Місячний посівний календар: чим пора зайнятися дачникам у лютому

Місячний посівний календар: чим пора зайнятися дачникам у лютому

У лютому городникам пора готуватися до майбутнього сезону. Роботи в лютому не дуже багато, але вона дуже відповідальна, адже саме в цьому місяці закладається основа для майбутнього врожаю.

 

Родючість і життєдіяльність рослин безпосередньо залежить від місячного циклу. Під час зростаючого Місяця ліпше садити й пересаджувати рослини, які плодоносять над землею, а коли Місяць убуває, потрібно зайнятися коренеплодами.

Про це повідомлає napensii.ua.

У повний місяць і молодик рослини не варто чіпати через їхню особливу вразливість у ці періоди. Місячний посівний календар допоможе розпланувати роботу на городі та в саду в лютому 2024 року.

Відео дня

Чим зайнятися на городі в лютому

Власники саду в останній місяць зими оглядають дерева, заліковують пошкодження від морозу та обрізають уражені гілки. Стовбури вже можна побілити для захисту від шкідників, які скоро з’являться. Можна почати заготівлю живців плодових дерев і чагарників.

Також саме час купувати насіння і починати сіяти розсаду. Оскільки світловий день взимку ще короткий, паростки буде потрібно підсвічувати фітолампою. 

У лютому на розсаду можна посадити:

  • овочі: перець, огірки, капусту, помідори, баклажани, цибулю-порей, селеру;
  • ягоди: полуниця і суниця;
  • квіти: маргаритки, хризантеми, лобелії, петунії, дельфініум, пеларгонії, левиний зів, чорнобривці.

На городі в цей час перевіряють озимі рослини та мульчують їх за потреби. Протягом місяця вирощують на підвіконні зелень, пряні трави, салат, цибулю і часник, моркву. У теплицях починають сіяти перші овочі, які сходять рано.

Місячний посівний календар на лютий 2024 року на кожен день

  • 1-3 лютого: родючі дні. Можна сіяти на підвіконні розсаду цибулі-порею, баклажана, перців і помідорів, а також вирощувати редис, салат, моркву, топінамбур, шпинат. Заготівля цибулин квітів для майбутніх посадок. Підготовка субстрату для розсади. У теплиці можна сіяти будь-які квіти. Не рекомендується використовувати мінеральні добрива та отрутохімікати.
  • 4-5 лютого: посадка цибулі та часнику на підвіконні, вирощування салату і пряних рослин. У саду проводиться санітарна обрізка дерев і чагарників, побілка стовбурів, заготівля живців.
  • 6-7 лютого: хороші дні для посівів будь-якої зелені в теплиці і на підвіконні. На розсаду можна посіяти цибулю-порей і селеру. Поливи рекомендуються помірні, а пересаджувати рослини взагалі не варто.
  • 8-10 лютого: дні молодика. Посівний календар не рекомендує працювати з рослинами.
  • 11-12 лютого: можна сіяти розсаду баклажана, перців, помідорів, капусти й огірків. У теплиці – пікіровка розсади, прополка бур’янів, посів квітів. Можна збільшити полив рослин, але не рекомендується пересаджувати, ушкоджувати коріння й обрізати гілки – рани довго гояться.
  • 12-13 лютого: не дуже родючі дні. Можна посіяти розсаду гострого перцю і квасолі, а також посадити часник, цибулю і пряну зелень. Інші рослини краще не висаджувати. Дозволено підгодовувати і удобрювати рослини, боротися з бур’янами, хворобами і шкідниками, заліковувати рани.
  • 14-15 лютого: дуже родючі дні. Можна сіяти і садити будь-які рослини: кріп, петрушку, селеру, шпинат, прянощі, м’яту, розсаду будь-яких овочів і квітів. Особливо вдалі дні для вирощування гороху і квасолі. В саду можна заготовити живці і зайнятися прищіпкою.
  • 16-18 лютого: хороші дні для посіву квасолі, гороху і сочевиці, а також посадки квітів на розсаду. Варто перевірити торішнє насіння і цибулини на придатність до посадки. У саду можна зайнятися лікуванням хвороб і морозобоїн на деревах і чагарниках. Не рекомендуються рясні поливи.
  • 19-23 лютого: це найродючіші дні місяця. Можна садити і сіяти будь-які культури. На підвіконні – посів розсади овочів, квітів і суниці, в теплиці, що обігрівається, можна посадити ранні сорти огірків, томатів, капусти, дині, гарбуза і салату. Можна обрізати садові та кімнатні рослини, а також зайнятися захистом саду від гризунів і сонячних опіків.
  • 24-25 лютого: дні повного місяця. Посіви та посадки заборонені. Можна зайнятися снігозатриманням на ділянці.
  • 26-27 лютого: не дуже врожайні дні. Можна пересаджувати, обрізати, удобрювати і лікувати рослини. З рослин садити можна селеру, кріп, петрушку, шпинат, салати і часник. Інші культури садити не рекомендується.
  • 28-29 лютого: останні дні зими будуть сприятливими для посадки на розсаду рослин, які дають плоди під землею. Можна сіяти зелень, салати, цибулю і часник. Також у ці дні можна проводити зимові щеплення, обрізати зайві та хворі гілки. За плюсової температури повітря можна садити в саду саджанці плодових дерев і винограду.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» повідомляли, скільки коштувало насіння для розсади та де дешевше було купувати – у магазинах чи на ринку. 

 

Читайте також:

Скільки коштує насіння для розсади та де дешевше купувати – у магазинах чи на ринку. Ми перевірили

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up