Найдорожче навіть не в Центрі. Скільки коштують квартири у мікрорайонах міста? (ІНФОГРАФІКИ)

Найдорожче навіть не в Центрі. Скільки коштують квартири у мікрорайонах міста? (ІНФОГРАФІКИ)
  • Тернопіль опинився на 11 місці серед міст з найдорожчими квартирами в Україні. Про це свідчать результати лютневого рейтингу одного з інтернет-ресурсів із продажу житла.
  • Ми дізнались, скільки коштує придбати квартиру у різних мікрорайонах міста. Де більший вибір осель та  який діапазон цін? У якому мікрорайоні квартири найдорожчі? Які умови пропонують ріелтори й продавці за доволі високу вартість, яка не кожному по кишені?

На початку лютого 2023 року один з популярних онлайн-каталогів нерухомості «ЛУН» оприлюднив свіжу статистику щодо вартості квартир у найбільших містах України. Так, фахівці платформи пишуть, що за останні три місяці готові квартири подешевшали лише у столиці. Решта регіонів залишилась без змін. Тернопіль у рейтингу займає 11-те місце.

Згідно з оцінками сервісу, однокімнатна готова квартира з ремонтом у нашому місті в середньому коштує 1,4 млн гривень. Аналогічна вартість житла ще у трьох містах – Рівному, Полтаві і Черкасах. Найдорожчі квартири у Києві, вартують у понад два рази більше за «тернопільські». Однокімнатне житло там можна придбати за 3,2 млн гривень. А найдешевші оселі у Кривому Розі. Однокімнатна квартира у місті коштує всього 480 тисяч гривень.

Відео дня

«ЛУН» вказують, що аналізували для статистики виключно вторинний ринок нерухомості.

Натомість ми, аби дізнатись скільки коштують квартири у нашому місті, промоніторили два типи нерухомості – вторинну і пропозиції у новобудовах. Для матеріалу використали дані найбільшої платформи з продажу та оренди перевіреного житла DOM.RIA. Наша журналістка порівняла ціни на квартири суто у Тернополі, до уваги не брала оголошення про житло у передмісті й селах. Ми також пишемо про квартири з готовим ремонтом і без нього, бо «відсіяти» їх за однією категорією неможливо. Не кожен продавець відповідально ставиться до оголошень та вказує усі пункти.

Де найбільше пропозицій?

Станом на 1 березня у Тернополі доступно 6900 пропозицій щодо купівлі квартир. За кількістю кімнат, серед них найбільше оголошень про продаж двокімнатного житла – 2908. На другому місці – однокімнатні квартири, варіантів є 2489. Найменше оголошень про трикімнатні оселі, їх 1503.

За типом будинку – пропозицій серед новобудов майже удвічі більше, ніж на вторинному ринку.

Якщо моніторити оголошення по різних житлових мікрорайонах міста, найбільше квартир продають на масиві «Сонячний» (або «БАМ»). Також велика кількість осель виставлена на продаж на «Дружбі». Наполовину менше оголошень про домівки у Центрі. 448 варіантів купівлі житла є на «Східному». В решті мікрорайонів – «Новий світ», «Канада», «Аляска» й «Оболоня», число пропозицій щодо продажу житла йде на спад. Найменше квартир продають у мікрорайоні «Промисловий». На сайті ми побачили 27 варіантів.

Які ціни на житло?

Ми порівняли, скільки коштує купити одно-, дво- чи трикімнатну квартиру у різних мікрорайонах Тернополя. Для цього брали найдешевшу і найдорожчу пропозицію продажу житла, щоб показати діапазон цін. Всі вони вказані у гривні. Дані ілюструє інфографіка. Дивіться і порівнюйте!

 

Ціни захмарні. А які умови?

