Партнер рубрики Події

Як журналісти «20 хвилин» із поліцією патрулювали місто уночі: ексклюзивний репортаж

Як журналісти «20 хвилин» із поліцією патрулювали місто уночі: ексклюзивний репортаж
  • Нічне патрулювання поліції триває з 23.00 до 5.00.
  • Правоохоронці обходять заклади громадського харчування – чи не працюють вони у заборонений час, виявляють правопорушників, а на пересувних блокпостах – водіїв без спецперепусток.
  • Кожне таке чергування дуже насичене. Наша журналістка побувала на одному з нічних патрулювань поліції. Що відбувалось на вулицях міста — читайте у нашому репортажі.

У липні поліція посилила патрулювання на вулицях Тернополя. Тепер щоденно з 14.00 чергують додаткові піші патрулі. Їх змінюють наряди, що патрулюють під час комендантської години. Чи часто тернополяни порушують публічну безпеку, комендантську годину, а також як працюють вночі патрулі поліції – на власні очі побачили «20 хвилин».

Заклади зачинилися вчасно

З начальником сектору публічного порядку та капітаном поліції Русланом Возняком зустрічаємось на заздалегідь домовленому місці – біля міського відділу поліції о 22.30. Сьогодні саме він відповідає за нашу безпеку і розповість усе про «закулісся» нічної роботи поліції. Спершу, пояснює, автомобільні та піші патрулі отримують вказівки і територію, яку мають перевірити. Патрулювання стартує о 23.00.

– Для кожного нічного патруля чітко визначені вулиці, які треба обійти чи об’їхати. В одному наряді – дві людини. Завжди має бути напарник. У крайніх випадках патрулюють три поліцейські. Всі наші патрулі завчасно знають, у якому складі чергуватимуть і отримують позивні, – розказує Руслан Возняк.

Відео дня

Зазвичай патрулювання починається із обходу популярних закладів громадського харчування. Згідно з розпорядженням голови Тернопільської ОВА №23 від 11 травня 2023 року, на території міста й області заклади повинні зачинятися до 23.00. Однак, за словами пана Руслана, траплялись випадки, коли деякі ресторатори, зокрема у Центрі, на «Сонячному» та біля Ставу, порушували дану вказівку.

І поки ми прямуємо на перевірку закладів на бульварі Шевченка, Руслан Возняк говорить про алгоритм дій правоохоронців у випадку, якщо заклад дійсно працює після 23-ї.

– Ми не можемо зайти всередину без дозвільних документів на обшук, адже це приватна власність. Тому просто реєструємо факт, що заклад працює у заборонений час, на лінію «102» і відбираємо пояснення від власників, чому порушують рішення військової адміністрації. Наступного дня заклад відвідує дільничний за місцем реєстрації і розбирається у ситуації. Переважно у таких випадках складає протокол згідно ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення, – уточнює він.

Нічне патрулювання починається з перевірки закладів – чи не працюють вони у заборонений час

З поліцейськими обходимо заклади на бульварі Т. Шевченка, на вулиці Кульчицької та на вулиці Чорновола. Двері всюди зачинені, всередині світла також не видно. На годиннику 23.30, і ми вирушаємо перевірити територію неподалік Катедри.

Руслан Возняк каже, що на Театральній площі, неподалік залізничного вокзалу і на Набережній від 19.00 і до ночі працюють додаткові наряди. Тим не менш, це одні з найпопулярніших «точок», де фіксують порушників комендантської години.

Як реагують на поліцію

Під час патрулювання на Майдані до поліцейських підійшли юнак та дівчина. 

– Доброї ночі! Підкажіть будь-ласка, а працюють ще якісь магазини? Ми вискочили з потяга під час перерви, хотіли купити поїсти, – звернувся до правоохоронців хлопець. 

– Ні, тут вже нічого не знайдете! Крамниці від 23 години зачинені. Краще зверніться до свого провідника, він вам щось порадить, – відповіли поліцейські молоді. 

Пара подякувала і побігла назад. За словами старшого дільничного офіцера Тернопільського районного управління поліції, капітана Андрія Родзоняка, таке буває часто. Люди не соромляться підходити до правоохоронців, запитати щось. Також коли поліцейські самі звертаються до перехожих, нагадують про комендантську, ті переважно реагують спокійно. Хоча, бувають й агресивно налаштовані містяни.

