Варто не лише мати, а й розвивати. Як тернопільський підприємець врятував квітковий бізнес під час війни та блекауту

Варто не лише мати, а й розвивати. Як тернопільський підприємець врятував квітковий бізнес під час війни та блекауту
  • Коли одні не знали, куди через війну подіти товар, тернопільська родина Матла прикрашала своїми квітами гуманітарні штаби та церкви. Рожеві, жовті, червоні та навіть різнокольорові тюльпани ставали для волонтерів і переселенців справжнім ковтком повітря та радості у воєнній буденності.
  • І доки хтось досі вважає квіти недоречними, бо війна, тернополяни продовжують розвивати свій бізнес, підлаштовуватися під нові умови та дарувати людям усмішку.
  • Як все вдається та як долають виклики сьогодення – у нашому матеріалі.

Згадуючи лютий 2022 року, Тарас Матла каже, це був один з найбільш важких періодів у бізнесі за роки. Всі домовленості з квітковими магазинами про постачання товару відійшли на дальній план. Люди закцентували увагу на безпеці та збереженню життів. Про купівлю та дарування квітів навіть мова не йшла. Що робити, коли ти вклав у ці квіти гроші і вони вже ось-ось готові до продажу?

– На початку 2022 року був справжній крах для нашого бізнесу. Ми вирощували тюльпани та гіацинти спеціально до зимовий та весняних свят. Вже мали домовленості з магазинами на гуртову закупівлю і тут вторгнення. Ми розуміли, що ніхто не купуватиме квіти, букети як раніше. Своєї праці нам було шкода, тому вирішили просто скласти квіти у ящики та відвести їх туди, де робили добрі справи. Пам’ятаю, як тоді наші квіти стояли у кожній кімнаті волонтерських центрів та в храмах. Тоді вдалося реалізувати лише 20% від загальної кількості товару, а все інші 80% просто розлетілися містом. Ми про це не шкодуємо, адже це краще, ніж вони просто відцвіли, – згадує тернополянин.

Відео дня

Ризикнути зараз або ніколи

Історія квіткового господарства Matla Flowers розпочалася у 2017 році в селі Лошнів, на Теребовлянщині. Тоді тернополянин Тарас Матла, будучи торгівельним представником фірми мінеральної води, вирішив відкрити свій перший інтернет-магазин з продажу посадкового матеріалу. І все вийшло краще, ніж хтось міг собі уявити.

За п’ять років плідної роботи родинне хобі перетворилося на справжнє квіткове господарство з трьома теплицями площею 600 квадратних метрів. Сам тернополянин зізнається, квітковий бізнес будувався методом спроб і помилок, але скрізь і завжди є ризики.

– З того часу квіти стали для нас сімейним бізнесом, який поступово переріс в квіткову компанію, що стрімко розвивається. Ми володіємо великим досвідом у квітникарстві і за цей період відчули що таке квіти, наскільки це тонка та вишукана справа, яка потребує дбайливого ставлення, відповідальності та колосального об'єму праці.  Ми прагнемо бачити нашу Україну, кожну оселю красивою і квітучою, отож, підходимо до своєї справи з професіоналізмом та чистим серцем, аби відповідати вимогам і квітникаря-професіонала, і любителя, який тільки хоче посадити свою першу квітку, – каже чоловік.

Зараз у господарстві вирощують понад 300 видів рослин. Розалія, рододендрон, вейгела, спірея, туї, смарагд, ялівці, кипарисовик, троянди, дейція – лише мала частина всього асортименту. Крім того, навесні збільшується попит і на розсаду овочів. Зокрема, помідори, огірки, солодкий перець та баклажани.

– Ми працюємо тільки з рослинами із закритими кореневими системами. Такі рослини вирощуються тільки в горщиках, контейнерах. Ми не саджаємо їх у поля, а потім викопуємо голий корінь і так продаємо. Вирощувати їх в контейнерах важче для нас. Але для клієнта, який планує купити і потім вирощувати рослину у відкритому ґрунті, такий варіант куди кращий. Їх можна висаджувати в будь-який час, навіть влітку. Коріння не травмується, тому гарантується 100% приживлюваність та швидше адаптуються до нового місця і кліматичних умов, – каже співрозмовник.

Грант як можливість розвитку

Попри крах у лютому 2022 року, вже влітку тернополянин роздумує над розширенням власного бізнесу. Його увагу привернули декоративні рослини, що зараз активно використовуються як в Україні, так і за кордоном для озеленення та прикрашання територій.

