Майже 77 мільйонів виплатили працівникам ОВА. Але кому скільки – журналістам не кажуть

Майже 77 мільйонів виплатили працівникам ОВА. Але кому скільки – журналістам не кажуть
  • Журналісти «20 хвилин» 19 жовтня вдруге надіслали запит у Тернопільську ОВА щодо зарплат, премій та інших доплат працівників, отриманих за 2022 рік. Оскільки перший запит там проігнорували. 
  • У відповіді ОВА знову не вказали ні зарплати голови Володимира Труша, ні його заступників. Але зазначили загальну суму виплат.
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Після матеріалу про зарплати у Тернопільській обласній раді, наші журналісти вирішили дізнатися та проаналізувати заробіток за 2022 рік колективів ще двох органів місцевого самоврядування – Тернопільської обласної військової адміністрації та Тернопільської міської ради. Для цього 6 жовтня ми надіслали у дані установи офіційні інформаційні запити.

Щодо Тернопільської міської ради – 10 жовтня ми отримали лист, у якому йшлося, що «керуючись частиною 4 статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» у зв’язку із пошуком запитуваної інформації серед значної кількості документів розгляд запиту продовжено до 20 робочих днів». Наразі ми очікуємо на відповідь, яку опублікуємо на сайті, як тільки отримаємо.

Натомість офіційна відповідь від Тернопільської обласної військової адміністрації вже надходила 12 жовтня. У листі наше прохання про надання інформації, вважаємо, проігнорували! Ми отримали формальну відписку про те, якими документами, відповідно до законодавства, встановлені розміри посадових окладів працівників адміністрації, а також звідки фінансуються видатки на оплату їх праці.

Відео дня

Оскільки жодних відповідей на наші запитання ми не отримали, редакція «20 хвилин» публічно звернулася до Тернопільської обласної військової адміністрації з проханням – надати інформацію щодо заробітної плати помісячно з усіма її складовими за 2022 рік працівників штату адміністрації та завірені копії розпоряджень голови Тернопільської ОВА з відповідними додатками про нарахування і виплату премій та матеріальної допомоги. 19 жовтня ми повторно надіслали інформаційний запит.

Знову уникнули конкретних відповідей

Відповідь на наш черговий запит від Тернопільської обласної військової адміністрації надійшла 26 жовтня. Цього разу – дещо розповіли. І хоч прямих запитань від журналістів знову уникнули, нам дали дані про кількість працівників та загальну суму, виділену на оплату їхньої праці у 2022 році. Та все за порядком. Скріншоти відповіді адміністрації на наш інформаційний запит прикріплюємо нижче.

У листі повідомили, що відповідно до вимог статті 4 Закону України «Про правовий режим воєнного стану», структуру і розпис штату обласних військових адміністрацій затверджує Головнокомандувач ЗСУ за поданням начальника відповідної військової адміністрації. Станом на 1 січня 2022 року, гранична чисельність працівників обласної державної адміністрації становила 503 особи. Голова обласної державної адміністрації видав розпорядження №319/01.02-01 про це 6 травня 2021 року.

24 лютого 2022 року на підставі Указу Президента Тернопільська обласна державна адміністрація набула статусу військової. Через це граничну чисельність працівників збільшили до 510 штатних одиниць. Отже, робимо висновок, що в 2022 році у штаті Тернопільської ОВА працювали 510 осіб.

– Розмір посадового окладу голови та заступника голови обласної державної адміністрації визначено постановою Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2016 року №304 «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу» (зі змінами). Зокрема, посадовий оклад голови обласної державної адміністрації розраховується шляхом множення середньомісячної заробітної плати за видами економічної діяльності за квартал у середньому по економіці за наявними статистичними даними на відповідний коефіцієнт співвідношення. Розмір посадового окладу першого заступника та заступників голови розраховується шляхом множення посадового окладу керівника державної служби на відповідний коефіцієнт співвідношення, – далі роз’яснили від ОВА.