Найбільше квартир у Тернополі, які виставили на продаж, мають індивідуальне опалення. Таких пропозицій майже п’ять тисяч. Це здебільшого оселі у новобудовах. Значно менше квартир із централізованим опаленням (775 варіантів) та без опалення (664 варіанти). Домівок з комбінованим опаленням (де є два і більше джерел для обігріву приміщення) – 433 пропозиції.

Що побачать покупці всередині житла, заплативши без перебільшень захмарну ціну? Ми взяли найдешевші варіанти квартир (із різною кількістю кімнат) у кожному мікрорайоні міста та порівняли, які умови передбачені за їхню ціну. Чи будуть там меблі і ремонт? Як виглядають квартири?

Мікрорайон «Сонячний»

Однокімнатна квартира – 445 693 грн. Загальна площа житла – 26 м², з них кухня займає 9 м². Квартира збудована у 2022 році. Опалення централізоване. Дворівнева квартира розміщена у новому цегляному будинку. Є вхідні двері, проведені комунікації, приміщення утеплене, кухня-студія.

Двокімнатна квартира – 798 000 грн. Квартира міститься на другому поверсі. Загальна площа житла – 42 м², з них кухня займає 12 м². Вона у новому цегляному утепленому будинку. Житло первинне. Опалення індивідуальне. У вартість оселі включено гіпсування стін по маяках шпатлювання, комунікації, лічильники, вікна, вхідні двері. Планування та площу, як зазначає продавець, ще можливо змоделювати на ваш смак. Всередині панорамні вікна.

Трикімнатна квартира – 1 194 756 грн. У квартирі немає опалення, вона розташована на 5 поверсі. Житло первинне. Продавець пише, що у приміщенні не завершений ремонт. Є вентиляція, лічильник на електрику, на газ і воду, зручний заїзд до будинку, поруч школа. Загальна площа оселі – 73 м².

Мікрорайон «Дружба»

Однокімнатна квартира – 408 240 грн. Житло вторинне. Загальна площа – 18 м². У квартирі є необхідні для комфортного проживання меблі. Опалення централізоване. Є проведене кабельне телебачення і Wi-Fi. Домівка міститься на 5 поверсі будинку, а він має вигідне місце розташування, недалеко від центру міста.

Двокімнатна квартира – 674 157 грн. Загальна площа житла – 24 м². В оголошенні продають баню, і продавець зауважує, що у приміщенні можна жити. Всередині є меблі, зроблений євроремонт, стоїть електрокам'янка, електричний бойлер на гарячу воду, проведені комунікації. Опалення індивідуальне. Кухні немає.

Трикімнатна квартира – 1 142 322 грн. Квартира дворівнева, з мансардою. Опалення індивідуальне, стіни з цегли. Житло первинне, його вперше здають у поточному році. Загальна площа – 75 м².

Мікрорайон «Центр»

Однокімнатна квартира – 561 798 грн. Загальна площа житла – 30,3 м². Квартира у звичайному стані, як вказано в оголошенні. Опалення індивідуальне. Вона розташована на третьому поверсі. Інших деталей щодо житла немає, продавець пише звертатись за інформацією безпосередньо до нього – по телефону чи при зустрічі.

Двокімнатна квартира – 1 119 850 грн. Продається 2-кімнатна квартира по вулиці Руська. Загальна площа житла – 40 м², з них кухня займає 6 м². Квартира у житловому стані, одна кімната прохідна. Вікна дерев’яні і виходять у двір будинку. Є колонка на теплу воду, санвузол. Сам будинок був зведений у 1970-1979 роках. Опалення у квартирі централізоване.

Трикімнатна квартира – 1 217 228 грн. Ця квартира знаходиться неподалік центрального автовокзалу. Вона у звичайному стані, однак більшість меблів вивезена. Опалення централізоване, є газова колонка. Всередині вставлені металеві двері, половина вікон металопластикові. У кімнатах – хороший паркет. Наразі власники роблять ремонт. Загальна площа помешкання – 50 м² (кухня – 5 м²).