Свідком такої ситуації стали і ми. За 25 хвилин до опівночі помічаємо чоловіка, який спить на лавці біля Катедри. Патруль підійшов до нього, попросив підвестися і назвати свої дані. Чоловік обурився, чому йому заборонено відпочивати у публічному місці.

– Закон не забороняє мені лежати на лавці, – сперечався він. 

Поліція встановила особу, і виявилось, що це «піднаглядний» – є на обліку у дільничного офіцера.

– Переважно піднаглядних ми перевіряємо вдома, вони мають певні обмеження згідно з ухвалою суду. Зокрема, цей громадянин з 22.00 до 6.00 повинен перебувати вдома. Але, як бачимо, він надворі. Ми зареєстрували випадок на «102», вранці дільничний його відвідає і складе протокол за ст. 187 про порушення правил адміністративного нагляду. Далі вирішуватиме суд,– пояснює нам Руслан Возняк.

Чоловікові рекомендували забрати особисті речі, покинути територію і піти за місцем проживання до початку комендантської години. Однак, він додому не поспішав та поводився агресивно – зокрема, став лаятись до правоохоронців. 

Чоловік, який спав на лавці, виявився «піднаглядним». Поліцейські зареєстрували випадок на лінію 102, і далі порушником займатиметься його дільничний офіцер

– Я нікому нічого не зобов’язаний. В мене немає дому, куди мені йти? – говорив чоловік. 

Прохання поводитись тактовно та припинити правопорушення не дали результату, і поліція наказала чоловіку самостійно відкрити сумку та пакет і показати власні речі.

На місце викликали ще двох поліцейських, бо саме вони того вечора патрулювали на Листопадовій-Грушевського-Сагайдачного. Ті ввімкнули фотофіксацію. 

– Перевірили, встановили особу і я можу йти додому. Ви не маєте права дивитись мої речі! А далі що підуть суди, і ще мене закриють? Це вже протизаконно! Ви не маєте права чіпати речі! – не вгавав чоловік. 

Після довгих обурень, він таки погодився показати вміст сумки. Нічого забороненого патруль не виявив, громадянину побажали спокійної ночі, і він пішов. 

– Люди можуть агресувати, це нормально. Треба мати витримку до таких, – посміхається Руслан Возняк. – З досвідом набуваєш уміння тримати себе у руках, навіть коли люди налаштовані негативно.

Агресія на агресію – не вихід

– Ми постійно навчаємось, беремо участь у тренінгах. З нами працюють психологи, розповідають, як поводитись у певній ситуації, на якій дистанції спілкуватися. Завжди слід ввічливо говорити з людьми і бути у безпечній зоні, щоб не завдали шкоди тобі чи напарнику. З роками отримуєш такий досвід. Не слід відповідати агресією! Краще переконати людину, дати зрозуміти, що варто уникнути покарання. Шкода, не всі розуміють. Інколи є порушники, які й до бійки лізуть, – додає офіцер Андрій Родзоняк.

Якщо детальніше розібрати ситуацію, що трапилась, правоохоронці мали право затримати чоловіка, лише якби він вчинив дрібне хуліганство чи злісну непокору законним вимогам працівника поліції (статті 173 або 185 КУпАП). До «злісної непокори» ще не дійшло, пояснює пан Андрій. Це якщо особа розмахує руками, не хоче пройти у службовий автомобіль на вимогу, відмовляється показувати свої документи і речі. Тоді поліцейські можуть здійснити поверхневу перевірку, запросивши двох понятих.

– У такому разі ми складаємо протокол затримання і всі речі, які є у людини, вказуємо у протоколі. Проводимо відеозйомку. Також оцінюємо стан особи на місці. Якщо у неї нечітка мова, неохайний зовнішній вигляд, ми можемо доставити її у наркологічний диспансер для встановлення ступеня алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Там лікар-нарколог видає виписку, – каже Андрій Родзоняк.

Начальник сектору публічного порядку Руслан Возняк дав кілька корисних порад тернополянам, як поводитись, як ви за певних причин перебуваєте на вулиці вночі і вас зупинив поліцейський патруль.

– Поясніть, чому ви надворі о такій порі. Ми розуміємо, що вночі їздять автобуси та потяги. Інколи людям доводиться далеко добиратися додому з роботи, наприклад на Київську чи на Тарнавського, не хочуть чекати таксі і йдуть пішки. Був у мене випадок, коли людина йшла додому у комендантську годину, ми якраз патрулювали, вирішили допомогти і підвезли її. Реагуйте спокійно й на вимогу поліцейських показати документи. Це обов’язковий момент під час воєнного стану, – наголосив він.