Від адміністрації пишуть, що відповідно до пункту 2 постанови «Про умови оплати праці посадових осіб, керівників та керівних працівників окремих державних органів, на яких не поширюється дія Закону України «Про державну службу», керівним працівникам виплачують:

Разом із тим, нам наголосили, що положення абзаців №2 (надбавка за інтенсивність праці у розмірі до 100% посадового окладу) та №4 (матеріальна допомогу на оздоровлення) не поширюються на голів обласних адміністрацій. Дійсно, це доповнення до законодавства діє з 1 квітня 2022 року. Тобто, надбавки і допомоги на оздоровлення під час відпустки голова ТОВА Володимир Труш не отримує.

– До окремого рішення Кабінету Міністрів України, але не раніше 1 січня 2024 року, головам обласних державних адміністрацій надбавка за інтенсивність праці не виплачується, – йдеться у законодавстві.

Однак, якщо трохи нижче прогорнути постанову, на яку посилаються у відповіді на лист від Тернопільської ОВА, вже у пункті 2.1 йдеться про те, що «головам обласних державних адміністрацій може виплачуватися премія за результатами основних показників розвитку регіону, яка встановлюється щокварталу за погодженням із суб'єктом призначення згідно з поданням керівника державної служби у відповідній місцевій державній адміністрації, у розмірі до 100% посадового окладу». А у пункті 3 вказано, що керівним працівникам може надаватися матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань. Проте, про ці два пункти у відповіді на наш запит не згадали.

Скільки виділили на оплату праці

– Схема посадових окладів на посадах державної служби в обласній військовій (державній) адміністрації затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2017 року №15 «Питання оплати праці працівників державних органів» (зі змінами). На оплату праці працівників обласної державної адміністрації (510 одиниць) у 2022 році виділено 76 725 068 гривень, – вказали нам у відповіді на запит.

Однак, які конкретно видатки (заробітні плати, матеріальна допомога, премії та інші виплати) входять у цю суму, нам не назвали.

На цьому редакція «20 хвилин» не зупиняється. Ми обов’язково скеруємо звернення у прокуратуру по факту ігнорування прямої відповіді на запитання журналістів. 

А також 30 жовтня ще раз надіслали запити в ОВА, щоправда, тепер на адреси кожного зі структурних підрозділів. Ми попросили надати інформацію щодо нарахованої та виплаченої заробітної плати помісячно із усіма її складовими за 2022 рік поіменно усіх працівників кожного відділу, аби дізнатися, хто та скільки заробив за рік повномасштабної війни. Попросили долучити й копії розпоряджень голови Тернопільської ОВА з додатками до них про нарахування та виплату премій і матеріальної допомоги. Далі буде…

Нагадаємо, у вересні «20 хвилин» проаналізували зарплати працівників Тернопільської обласної ради. Ми дізналися, скільки коштів за рік повномасштабного вторгнення (з 1 січня по 31 грудня 2022 року) отримали голова та заступники, начальники управлінь та відділів, інші працівники ради, а також яку матеріальну допомогу їм надали. Повний матеріал можна прочитати за покликанням нижче:

Читайте також: Головко узяв понад мільйон, а заступники – по 800 тисяч: які зарплати у працівників обласної ради?

Довідка. Відповідно до статті 34 Конституції України, кожному гарантовано право на отримання, зберігання та поширення інформації. Гарантія права на інформацію забезпечується обов’язком органів державної влади та органів місцевого самоврядування, як розпорядників інформації, оприлюднювати інформацію, яка була отримана або створена в процесі їхньої діяльності згідно зі ст. 3, 4, 14 Закону України «Про доступ до публічної інформації». Запитувана інформація не має обмеженого доступу, є відкритою та загальнодоступною.

Відповідно до статті 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», журналіст має право на вільне отримання, використання, розповсюдження та зберігання інформації.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (24)
  • Віка Віка

    Труш каже, премій не отримував, але розмір своєї зарплати не памятає, лише оклад. от гнида!"
  • Олена Кухарська

    А вони на все дають такі відповіді, тупі відписки!
  • Василь Малишко

    ви  блядь  колись  напишете  кого  посадили я?????...
  • Олександра Лихолат

    Шайка

keyboard_arrow_up