Чи вдасться зарядити телефон від «сонячних дерев» у Тернополі — перевірили «20 хвилин»

Чи вдасться зарядити телефон від «сонячних дерев» у Тернополі — перевірили «20 хвилин»
  • У Тернополі є чотири локації, де можна підзарядити свої гаджети на вулиці. Це «сонячні дерева» зі спеціальними панелями, які встановлені у найбільш людних місцях.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, у якому стані зарядні станції і чи працюють взагалі.

Перше «дерево», яке живиться сонячною енергією і від якого можна зарядити будь-який пристрій через USB-кабель, встановили у Тернополі у квітні 2016 року. Ще дві конструкції з’явилися у місті в грудні того ж року, перед новорічними святами. Четверте «дерево» виросло у червні 2017-го року.

Тобто, зараз у Тернополі є 4 місця для безоплатної підзарядки смартфона, планшета чи інших гаджетів. Зарядні станції знаходяться у популярних місцях відпочинку – на Театральному майдані, біля екстрим-майданчику у Сопільче, у парку імені Шевченка та на пляжі «Циганка».

«20 хвилин» неодноразово перевіряли, чи працюють «дерева», адже вони постійно потерпають від вандалів. Черговий експеримент ми провели 25 серпня. Наша журналістка обійшла 4 станції.

Відео дня

Деякі понівечені, інші – не працюють

У «Сопільче» станція з підзарядки користувалась популярністю серед спортсменів і скейтерів. Однак, тепер зарядити смартфон тут не вдасться. Раніше у металевому стовбурі були дві розетки, але зараз вони просто вирвані разом із шурупами. Сама лавка, до речі, теж не у найкращому стані, від неї мало що залишилось. Основа поржавіла, дощок бракує, а стовбур помальований.

На «Циганці» панелі «сонячного дерева» у формі пелюсток. Розетки тут на місці і виглядають добре, але працюють далеко не всі. Світились лише два з п’яти індикаторів. Щодо решти роз’ємів, телефон на підключення не реагував. Лавки, на яких можна відпочити, поки пристрій на зарядці, у хорошому стані, їх пофарбували. А на стовбурі павутина, і вочевидь, станцією користуються рідко.

На Набережній ставу, неподалік фонтану «Сльози Гронського» теж є «сонячне дерево». Уся зарядна конструкція пофарбована у червоний колір. Є чотири роз’єми для USB-кабелів на 5V, розетки не зламані, не пошкоджені. Однак, жодна із них на час перевірки не працювала.

На Театральному майдані зарядна станція теж не працює, ні один індикатор не світиться. Відповідно, підзарядити там свій гаджет ви не зможете. Раніше до «дерева» підключали до чотирьох пристроїв одночасно. Металева конструкція і роз’єми для підзарядки вкриті іржею. 

Коли відремонтують розетки?

Ми дізналися, як часто ремонтують зарядні станції у місті та чому деякі не працюють. За словами директора ТОВ «Світлоцентр» Володимира Яремчука, конструкції доводиться відновлювати постійно. «Сонячні дерева» ремонтують як мінімум два рази на рік, додає він, а за потреби – частіше. Все це через те, що їх пошкоджують вандали і користуються майном невідповідально.

– Наразі зарядити гаджети можна на «Циганці» та у Центрі частково. В інших місцях потрібна заміна роз’ємів. Переважно, через те, що люди самі все фізично нищать: не тільки ламають пластмасові кришки, які забезпечують герметичність, але й повністю виривають місця приєднання, – пояснив він.

Директор «Світлоцентру» Володимир Яремчук обіцяє, що через тиждень-два його фахівці проведуть перевірку «сонячних дерев» і все відремонтують. «Через 1-2 тижні все працюватиме», – сказав він. Журналісти «20 хвилин» це обов’язково перевірять.

А ви користуєтеся «сонячними деревами» у Тернополі? 

 

Читайте також:

«Сонячні дерева» потерпають від вандалів. Чи можна підзарядити телефон на вулиці: ми перевірили

Чи можна зарядити телефон на вулиці? Ми перевірили «сонячні дерева» у Тернополі

Як у Тернополі рятують “Сонячні дерева” від вандалів

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Петро Беріт

    Можна довго списувати на вандалів але факт один - зробили хирово. Тернопіль по вандалізму набагато спокійніше ніж, наприклад, Львів. Зробити без роз'ємів - безпровідна зарядка.
  • Галина Сабан

    Слід посилити відповідальність за вандалізм
  • Володимир Козін

    Якщо купити блок живлення за 100 грн і підключити його до 220В то буде те саме, але в тисячу раз дешевше. Для чого йти плостим шляхом?
  • Василь Федюк

    Популісти поставили її і просто забили лагодити... це ж не бруківка, тут не сильно вкрадеш

keyboard_arrow_up