Мікрорайон «Канада»

Однокімнатна квартира – 932 584 грн. Загальна площа житла – 36 м², з них кухня займає 8 м². Квартира у хорошому стані, на «Верхній Канаді». Опалення централізоване. Продавець пише, що житло велике, «можна зайти і жити». Інших деталей немає.

Двокімнатна квартира – 1 217 228 грн. Продається квартира на другому поверсі. Площа не вказана. Всередині є меблі, адже власники їх залишають. Опалення централізоване. Будинок розміщений у спокійному районі.

Трикімнатна квартира – 1 423 221 грн. Житло знаходиться на вулиці Євгена Коновальця. Загальна площа – 62 м². Квартира на першому поверсі, не кутова, і як вказано в оголошенні – має хороший стан. Опалення централізоване. Домівка знаходиться у спокійному дворі, близько магазини і школа.

Мікрорайон «Аляска»

Однокімнатна квартира – 685 393 грн. Квартира на першому  поверсі. Продавець пише, що її здадуть в експлуатацію в останньому кварталі 2023 року. Будинок збудований з цегли, у тихому районі. Опалення індивідуальне. Загальна площа помешкання становить 41 м²  (з них кухня – 10 м²).

Двокімнатна квартира – 992 509 грн. Загальна площа житла – 64 м², з них кухня займає 11 м².В оголошенні вказано, що квартира розміщена у будинку в «новому мікрорайоні міста, що знаходиться поруч з вулицею 15- квітня». Помешкання має практичне планування. Здача відбудеться в 4 кварталі поточного року. Опалення індивідуальне, стіни цегляні.

Трикімнатна квартира – 1 179 775 грн. Квартира у звичайному жилому стані. Кімнати розділені, є балкон і лоджія. Помешкання не кутове, всередині є необхідні для проживання меблі. Опалення централізоване, стіни панельні. Загальна площа житла – 64 м². Кухня за площею – 9 м². Будинок має гарне місце розташування.

Мікрорайон «Оболоня»

Однокімнатна квартира – 486 891 грн. Площа не вказана. Домівка була збудована минулого року. Всередині встановлені двері та енергозберігаючі вікна,  підведені комунікації з лічильниками (газ, вода, світло, каналізація), є можливість придбати гараж у будинку. Опалення індивідуальне, стіни з цегли. Житло стоїть серед розвиненої інфраструктури (школи, зупинки, магазини, ринок, аптеки в радіусі ходьби).

Двокімнатна квартира – 674 157 грн. Загальна площа житла – 46,6 м², з них кухня займає 14 м². Квартира від забудовника у цегляному утепленому будинку. У вартістю включено маячна штукатурка, комунікації, лічильники. Каналізація – центральна. Всередині є велика кухня-студія та окрема спальня. Планування ще можливе під покупця. Поруч зупинка громадського транспорту. Всі інші деталі, які цікавлять, можна дізнатись у продавця по телефону.

Трикімнатна квартира – 1 086 142 грн. Площа не вказана. Помешкання розміщене у цегляному будинку, зведеному у 2022 році. У вартість квартири включено металопластикові вікна, вхідні двері, маячна штукатурка, комунікації, лічильники. Перша здача запланована на другий квартал поточного року. Опалення індивідуальне. Квартира знаходиться біля магазинів, школи, за менш ніж кілометр до автовокзалу.

Мікрорайон «Новий світ»

Однокімнатна квартира – 861 423 грн.  Загальна площа житла – 26 м². Продається двокімнатна квартира на вулиці Наливайка. Вона знаходиться на другому поверсі шестиповерхового будинку. Будинок зданий, квартира сира сучасного планування ( кухня-студія + спальня). Опалення індивідуальне, проведена електрика. Продавець пише, що ця оселя – це «прекрасне та спокійне місце для проживання поруч озера».

