Партнер рубрики Події

Смачні та бюджетні рецепти консервації від відомого священника з Тернопільщини Олексія Філюка

Смачні та бюджетні рецепти консервації від відомого священника з Тернопільщини Олексія Філюка
  • Помідори, огірки, перець, кабачки – ринки Тернопільщини переповнені різноманітними овочами і все за прийнятною ціною. Тож, чому б не розпочати сезон консервування смаколиків на зиму? 
  • Отець Олексій Філюк закликає господинь вже зараз приділити час консервуванню, аби взимку було чим смакувати. Більше того, тернополянин розкриває свої авторські рецепти, приготування яких обійдеться вам у кілька гривень. 

Пропонуємо вам топ-5 найдешевших і в той же час найсмачніших рецептів від Олексія Філюка, що варті уваги кожної господині. 

Українська борщова заправка

Який же український борщ без домашньої заправки. Помідорчики, перчик, морква, спеції, трохи магії і вуаля – найсмачніша заправка готова. Олексій Філюк каже, рецепт простий, не затратний, тож можна консервувати побільше. 

Відео дня

Для приготування господиням знадобиться:

  • буряк – 5 кг;
  • цибуля – 10 штук;
  • помідори – 1 кг;
  • морква – 1 кг;
  • олія – 1,50 склянки;
  • оцет – 1,50 склянки;
  •  сіль –  2 ст. л;
  • цукор –  2 ст. л.

Послідовність приготування: 

Буряк зварити і натерти на тертці (для буряка). У каструлю налити олії, поставити на плиту, порізати туди цибулю, а потім додати натерту моркву. Натерти кілограм помідорів та додати у каструлю. Можна також дати томатну пасту, пропорція – 50:50 (500г помідорів і 500 гр томатної пасти).

Додати буряк, сіль, цукор, оцет та добре перемішати. Тушкувати 40 хвилин. Розкласти у банки та стерилізувати 25 хвилин. Закрутити кришки, банки перевернути догори дном, закутати та залишити до повного вистигання. Ваша заправка готова! Смачного борщику!

Мариновані сливи зі спеціями

Олексій Філюк каже, цей рецепт покликаний змінити уявлення господинь про використання солодких плодів виключно для варення, компотів та джемів. Готувати можна як влітку, так і восени, а ось їсти бажано цю смакоту взимку.

– Під час приготування варто покладатися на власні смаки та уподобання членів родини. Відразу хочу сказати, що така маринована слива хороша і до м`яса, і як смачний десерт. Рецепт обходиться без стерилізації, але, правда, трохи витратний за часом. Такий спосіб маринування сподобається навіть недосвідченим гурманам, – каже отець Олексій.

Для приготування знадобиться: 

  • сливи – 2 кг;
  • цукор – 700 гр;
  • яблучний оцет – 300 мл;
  • лавровий лист;
  • чорний перець горошком;
  • запашний перець горошком;
  • бутони гвоздики.

Послідовність приготування:

Сливи миємо, вкладаємо в емальовану каструлю, перекладаючи лавровим листям, пахучим перцем і гвоздикою. Поки слива настоюється, необхідно зварити маринад. Яблучний оцет доводять до кипіння і по максимуму розчиняють в ньому цукор. Нехай вас не бентежить, що цукор повністю не розчиняється. Надалі сливи пустять сік і утворюється однорідний маринад.

Тепер слід набратися терпіння і виконувати заливку слив кип’яченим маринадом двічі в день протягом п’яти діб. Вранці і ввечері слід зливати сливовий маринад, кип'ятити його і знову заливати сливи. На третій-четвертий день плоди випустять досить соку і маринад буде повністю покривати плоди.

– Через п’ять діб мариновані сливи розкладають у стерильні, сухі банки і заливають прокип’яченим маринадом, закривають кришками і перевертають. Заготівлю накривають ковдрою до повного охолодження, – каже священник. 

Кабачкова ікра

Ціни на кабачки у Тернополі значно знизилися, за один кілограм на ринку просять від 13 до 15 гривень. Тож, господиням саме час подумати про консервацію смачної ікри на зиму. Для приготування вам знадобляться базові овочі, але взимку смакуватиме вам добре. 