Якщо порівняти перші місяці повномасштабної війни і ситуацію зараз, то люди стали свідоміші і менше порушують комендантську годину

Найбільше порушників – у вихідні

Ми повертаємось центральною частиною міста до відділка о 23.50. На вулицях доволі багато людей, не зважають, що скоро початок комендантської. На Сагайдачного на лавці сидить компанія молоді.

– Добрий вечір! Ще 10 хвилин до комендантської години. Не порушуйте! – нагадують їм поліцейські.

Молодь виправдовується, що півгодини не можуть викликати таксі. Поліція просить не затримуватись. Якщо порівняти перші місяці повномасштабного вторгнення та ситуацію зараз, то люди стали свідоміші і менше порушують комендантську годину, каже Андрій Родзоняк. Більшість тернополян знають, що не слід ввечері гуляти містом, а перебувати вдома. Проте, є людський фактор.

– Часто люди прямують на нічний потяг чи повертаються у нічну пору доби з якогось закладу, який зачиняється. Один патруль з опівночі до першої ночі виявляє п’ять-шість порушників. З ними ми проводимо профілактичну бесіду. Зазвичай люди все розуміють, вибачаються і прямують додому. Обходимось просто попередженням, аби у майбутньому громадяни більше не порушували порядок. За перебування надворі під час комендантської жодних штрафів наразі немає, – додає поліцейський.

За його спостереженням, найчастіше порушують комендантську годину саме чоловіки. Жінки більш уважні і слідкують за часом у пізню пору. Щодо дня тижня, найбільше порушників правоохоронці виявляють у кінці тижня.

Цікавимось, які порушення ще фіксує поліція під час нічного патрулювання. Андрій Родзоняк каже: бувають порушення громадської безпеки чи порушення тиші після 22 години – гучні розмови, крики, музика. У такому випадку правоохоронці можуть скласти на особу адмінпротокол за статтею 182 КУпАП та направити його на розгляд адміністративної комісії при Тернопільській міській раді.

Часто вночі вчиняють й дрібне хуліганство, приміром, розпивають спиртне на дитячих майданчиках. Після фіксації такого правопорушення складається протокол за статтею 173 і справу розглядатимуть у Тернопільському міськрайонному суді. Під час патрулювання виявляли й «закладчиків». Піші наряди, які обходили «Сопільче» і парк Шевченка, документували осіб, які вживали наркотики чи залишали «закладки». Бувають й інші порушення, усіх відразу й не перерахуєш.

– Нерідко виявляємо і «210-х» — чоловіків, які ухиляються від військової служби (за номером однойменної статті — прим. ред.). На них ми складаємо постанову і доставляємо у центр комплектування та соцпідтримки, – додає пан Руслан.

Найпроблемнішими локаціями у Тернополі, кажуть поліцейські, є спальні райони, де досить велике скупчення людей і житлових будинків. У Центрі міста спокійно, тут порушення фіксують вкрай рідко.

2-3 п’яних за зміну

Після того, як ми з поліцейським патрулем обходили Центр, сідаємо у службове авто та їдемо на перевірку закладу, що на Збаразькому кільці. За словами пана Руслана, раніше заклад кілька разів працював у заборонений час. Однак, на момент наших відвідин двері таки зачинені, світло не горить.

Вирушаємо на іншу локацію і поліцейські розказують про ще один момент нічної роботи – пересувні блокпости. У ніч з 5 на 6 серпня таких по Тернополю встановили чотири – два у Центрі та по одному на виїзді і в’їзді в місто. На цих блокпостах кілька годин уночі чергують патрульні поліцейські.

– Блокпости ми виставляємо три тижні поспіль. Це суто по Тернополю. Є ще додаткові автомобільні екіпажі, які також працюють уночі. Вранці здають рапорти дільничним інспекторам, – додає Руслан.

На пересувних блокпостах завдання поліції – перевіряти автомобілі, які рухаються певним відрізком дороги, а також усіх пасажирів, які перебувають у салоні. Найчастіше «попадаються» таксисти без спеціальної перепустки. На ній повинен стояти підпис начальника штабу – першого заступника начальника Тернопільського зонального відділу Військової служби правопорядку Збройних Сил України Віктора Агеєва. Лише у такому разі таксі має право працювати під час комендантської години.

