Не беруть банківську картку – товар можуть забрати! Чи є проблеми з розрахунком у Тернополі?

Не беруть банківську картку – товар можуть забрати! Чи є проблеми з розрахунком у Тернополі?
  • Через масове навантаження на термінали, або ж небажання підприємців здійснювати такі платежі, тернополяни зіштовхнулися з труднощами при розрахунку банківською картою в перші дні воєнного стану. 

  • Яка ситуація зараз? Ми перевірили.

Ми обійшли 14 продмаркетів та 6 аптек Тернополя.

У магазинах мереж "Сім 23" (на вулиці Руській, 54), 1 MINUTE (на Руській, 19) і "ПРОДМАРКЕТ" (бульвар Тараса Шевченка, 4) люди можуть розрахуватися як готівкою, так і картою. 

Відео дня

"Сільпо" на Кривоноса 2б, та АТБ на вулиці Миру 1б, також приймають розрахунок карткою. Окрім того в маркетах обох мереж на касі можна зняти з карти до 6000 гривень готівкою. Про це неодноразово писали в соцмережах і це підтверджують оголошення, що висять на вході у маркети. 

Товар будуть вилучати!

Касирка у "Тайстрі", що на вулиці Йосипа Сліпого, розповіла нам, що має більше труднощів з готівкою, ніж з терміналом.

– Видати решту з купюри в п'ятсот гривень буває складно і в мирний час, а зараз тим більше, – каже жінка.

У супермаркеті SPAR, на тій же вулиці Йосипа Сліпого, термінали працюють справно, проте ще кілька днів тому в поодиноких магазинах мережі безготівковий метод розрахунку працював з перебоями. 

Нагадаємо, що магазини та аптеки, які не приймають банківську карту, будуть закриті, а товари – передані Збройним Силам України та бійцям територіальної оборони. Це також стосується і магазинів, які підвищать ціну на свої товари. Про це заявив голова Тернопільської обласної ради Михайло Головко на своїй сторінці у Facebook.

А як у маленьких магазинах?

Стосовно невеликих продуктових крамниць, то, до прикладу, у "Дністрі", (бульвар Шевченка 10), 6-му магазині (вулиця Бродівська, 6) та "Французькому Бульварі" на Валовій також можна розрахуватися будь-яким зручним для вас способом.

У продуктовому, що на вулиці Гетьмана Мазепи, 2, нашим журналістам без проблем вдалось розрахуватись банківською картою на одній касі за сигарети, а на іншій – вже готівкою за хліб.

В магазині продуктів на Максима Кривоноса, 10, один з покупців запитав:

– А що, можна картою?

Після того продавчиня ствердно відповіла:

– Можна картою без проблем.

В магазині "Обрій" на Мазепи, 28, та у "Крамниці" на Дружби, 9, також приймають оплату картою.

Аптеки БАМ та 3І, на вулиці Миру, аптека поблизу скверу Миру, аптека на вулиці Громницького, аптека "Здорова Родина" на Мазепи 28, та "Подорожник" на Мазепи, 7 – приймають банківську карту.

Боротьба зі спекуляцією

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області 2 березня 2022 року на своїй офіційній сторінці у Фейсбук опублікували допис, у якому повідомили, що керівником Головного управління Держпродспоживслужби – Ігорем Рогальським, ініційовано створення мобільних груп, які контролюватимуть виконання рішення Ради оборони Тернопільської області №7 від 28 лютого 2022 року.

Основні тези:

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у складі мобільних груп перевірили суб’єктів господарювання, на яких було найбільше скарг, щодо відмови у безготівковому розрахунку, суттєвому підвищенні цін на товари першої необхідності та лікарських засобів. По відношенню до цих суб’єктів ужито необхідних заходів.

Звертаємось до операторів торгових мереж та автозаправних станцій не допускати порушень прав споживачів в умовах воєнного стану.

Забезпечення безготівкового розрахунку гарантуватиме можливість населення купувати необхідні товари (продукти харчування, медичні препарати, пальне) та усуне загрозу поширення паніки.

Сьогодні порушення даного рішення є злочином проти України!

Якщо порушують Ваші права, як споживачів, та відмовляють у безготівковому розрахунку, або ви помітили різке підвищення цін на товари першої необхідності повідомте про це Держпродспоживслужбу або Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Зробити це можна:

  • за телефоном тимчасової гарячої лінії Держпродспоживслужби в Тернопільській області – (068) 842 10 25;
  • за допомогою електронної пошти [email protected];
  • за телефонами (050) 230 04 28, +380 (96) 000 98 23;
  • через чат-бот, який працює в месенджері Телеграм.

У зверненні необхідно чітко зазначити суб’єкта господарювання, назву магазину та населений пункт.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up