Все в один бак? Як насправді тернополяни сортують сміття та чому це робити вигідно (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Все в один бак? Як насправді тернополяни сортують сміття та чому це робити вигідно (ФОТОРЕПОРТАЖ)
  • З 1 січня 2018 року Україна зобов'язалася сортувати сміття. Тернопіль не став винятком, але що змінилося за три роки у місті?
  • Чи почали жителі Файного викидати скло в один контейнер, а пластик в інший? А, можливо, окремих контейнерів просто немає? Відповідь на ці та інші запитання шукали журналісти «20 хвилин».

Ми готуємо серію публікацій на тему "Не сміти у Файному" і згодом розповімо про те, куди сміття вивозять, чи сортують його на сміттєзвалищі та які плани у влади міста щодо цього.

До слова, сортування сміття у Тернополі зробили обов'язковим лише у січні 2019 року.  Саме тоді на черговій сесії міськради виконавців послуг з управління, утримання, обслуговування багатоквартирних будинків, ОСББ, ОСН, СК та нежитлових приміщень зобов'язали переобладнати існуючі контейнерні майданчики для забезпечення роздільного сортування побутових відходів.

Тобто жителі будинків мали б скидати не все в один бак, а розділяти окремо  пластик, папір, метал, органіку. Чи так це насправді? Частково.

Відео дня

Чи справно тернополяни сортують сміття?

Журналісти «20 хвилин» перевірили сміттєві точки, поблизу багатоквартирних будинків у різних районах міста. Біля смітників є окремі контейнери для пластику, але жодного  для паперу чи органіки. Та й не всі сумлінно розділяють звичайне, сміття, пластик та все інше.

У контейнерах для загального сміття є багато пластикових пляшок, а там, де мав би бути пластик, – безліч паперу.

Сміттєвий майданчик поблизу будинку на вулиці Мазепи 28 обладнали окремими контейнерами для пластику. Але в ньому знаходяться і паперові відходи.

А ці смітники розташовані на вулиці Мазепи 1, серед них є і окремий – для пластику.

Смітників на вулиці Йосипа Сліпого доволі багато, але вони не для роздільного сміття.

Біля житлових будинків на вулиці Слівенська сміття можна викидати роздільно. Щоправда, не всі це роблять і в контейнерах для загального сміття чимало пластику.

А от біля новобудов контейнери сховані під накриттям та зачинені на код. Там також є ящики для пластику. Сміттєвий майданчик на вулиці Слівенська.

Місце для сміття на вулиці Дмитра Вітовського також обладнали контейнерами для пластику. Щоправда, сортують пластик не всі і дехто викидає його у загальне сміття.

Така ж картина і біля смітників на вулиці Максима Кривоноса. Контейнери для пластику є, але не всі пластикові пляшки знаходяться саме в них.

До сортування скла місто поки не готове

Як повідомили в управлінні ЖКГ в Тернополі, облаштували орієнтовно тисячу сіток для збору PET-пляшок. Облаштовують такі сітки обслуговуючі підприємства.

ОСББ можуть самостійно укладати угоди з обслуговуючими підприємствами щодо розміщення сміттєвих майданчиків з можливістю встановлення контейнерів для сортування.

Стосовно сортування і скла, для цього необхідна спеціальна техніка, яка могла б його забирати, а також спеціальні міцні контейнери, з яких би не висипалося бите скло, - кажуть в управлінні ЖКГ. Це дороге задоволення, адже саме скло є дешевим матеріалом і для нього потрібні місця збуту.

Питання сортування скла наразі знаходиться в процесі обговорення, пояснили в управлінні ЖКГ.

«Сортувати сміття – вигідно»

Про те, чи є позитивні зміни та зрушення у культурі сортування сміття, а також про його переваги, ми поцікавилися в голів ОСББ, які одними з перших в Тернополі встановили майданчики для сміття з можливістю сортування.

Сергій Лупак, Голова ГО «Рада голів ОСББ міста Тернополя»:

Мені не подобається, як відбувається сортування у місті, адже відтоді як кожного управителя та ОСББ зобов'язали встановити контейнерний майданчик на прибудинковій території, не всі облаштували на майданчику накриття і для пластикових відходів. Візуально  це виглядає негарно.

Щодо сортування сміття, то результат є. Люди сплачують менше, адже сміттєві баки не наповнюють пластиком, бо його відкидають окремо, а відповідно, і вивозять менше сміття.

До того ж, це велика вигода для екології, адже не все сміття тепер вивозять на Малашівське сміттєзвалище. У мене відсортоване сміття забирає підприємець, не можу сказати, куди він його відсортовує, а, можливо, перепродає.

Встановити пункт для сортування сміття на прибудинковій території вартує по-різному. Усе залежить від розмірів, кількості контейнерів, матеріалу. Я встановлював два роки тому майданчик за 20 тисяч гривень.

Тернополян зобов'язали сортувати сміття на скло і PET-пластик, але контейнерів для скла немає майже ніде. Тобто рішення повністю не виконали.

Чи всі люди сортують те сміття, яке викидають? Ні, але позитивні зрушення є. За моїми спостереженнями, якщо два роки тому сміття сортували 50 відсотків мешканців багатоквартирних будинків, то тепер їх 70 відсотків. Усе залежить від свідомості людини та розуміння важливості для екології від сортування сміття.

Володимир Виваль, Голова ОСББ «Київська, 7»:

Рішення про встановлення сміттєвих майданчиків з можливістю сортування сміття ми прийняли на загальних зборах співвласників для того щоб отримувати додаткові кошти. Не всі мешканці будинку підтримали цю ідею, але 65 відсотків були за.

Ми знайшли підрядника, які за власні кошти встановив контейнерний майданчик і забирає в нас сировину: папір, склопластик. Ми маємо договір із львівською компанією про захоронення батарейок та люмінесцентних ламп.

За місяць з контейнера на будинок платять двісті гривень.  Усе залежить від того, скільки сировини зберуть.

Є ті, що сортують сміття, а є і такі, що навпаки. Але позитивна тенденція вже помітна. Я неодноразово помічав, як люди навіть з інших будинків несуть відсортоване сміття до нашого майданчику.

Вважаю, що люди повинні самі дійти до того, що сміття потрібно сортувати . Якщо правильно побудувати стратегію міста, то за п'ять років, у кращому випадку, Тернопіль повністю перейде на сортування сміття.

А ви сортуєте сміття? Чи підтримуєте ідею сортування сміття? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Гриценко Геннадій

    Обов'язково та беззаперечно потрібно сортувати своє сміття, з думкою про майбутнє. Сортувати вже сьогодні, не завтра, не з понеділка, не з нового року. Сортуємо, та будемо сортувати. Хто не знає як, навчимо. https://nowaste.com.ua/

  • Zina Martyniuk

    ОБОВ'ЯЗКОВО.
  • Балюк Світлана

    Все ок, але хіба в нас є сміттєпереробний завод.

    Vitalii Onyskiv reply Балюк Світлана

    Що ви маєте на увазі пишучи "сміттєпереробний завод"?
    Немає в світі універсального заводу з переробки усіх відходів. В Україні є окремі підприємства з переробки паперу, скла, пластику та металу.
    Наприклад в Києві Україна БЕЗ сміття приймає на переробку близько 40 видів відходів. Відповідно існують підприємства які здатні ці відходи переробити.
  • Людмила Корчевська

    Так
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up