Як зберегти бізнес під час карантину: які механізми працюють для всіх

Як зберегти бізнес під час карантину: які механізми працюють для всіх
  • Під час карантину бізнес України переживає нелегкі часи. Влада каже, що використовує різні шляхи, щоб пережити цей час з якомога меншими наслідками.
  • Які зміни на час карантину запроваджено для того, щоб тримати бізнес на плаву, читайте в матеріалі.

Представників фірм та підприємств відповіли на три питання редакції "20 хвилин":

  1. Як чується їхній бізнес зараз?
  2. Чи не буде подорожчання товарів і послуг після «кризи»?
  3. Чи сильних травм зазнає економіка?

ФОП Андрій Петрик, торгівля будівельними матеріалами:

  1. Наш бізнес зараз працює на 10%, видатки (оренди, податки і т.д.) вдалося оптимізувати на відсотків 35.
  2. Здорожчання цілком можливе, усе залежить від валютного курсу.
  3. Наші економічні генії ведуть і без пандемії економіку до краху, карантин це тільки прискорить, весь бізнес почне оптимізовувати витрати, і це також торкнеться працівників.

Олег Мельник, торгова група «АРС-Кераміка»:

Відео дня
  1. Як може почувати себе бізнес який зупинили, але не сказали, звідки платити зарплату, коли ти не працюєш. Чи буде подорожчання, це теж все просто. Якщо ти закритий, то в когось підніметься попит, бо він торгує з-під поли, або як «Епіцентр» купив собі індульгенцію.
  2. Відсутність конкуренції, курс долара і дефіцит піднімуть ціни.
  3. Чи все це підхитне економіку, думаю що ні, а з всієї сили її шарахне, що мало не буде. Бо ми, і такі як ми, є платниками податків, якщо ми закриті, то десь дірка в бюджеті. А я мовчу, яку дірку зробить сама епідемія і боротьба з нею.

Ігор Качмарський, «Компанія престижбуд», економічний експерт:

  1. Частина бізнесу зачинена у зв'язку з карантином, інша працює з певними обмеженнями, доки не буде прямих заборон від органів влади або надзвичайного стану.
  2. Підвищення буде у випадку подорожчання матеріалів, сировини і імпортних товарів, а це неминуче. З дечим буде дефіцит, що теж може вплинути на ціни.
  3. Залежно від тривалості і втрат від епідемії ситуація може розвиватися трьома варіантами:

а) краще, ніж під час нападу Росії у 2014 році 0 збережеться стабільність банків, терпимий курс гривні, відсутність хаосу в управлінні;

б) те саме, що сім років тому – різке знецінення гривні, часткова втрата керованості країною, дефіцит на частину товарів;

в) про цей варіант не хочу думати поки що взагалі…

ФОПів частково звільнять від сплати податків

17 березня на черговому засіданні Верховна Рада підтримала законопроєкт,  яким  пропонує скасувати сплату ЄСВ для ФОПів, основних штрафів за порушення податкового законодавства та відтермінування обов'язкового РРО у зв'язку з коронавірусом.

З 1 березня по 30 квітня:

 звільняються від ЄСВ всі ФОПи та ті, хто займається незалежною профдіяльністю;

 тимчасово скасовують штрафи та пеня за несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, а також несвоєчасне подання звітності по ЄСВ;

 скасовується податок на комерційну нерухомість та землю;

звільняється бізнес від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства з 1 березня по 31 травня. Ця норма не буде стосуватися порушень по сплаті ПДВ, акцизів та ренти;

на 3 місяці відтерміновується обов’язкове введення РРО для всіх категорій «спрощенців»;

запроваджується  тимчасовий мораторій на нові документальні та фактичні податкові перевірки та продовження початих;

внесені зміни щодо мораторію на неподаткові перевірки бізнесу до 31 травня.

Крім того, передбачається кілька пільг для громадян:

звільнення від штрафів та пені за прострочення виплат по споживчим кредитам з 1 березня по 30 квітня;

запровадження допомоги для тих, хто захворів на короновірус чи знаходиться на самоізоляції.

Введено податкові канікули

Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності. 

Тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ за періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року за себе:

● фізичні особи – підприємці;

● особи, які провадять незалежну професійну діяльність (наукову, літературну, артистичну, художню, освітню або викладацьку, а також медичну, юридичну практику, в тому числі адвокатську, нотаріальну діяльність, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід від цієї діяльності;

● члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах

Таке звільнення від сплати ЄСВ поширюється також на платників, якими не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу.

Соцстрахування працівників

Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання також такого страхового випадку як перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Особам, які перебувають в спеціалізованих закладах охорони здоров’я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Які проблеми можуть бути у продавців будматеріалів, коли будови працюють, усі знайомі майстри як робили ремонти так і роблять? Десь же вони беруть матеріали, певно купують онлайн, вчіться!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up