Як купити чи отримати зброю у Тернополі під час війни? Розповідаємо про дозволи та інші нюанси

Як купити чи отримати зброю у Тернополі під час війни? Розповідаємо про дозволи та інші нюанси
  • В умовах воєнного часу для громадян є два шляхи для отримання вогнепальної зброї: стати представником територіальної оборони, або отримати відповідний дозвіл на користування та володіння нею.
  • У цьому матеріалі ми розповімо покроково, як діяти.

Існує чіткий  перелік документів та процедур, що необхідно пройти громадянам для отримання дозволу на зброю.

Повний перелік документів для отримання зброї наступний: 

1. заява щодо видачі дозволу на придбання зброї на ім’я керівника органу поліції за місцем проживання заявника(шаблон);

Відео дня

2. заповнена картка-заява(шаблон);

3. медична довідка (форма № 127/о);

4. довідка про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил користування ними та їх застосування (в).

Обов’язково треба навчитися користуватися зброєю, здати іспит та отримати про це довідку.

5. ксерокопія паспорта (якщо фактичне проживання громадянина інше, ніж зазначене в паспорті, необхідно надати документ, що підтверджує фактичне місце проживання громадянина (договір оренди житлового приміщення, свідоцтво про право власності на житлове приміщення тощо);

6. платіжний документ (платіжне доручення, квитанція) з відміткою банку, відділення поштового зв’язку або коду проведеної операції про внесення коштів за надання відповідної платної послуги.

Для одержання дозволу на зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, пневматичної зброї, холодної і охолощеної зброї, пристроїв власники повинні подати  до органів поліції:

 

Як отримати медичну довідку

У Тернополі медичну довідку для володіння зброєю можна отримати у комунальних лікарнях №2 (адреса: вулиця Купчинського, 14) та №3 (адреса: вулиця Волинська, 40).

У реєстратура лікарні №2 нам розповіли, що для отримання відповідної довідки необхідно прийти з паспортом, військовим квитком та двома фотографіями, а також двома сертифікатами: від нарколога та психіатра, які можна отримати у обласній психоневрологічній лікарні за адресою вулиця Тролейбусна, 14.

– Вартуватиме медична довідка для володіння зброєю орієнтовно 386 гривень, – повідомили у реєстратурі.

Де отримати довідку про вивчення зброї

Необхідні також довідки про вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів, правил користування ними та їх застосування, а також про користування зброєю можна отримати у Тернопільському обласному стрілецькому клубі за адресою проспект Злуки, 25 А, він єдиний у місті, що має ліцензію.

– Ми приймаємо з вівторка по суботу з 10.00 до 16.00. З собою потрібно мати дві ксерокопії паспорта та ідентифікаційного коду, – пояснили нам у тирі.

Детальніше про умови отримання довідки ви можете дізнатися за номером: 067 81 09 200.

В стрілецькому клубі ви пройдете відповідне навчання щодо поводження зі стрілецькою зброєю, а також тут вас навчать нею користуватися.

 

Попит на зброю зріс

Отримавши всі довідки, ви маєте можливість придбати зброю. Зараз попит на товар значно виріс. Про це нам розповіли у мисливському магазині «Вепр».

– У нас можна придбати зброю різного типу. Люди активно цікавляться. Не можу розповісти, що саме частіше купують, але попит значно зріс. Щодо черг, вони іноді дійсно можуть бути, все через попит, – каже продавець мисливського магазину «Вепр». – Ми працюємо з 10.00 до 19.00 у будні, і з 10.00 до 17.00 у суботу, неділя – вихідний.

Мисливський магазин «Зброя»

Вулиця Бережанська, 47

Мисливський магазин «Дуплет»

Вулиця Руська, 3

Мисливський магазин «Вепр»

Проспект Степана Бандери, 25

 

Як отримати зброю від держави

Під час воєнного стану будь-яка цивільна особа має право отримати вогнепальну зброю для захисту Батьківщини.

Для цього вам необхідно звернутися у найближче відділення поліції і надати певні документи:

письмова заява про участь у відсічі збройної агресії та видачу вогнепальної зброї та/або боєприпасів до неї;

копія документу, що посвідчує особу, засвідчена власноруч особою, яка її подає;

за наявності – копія військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу, копія посвідчення пенсіонера або ветерана військової служби, органів внутрішніх справ, Національної поліції України, Національного антикорупційного бюро України, Служби судової охорони, державної пожежної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, служби цивільного захисту, податкової міліції, Бюро економічної безпеки України чи Державної кримінально-виконавчої служби України, посвідчення члена громадського формування з охорони громадського порядку, дозволу на придбання, зберігання та носіння мисливської вогнепальної нарізної, гладкоствольної зброї, посвідчення про нагородження відзнакою «Вогнепальна зброя», посвідчення учасника війни, посвідчення учасника бойових дій.

Відповідно до Наказу «Про затвердження Порядку отримання вогнепальної зброї і боєприпасів цивільними особами, які беруть участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав» першочергово розглядаються заяви цивільних осіб, які надали один окрім документу, що засвідчує особу іще посвідчення учасника війни, бойових дій тощо.

Як розповів  начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області Сергій Крета, громадяни активно проявляють інтерес та досить часто звертаються у відділення поліції задля отримання вогнепальної зброї. Документи приймають. Щодо кількості охочих отримати зброю, уточнювати відмовився.

 

Читайте також:

Яку зброю і за скільки можна купити в Тернополі? Дізналися, що для цього потрібно

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Віктор Маслов

    де получити дозвіл на наріняк в тернополі
  • Олег Гулик

    Злодійська злочинна влада в Україні придумала такий закон про зброю.що придбати і зберігати її купа проблем.бояться депутати-дегенерати за свої статки і вільних озброєних людей бо треба їм вівці.тому і поліцаїв в Україні найбільше на 100тис.населення ніж в любій країні СНД навіть в Росії.

    Читач33 reply Олег Гулик

    але згоден з тим, що вільне придбання, використання та зберігання зброї - це запорука демократії

    Читач33 reply Олег Гулик

    Ні, в Росії більше

keyboard_arrow_up