Двокімнатна квартира – 898 876 грн. Загальна площа житла – 42м², з них кухня займає 6 м². Двокімнатна квартира розташована на третьому поверсі. Будинок збудований з цегли. Помешкання потребує косметичного ремонту. Знаходиться поблизу центру, озера та парку. В кімнатах покладений паркет, у ванній плитка, коридор і кухня облаштовані дошками і лінолеумом. Всі меблі залишаються всередині. Опалення централізоване, стіни цегляні.

Трикімнатна квартира – 1 479 401 грн. Продається трикімнатна квартира по вулиці Броварна. Помешкання у житловому стані, на другому поверсі, у ньому встановлені металопластикові вікна, опалення централізоване, є електробойлер. Будинок має зручне місце розташування, поруч парк, зупинка громадського транспорту, садок, магазин. Загальна площа квартири становить 65 м².

Мікрорайон «Східний»

Однокімнатна квартира – 674 157 грн. Загальна площа – 24 м²  (кухня займає 6 м²). У квартирі є всі необхідні для проживання меблі, душова кабіна, обладнана кухня. Вона розміщена на другому поверсі. Стіни з цегли.

Двокімнатна квартира – 880 150 грн. Продається квартира на першому поверсі, не кутова, тепла, кімнати окремі. Є колонка на воду. Житло, як вказує продавець, потребує ремонту. Загальна площа – 42 м² (кухня займає 6.7 м²). Опалення централізоване, стіни з панелей. Біля будинку школа, дитячий садочок, магазини, зупинка громадського транспорту, парк.

Трикімнатна квартира – 992 509 грн. Квартира з централізованим опаленням, є колонка на гарячу воду, в звичайному житловому стані. У кімнаті замінено вікно на металопластикове, на підлозі ламінат, залишаються меблі і техніка. Житло має хороше місце розташування: поруч магазини, зупинка, школа, близько до центру. Загальна площа – 50 м² (кухня займає 7 м²).

Мікрорайон «Промисловий»

Однокімнатна квартира – 657 303 грн.  Будинок знаходиться навпроти ТЦ «Епіцентр». Зараз там проводяться фасадні роботи і облаштування прибудинкової території. У квартирі комбіноване опалення, стіни цегляні. Домівка зведена у 2022 році. Загальна площа – 39 м²  (кухня займає  18 м²).

Двокімнатна квартира – 960 674 грн. Будинок знаходиться навпроти «Епіцентру», у ньому залишилося частково доробити фасад і прибудинкову територію. У квартирі індивідуальне опалення, стіни цегляні. Домівка була збудована минулого року, житло вперше здадуть у цьому 2023 році. Загальна площа житла – 61 м².

Трикімнатна квартира – 1 573 034 грн. Продається простора та тепла трикімнатна квартира. Загальна площа квартири становить 62, 5 м. кв. Помешкання розташоване на сьомому поверсі. Санвузол роздільний, встановлено електробойлер. Опалення централізоване, всередині є меблі.

Більше оголошень з квартирами, виставленими на продаж, можете переглянути на сайті  DOM.RIA.

Читайте також: Пропозицій більше, вартість також змінилася: які квартири здають в оренду у Тернополі (ІНФОГРАФІКИ)

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Чорненька Галина

    Сама гірша калабаня по всьому навіть одеса най сховається як процвітає Тернопільщині  самі дорожчі ціни на все а зарплата  слів нема  де що сталося менти саме більше процвітають в Тернополі де найбільше ментівських аварій в тернополі
  • Леонид Водяницкий

    Совсем дёшево,не бунтуйте народ он и так зол.
  • Оля Білинська

    Хіба заоаз можливо житло продати?

    Сергій Бойко reply Оля Білинська

    Оля Білинська
    Що продаєте  ?

    Oksana Kalynovych reply Оля Білинська

    Оля Білинська ще й як можливо.
  • Ірина Жижіна

    А що, випробовували нас на міцність, вижили при таких цінах, значить можна піднімати знову  на продукти, і на воду, і на електрику. А гроші на зарплату, вибачте, депутати розтягнули.

keyboard_arrow_up