Ми стаємо на одному з блокпостів і спілкуємось із патрульними. На нічному чергуванні теж працюють двоє поліцейських. Вони говорять: зупиняють транспорт згідно з пунктом 7 статті 35 Закону «Про Національну поліцію». Адже зараз є обмеження на пересування та заборону руху з 00.00 до 5.00. Тому, відповідно, усі водії, які не мають спецперепустки, порушують комендантську годину.

– Ми зупиняємо особу та повідомляємо причину зупинки. Далі перевіряємо водія по усіх наявних базах – чи особа не перебуває у розшуку, здійснюємо поверхневу перевірку пасажирів і авто, чи немає заборонених речей. Якщо адмінправопорушення чи інші деталі кримінального характеру відсутні, то проводимо з водієм та пасажирами профілактичну бесіду, – пояснює один із патрульних.

Поліція перевіряє всіх водіїв, які їздять у комендантську годину. Деякі мають спецперепустки

За одне нічне чергування, додають патрульні, виявляють досить багато правопорушників. Найчастіше водії не дотримуються елементарних правил дорожнього руху, через що є ймовірність ДТП. Також порушують громадський спокій і кермують авто у стані алкогольного сп’яніння. В середньому, зауважують, екіпаж патрульної поліції за ніч виявляє 2-3 автомобілі з нетверезим водієм чи водійкою. Поліцейські реєструють порушення, повідомляють на «102» і складають адмінпротокол.

Патрулювання видалось складним

На завершення патрулювання їдемо у ще два місця. Перше – це заклад громадського харчування на Набережній ставу, який ми відвідуємо орієнтовно о пів на першу ночі. Двері зачинені, але надворі зустрічаємо працівника закладу, який збирався їхати додому. Він пропонує поліції зайти досередини.

– У закладі немає гостей, зараз самі глянете. Ми жодного разу не працювали після 23 години. Нам самим хочеться, щоб ви перевірили наш заклад і показали тернополянам, що ми не працюємо. Після 23.00 зачинили двері, – розповідає нам чоловік.

Він провів нас всередину. У залі лише кілька працівників завершували прибирання закладу.

Попрощавшись із чоловіком, поліцейські везуть нас на другий пересувний блокпост на «Дамбі» ставу – і, власне, останню локацію, де ми побували цієї ночі. На блокпості працюють троє правоохоронців.

– Ми заступили на нічний наряд, перед нами дві задачі – виявлення порушників комендантської години і таксистів, що їздять без дозволів. Відповідаємо за всі автомобілі, які їдуть на цій ділянці. Хто проїжджає – ми їх перевіряємо. Чи це перевізник, що здійснює комерційну діяльність, чи просто житель міста. Наразі порушників ми не зафіксували (станом на час, коли журналісти перебували на блокпосту – прим. авт.). Хтось доїжджав з роботи, хтось мав перепустки, – каже один із поліцейських.

Ніч, коли ми патрулювали місто з поліцією, була дещо складнішою, ніж зазвичай, каже начальник сектору публічного порядку Руслан Возняк. Зазвичай, крім поліцейських Тернопіль уночі патрулюють ще шість піших нарядів нацгвардійців та один автомобільний, який їздить із патрульними. Але тої ночі вони несли службу біля Почаївської Лаври, де зібрались багато паломників.

– Коли є Національна гвардія України, нам набагато легше нести службу. Не доводиться залучати до нічної роботи більше свого особового складу. Тим не менш, впорались ми й нині, – додає Руслан.

Нічне патрулювання закінчується тим, що усі поліцейські патрулі готують рапорти. Вранці роботу поліції підсумовують. Про найцікавіші чи найрезонансніші правопорушення повідомляють громадян. А ми тим часом прощаємось із правоохоронцями та дякуємо їм за можливість побачити їх роботу у нічному місті…

 

Читайте також:

Що задумав новий начальник поліції Сергій Зюбаненко? Есклюзивне інтерв'ю про майбутні гучні викриття

Погрожували розправою, а сім’ю довелося переховувати. Начальник поліції Сергій Зюбаненко про особисте

Полковник Зюбаненко вже має двох нових заступників. Що про них відомо?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Василь Жеребецький

    Для того шоб тримати народ на короткому ланцюжку
  • Кіт Котович

    На Закарпатті комендантської години немає і не було. Для чого в Тернопільській області це?

keyboard_arrow_up