітів з-під прилавка.

– Обрієта – це багаторічна вічнозелена рослина. Спершу насіння в теплиці сходить, а потім висаджую квітку у відкритий грунт. Продаю від 50 гривень за кущик. Він багато років цвіте і розростається. Вже на наступний рік з такого невеличкого куща буде рослина у діаметрі десь 50-60 сантиметрів. А із сукулентів маю молодило, або як називають у народі – «кам’яну троянду», – пояснює нам пан Петро.

Здалеку видно двох пані, у яких аж два велетенські стелажі із квітами. А найбільше привертає увагу красива рослина – пурпурних, рожевих, червоних і білих тонів. Це рододендрон – багаторічний кущ.

Його жінки продають за 400 та 600 гривень, залежно від розміру й кольору. А всі квіти, які ми бачимо перед собою, «від підприємця». Жінки лише реалізують його товар на ринку.

– Я вам хочу сказати, що підходили до мене люди і розказували, що у Львові рододендрон до 1000 коштує. То у нас набагато дешевше, – вигукує одна з продавчинь. – Маємо садову гейхеру, гвоздичку, бальзаміни, вербену, багато всього. Пеларгонія по 120 гривень, братики по 15 гривень продаємо. А кущі у кашпо по 200 гривень. Покупці проходять та беруть те, що їм сподобалось.

Можна помітити на базарі й цибулини квітів, зокрема, гладіолусів. Їх продають по 10-15 гривень.

А Ви купуєте квіти, аби посадити на грядці чи у квартирі/будинку? Напишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Що та коли сіяти чи садити: посівний календар на квітень

Скільки коштує насіння для розсади та де дешевше купувати – у магазинах чи на ринку. Ми перевірили

Варто не лише мати, а й розвивати. Як тернопільський підприємець врятував квітковий бізнес під час війни та блекауту

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up