Зняв на відео одразу двох: в одному з парків Тернополя помітили змій. Чи небезпечні вони?

Зняв на відео одразу двох: в одному з парків Тернополя помітили змій. Чи небезпечні вони?
  • У парку «Топільче» все частіше тернополяни фіксують появу змій. Екологи кажуть, що їх дійсно побільшало не тільки в місті, але й на Тернопільщині загалом.
  • Як діяти коли ви побачили безногу істоту та коли, не дай Боже, вона вас вкусила, читайте в матеріалі.

Відеозапис зі зміями зробили у парку «Топільче» та виклали у YouTube. Як зазначено в дописі, істот помітили сьомого червня близько 11 години ранку. Одна зі змій грілася біля водойми, а інша плавала у воді.

У «Топільче» працюватимуть рятувальники

Начальник КП “Об’єднання парків культури і відпочинку Тернополя” Микола Лесів розповів, що знає про наявність змій у парку «Топільче» з інтернету. З цього приводу в комунальному підприємстві вже написали звернення до рятувальної служби щодо перевірки парку на наявність змій.

Відео дня

– Приїде спеціаліст та обстежить територію. Поки не можу сказати точну дату перевірки, – каже пан Микола. – Хоча особисто до нас звернення про наявність змій не надходило.

Помічник начальника Управління ДСНС у Тернопільській області з питань зв'язків зі ЗМІ та роботи з громадськістю Ірина Крупа інформацію про звернення комунального підприємства з проханням допомогти підтвердила, а також відзначила, що до рятувальників цьогоріч уже зверталися жителі, які бачили у приміщеннях змій.

«Діяльність людини – одна з причин їх поширення»

Еколог Орест Сінгалевич вважає, що збільшення кількості змій пов'язане зі змінами клімату, а також з діяльністю самої людини.

– Не тільки в Тернополі та області фіксують збільшення кількості змій, але й загалом по всій Україні, – каже еколог. – Одна з головних причин для цього – зростання температури повітря, а це пов’язано зі змінами клімату. Кількість отруйних і неотруйних змій збільшується в однаковому співвідношенні.

На Тернопільщині існує декілька видів змій, серед яких є і доволі небезпечні та отруйні істоти

Також екологи фіксують і збільшення кількості гризунів, що є одним з основних кормів змій. Причина цьому – діяльність людини. Побутові відходи, що ми викидаємо, створюють умови для розмноження гризунів.

Спрогнозувати чи буде зростати кількість змій найближчими роками пан Орест не може, адже це потребує додаткових досліджень спеціалістів, які вивчають цих істот.

Як діяти, коли вас укусила змія?

Сімейний лікар Надія Боднар розповіла, що в літній період змії стають більш активними та агресивними. Щоправда, щодо людини вони стають ворожими лише тоді, коли відчувають загрозу. Якщо ви побачили цих істот, не тривожте їх та підходьте близько.

– Укуси змій, особливо отруйних, мають свої наслідки, які можуть стати трагічними, – пояснює лікар. – Якщо дійсно сталося так, що вас укусила змія, негайно зверніться за допомогою до найближчого лікувального закладу.

Інколи до закладу дуже далеко, тому вам можна надати самому першу медичну допомогу:

  • Прикладіть до місця укусу холодний предмет;
  • Постарайтеся не рухатися, або можлива отрута не розповсюдилася по тілу через кровообіг;
  • При можливості сфотографуйте змію, аби в подальшому лікарі змогли визначити чи є вона отруйною, це допоможе пришвидшити лікування.

Насамперед запам'ятайте: Не можна відсмоктувати отруту! Також не можна:

  • Обробляти рану;
  • Припікати її;
  • Накладати джгут.

Якщо вас чи когось із знайомих вкусила змія, не відсмоктуйте отруту з місця укусу. Ви можете випадково проковтнути саму отруту.

Часто люди не звертаються до лікаря після укусів неотруйної змії, тому що вважають, що їм нічого не загрожує, але це не так. Разом з укусом до рани може потрапити інфекція, тому звернутися до лікаря варто.

Як допомогти іншим?

Надія Боднар радить одразу телефонувати до швидкої. До її приїзду варто зберігати людину нерухомою, аби кров повільніше циркулювала по тілу.  Лікар розповіла, що отрута по організму людини розповсюджується дуже швидко.

У випадку необхідності ви можете самостійно перенести людину, але так, щоби вона рухалася як можна менше.

А ви вже зустрічали цьогоріч змій? Чи доводилося вам надавати першу допомогу при їх укусах? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анонім

    Змії корисні вони винищують щурів які переносять купу хвороб в тому числі і лептоспіроз тому нех.... людині влазити в цю систему
  • David Starr

    Змії - то частина екосистеми, то ж усе-таки гідропарк, а не сквер.
  • Денис Хілініч

    на тому ставочку завжди було багато водяних вужів, вони грають тільки на нервах та рибу в рибалок крадуть з садків.
  • Віталік

    Чому їх не відловлюють?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up