Інгредієнти:

  • Кабачки – 4 шт;
  • Морква – 2 шт;
  • Цибуля – 2 шт;
  • Томатна паста – 3 ст. ложки;
  • Часник – 3 зубчики;
  • Чорний запашний перець – 4-5 горошин;
  • Рослинна олія – 60 мл;
  • Оцет – 1 ст. ложка;
  • Сіль – на смак.

Спосіб приготування:

Цибулю і кабачки почистити та нарізати дрібними кубиками. Моркву натерти на тертці, можна на великій. У каструлі з товстими стінками нагріти рослинну олію, обсмажити в ній цибулю до золотистого кольору. Потім три-п’ять хвилин обсмажити моркву і додати кабачки. Можна трохи посолити, щоб овочі швидше пустили сік. 

Всі овочі обсмажувати протягом шести-восьми хвилин. Додати томатну пасту, подрібнений часник, лавровий лист, запашний перець і сіль. Все перемішати та тушкувати на повільному вогні 30-40 хвилин, періодично помішуючи. Можна накрити кришкою.

Готову ікру зняти з вогню і перебити блендером до однорідної консистенції та знову поставити на вогонь. Довести до кипіння. Якщо ви збираєтеся консервувати ікру, то потрібно додати оцет і розлити по стерилізованих банках. Якщо ви збираєтеся ікру їсти відразу, то дочекайтеся, поки вона охолоне, розкладіть в банки та поставте у холодильник. Смачного всім. 

Хрумкі мариновані кисло-солодкі огірки 

Мариновані огірки – традиційна страва української кухні. Солоні огірки вживають у їжу як самостійну закуску, а також використовують для приготування салатів, розсольників чи солянок. Тож Олексій Філюк ділиться перевіреним рецептом. 

На літрову банку нам потрібно: 

  • огірки;
  • сіль – 2 ч. ложки;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • оцет – 80 г;
  • часник – 2 зубці;
  • лавровий лист;
  • лавровий лист;
  • парасолька кропу.

Спосіб приготування:

Огірки необхідно вимити, обрізати з обох сторін. Не варто забувати і про підготовку банок. Вимийте, висушіть їх, на дно покладіть два зубці часнику, лавровий листок, духмяний перець, парасолька кропу.

Поставити наповнені банки у велику каструлю на рушничок, по плічка банок залити у каструлю воду, накрити банки кришками. Стерилізувати до зміни кольору огірків, приблизно 10 хв від закипання, не закутувати. 

Мариновані томати

Червоні й соковиті помідори в серпні зріють повним ходом. А господині шукають все нові й нові способи, як на зиму зберегти цей урожай. Отець Олексій і в помідорах профі, тож ловіть класних рецепт.

На півторалітрову банку треба:

  • помідори; 
  • гілочку кропу; 
  • цибулина – 1 шт;
  • морквина – 1 шт;
  • духмяний перець – 2 шт;
  • перець горошком – 5 шт;
  • гвоздика – 3 шт;
  • цукор – 3 ст. ложки;
  • оцет – 3 ст. ложки;
  • сіль – 1 ст. ложка. 

Спосіб приготування:

Томати гарно вимиваємо, даємо просохнути. Для консервації нарізаємо кружальцями моркву, цибулю. Всі спеції та овочі закладаємо на низ банки, далі закидуємо томати і заливаємо водою. Стерилізувати треба 15 хвилин від моменту закипання. Якщо банка більша, то всі інгредієнти збільшуємо, а якщо менша баночка – зменшуємо. Всім смачного.

Готуйте за перевіреними рецептами, дотримуйтеся пропорцій і все обов’язково вийде. Сподіваємось, вашим рідним будуть до вподоби сливки, томати, а борщик вийде наваристим і смачним. 

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Olya Harmata

    Я дуже поважаю хороші результати і хай живе і буде здоровий з мого краю, священик,який любить трудитися і для жінки кумир !!!!
  • Раїса Гончарова

    Молодець.Дай Боже Вам здоров'я🙏🙏🙏🙏🙏🙏
  • Марія Бахтиєва

    Дякуємо за вашу працю🙏🙏
  • Надя Савчук

    А матушка допомагає ?

    Надя Савчук reply Надя Савчук

    Катерина Кушнерчук  воно й видно .

    Катерина Кушнерчук reply Надя Савчук

    Надя Савчук матушки немає.

keyboard_arrow_up