– Зараз зростає тенденція на котеджні містечка, приватні будинки. І кожен намагатиметься прикрасити свою територію, щоб було зелено, привабливо і гарно. Садитимуть якусь квітку, кущик. У цьому я бачу більшу перспективу, ніж просто вирощувати тюльпани до свят. Україна буде йти шляхом краси, озеленення. Це можна побачити в інших країнах, навіть не в Голландії, а сусідній Польщі. Все залежить від ситуації в Україні, але я бачу все так, що ми будемо розширювати свій бізнес саме з декоративними рослинами. Ми будемо запускати садовий центр, щоб не тільки працювати на онлайн-магазин. Хочемо перейти на офлайн варіант. Коли люди зможуть приходити, приїжджати до нас і закупляти насіння чи вже готові рослини для себе.  Люди зможуть прогулятися, побачити, що у нас росте в горщиках і купити собі те, що до душі, – каже пан Тарас.

Тож, коли підприємець почув від друзів про можливість отримати кошти від держави у рамках грантової програми «єРобота» вирішив ризикнути і подати заявку. Він розумів, квітковий бізнес не настільки зараз актуальний для держави як інші підприємства. Але чому б і не ризикнути?

– Подавав грант на купівлю та облаштування нової теплиці для вирощування декоративних рослин. У заявці я пояснював, що є культури незимуючі, і щоб їх вберегти, коли на вулиці морози, треба спеціальне місце. Далі прописував скільки у теплиці поміститься горщиків з рослинами, скільки що коштує, що першочергово нам треба закупити. Також я повністю розписував, як бачу розвиток свого бізнесу, якщо отримаю кошти, і що це мені дасть. Прописати це все було нескладно, адже ми вже маємо бізнес і завжди прораховували що та як, – згадує власник квіткового господарства Matla Flowers.

Тарас Матла став одним з тих, хто отримав 250 тисяч гривень грантових коштів на розвиток власної справи з першої спроби. Завдяки державному фінансуванню вдалося покрити 70% витрат на облаштування нової теплиці.

– За 250 тисяч гривень ми купили конструктор теплиці, плівку також вдалося взяти трохи обладнання. Вже монтаж робили за свої гроші як і в внутрішні бетонні роботи. Я вважаю, що ця програма є вигідною для підприємців. Насправді це є безвідсотковий кредит, який ви виплачуєте державі протягом трьох років. Але це ви робите шляхом сплати податків. Ось я маю віддати 250 тисяч гривень. У чому моя вигода? Тому через три роки ці 250 тисяч гривень можуть бути копійками і купити за них стільки, скільки я купив зараз буде неможливо. Бо невідомо, яким буде курс валют і як зміняться ціни. Цим я скерувався і тому вирішив взяти грантові кошти, – розповідає тернополянин.

Без світла виживали як могли

Погодинні відключення електроенергії суттєво вплинули на роботу бізнесу, його витрати та прибуток. І квіткове господарство Matla Flowers – не виключення. Зі слів пана Тараса, довелося закуповувати нове обладнання, що коштує десятки, а то і сотні тисяч гривень. Але без цього теплиці б не отримували тепло, а отже і не виросли б квіти.

– З трьох теплиць опалення є в двох. У кожній ми проклали труби, встановили твердопаливний котел, тепловентилятори та насоси. Все працює системно. Тобто ми розпалюємо котел, запускаються насоси і по трубах циркулює тепла вода, а отже і є тепло в теплиці. Від електроенергії безпосередньо залежить робота насосів. Якщо електроенергію вимикали на шість і більше годин, то вода не циркулювала. Чим це загрожує? Система замерзає і потім треба вирішувати цю проблему, – каже він.

Аби уникнути зайвих проблем, родина приймає рішення – закупити необхідне обладнання, що дозволить безперебійно подавати електроенергію до теплиць і виростити квіти до зимових та весняних свят.

– Ми ще раніше закупили генератор та інколи ним користувалися. Але враховуючи, що від осені 2022 року ситуація з електроенергією значно погіршилася, ми прийняли рішення закупити ще один. Він потужніший і коштує майже 100 тисяч гривень. Але це лише генератор, а тепер ще рахуємо туди паливо, що заливається щодня і масло, що треба замінювати раз на три-чотири дні. Ціни на паливо всі знають, а пляшка масла коштує 700 гривень. Плюс ще у нас працювали безперебійники та акумулятори. Це великі затрати щодня і я розумію, що ці кошти можна було вкласти у розвиток, але ж у кожній теплиці, рослині так багато нашої роботи. Тому через відсутність лише світла не хотіли здаватися і від чогось відмовлятися, – додає Тарас Матла.

Як далі буде ситуація з електроенергією в Україні – ніхто не знає. Власне як і розвиватиметься ситуація на фронті. Та родина Матла сподівається, їм вдасться у 2023 році розширити свій бізнес і зробити гарними не лише оселі жителів міста і області, а й весь Тернопіль.

 Читайте також:

Війна – не привід забувати про мрії! Як тернополянка ризикнула і розпочала бізнес за кошти держави

Війна б’є по бізнесу: хто з тернополян залишився без роботи і чи реально зараз відкрити власну справу

Як отримати від 50 до 250 тисяч на власний бізнес? Реальний досвід тернополян, які вже це зробили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up