Врожай буде дійсно хорошим! Як правильно доглядати за огірками в липні? (ПОРАДИ)

Врожай буде дійсно хорошим! Як правильно доглядати за огірками в липні? (ПОРАДИ)
  • Тернополяни масово вирощують огірки на своїх присадибних ділянках. Ця культура вимагає багато світла, високої вологості, але найголовніше – регулярного догляду в усі сезони. Особливо пильним слід бути влітку.
  • Як захистити огірки від хвороб та шкідників? Чого у спекотні дні вони потребують найдужче? Які агропрепарати варто використовувати? Ми зібрали для вас корисні й доступні поради щодо догляду за цим овочем.

У продажі можна зустріти безліч сортів та гібридів огірків, що відрізняються не тільки смаком плодів, а й термінами дозрівання та іншими характеристиками. Варто пам’ятати, що серед них є як бджолозапильні сорти для посадки у відкритий ґрунт, так і партенокарпічні, яким не потрібне запилення комахами і вони підходять для вирощування як у відкритому полі, так і в теплицях.

Для отримання в майбутньому хорошого врожаю захист огірків від хвороб і шкідників актуальний у будь-якому випадку. Саме тому ми звернулися за фаховими порадами до тернопільської агрокомпанії ДП «Світ насіння».

Отримати здорові рослини на своїй грядці – можливо

Доглядаючи за огірками, не забувайте про регулярні агротехнічні заходи – поливи, захист від бур’янів (грядки обробляють гербіцидами) та внесення добрив. Крім того, з початком плодоношення потрібно проводити хоча б одне підживлення (через краплинне зрошення) на тиждень кальцієвою селітрою.

Відео дня

На ступінь ураження огірків шкідниками або хворобами впливає ціла низка факторів. Один з них – шкідники та хвороби культури, котра росте у теплиці або у відкритому ґрунті, розвиваються в умовах недостатнього провітрювання рослин. Огірки люблять вологе середовище. Для того, аби точно отримати здорові рослини на грядках, треба постійно слідкувати за кількістю вологи.  

Як правильно поливати огірки у літній період?

Поливати потрібно постійно, рясно, а іноді навіть двічі в день, причому не лише під корінь, але й проводити дрібнодисперсне дощування всієї рослини. Після початку плодоношення огіркам треба багато води (приблизно 15 л на 1 квадратний метр на добу). Коренева система культури ніжна й мичкувата, розташована у верхньому шарі ґрунту, який швидко нагрівається і підсихає.

Тому якщо ви недостатньо поллєте рослини, вони почнуть засихати, листя пожовтіє, а плоди перестануть рости. Нестача вологи призводить до того, що огірки гірчать, стають м’якими і непридатними для консервування.

Під корінь поливають вранці. Якщо погода похмура – цього цілком достатньо, але у спеку огіркам необхідно ще й додаткове дощування у вечірній час. Для поливу використовуйте тільки теплу воду, адже холодна може призвести до виникнення різних хвороб.

Якщо ваші огірки ростуть у теплиці, їм для нормального росту та розвитку необхідна підвищена вологість повітря (до 80 %). Там можна поставити ємності з водою (тази, бочки, відра). У сильну спеку теплицю радимо провітрювати. Нормальна температура для огірків – +26 градусів тепла.

Що найчастіше загрожує цій овочевій культурі влітку?

Найбільш поширені хвороби огірків – пероноспороз, або несправжня борошниста роса, і коренева гниль. Коренева гниль нерідко зустрічається ще на етапі вирощування розсади. Крім того, вона здатна уражати огірки й у теплиці. Поява кореневої гнилі часто призводить до загибелі рослин.

Перші симптоми помітні вже у розсадних ємностях або після висадки сіянців на ділянку. Уражені рослини в’януть, корінь і стебло на рівні ґрунту морщиться, буріє та стає трухлявим, листя жовтіє, плоди зупиняються в розвитку.  

Пероноспороз, або несправжня борошниста роса – це грибкова хвороба огірків, яка розвивається в умовах підвищеної вологості та помірних температур ззовні. Її ознаки проявляються у в’яненні та пожовтінні листя, а також в утворенні на листових пластинках коричневих плям.

Огіркам загрожують не тільки хвороби, а і багато різних шкідників. Це трипси, попелиця, павутинні кліщі, білокрилка, паросткова муха, совки та інші комахи.

Агропрепарати для огірків: чим обробляти овоч?

Для отримання якісного врожаю огірків знадобиться профілактичне та лікувальне застосування агрохімікатів. Розберемо кожен з випадків.

Інфографіка з сайту https://www.protect-garden.com.ua/

Для профілактики і боротьби з кореневою гниллю використовують фунгіцид «Магнікур Енерджі». Цей препарат застосовують методом поливу у відкритому і закритому ґрунті на етапі вирощування розсади (перший полив відразу після посіву, а другий – через 7-10 днів з нормою витрати 3 мл препарату на 2-4 л води на 1 кв. м), так і в фазу основної вегетації. Полив огірків проводять і при відсутності ознак хвороби для профілактики. Даний засіб ефективний також як стимулятор росту.

Щоб запобігти розвитку пероноспорозу, необхідно проводити обприскування спеціально підібраними засобами захисту рослин. Перше обприскування потрібне до висадки розсади на постійне місце, а наступні – через 7-10 днів. Обробку проводять навіть до появи ознак хвороби, а потім аби запобігти звиканню та для підвищення ефективності чергують різні препарати:

  • «Магнікур Буст»20 г на 5 л води на 1 сотку;
  • «Магнікур Фіно»15 мл на 5 л води на 1 сотку;
  • «Магнікур Енерджі»20 мл на 5 л води на 1 сотку.

Проти павутинних кліщів у фазу основної вегетації використовують препарат «Мікротіол Спеціаль» (обприскування з розрахунку 5 мл на 4-5л води на 1 сотку). Також ефективний акарицид контактно-системної дії «Прованто Майт».

Проти попелиці, совок та інших шкідників рекомендовані інсектициди для огірків – «Прованто Профі» (0,5 г на 4-5л води на 1 сотку) та «Прованто Максі» (0,5 г на 4-5л води на 1 сотку). Ними рослини обробляють протягом вегетації та витримуючи термін очікування до врожаю.

Всі агрохімікати застосовуйте відповідно до інструкції, яка є на упаковці кожного конкретного препарату. Не забувайте про індивідуальні засоби захисту – надягайте окуляри, респіратори, рукавички, спецодяг та закрите взуття.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up