Як у тернопільських магазинах зберігають м'ясо та заморожені продукти, коли нема світла? Ми перевірили

Як у тернопільських магазинах зберігають м'ясо та заморожені продукти, коли нема світла? Ми перевірили
  • Напівфабрикати, м’ясо та ковбаска – чи реально зберегти продукцію свіжою, враховуючи систематичне вимкнення електроенергії в Тернополі?
  • Повторне заморожування продуктів не допускається, тож як справляються тернопільські магазини і що вигадали задля подальшої роботи – читайте у нашому матеріалі.

Журналісти «20 хвилин» поспілкувалися з керівниками або працівниками шести магазинів Тернополя, у яких реалізують заморожену продукцію та свіже м’ясо. Ми дізналися, що роблять підприємці, аби споживачі отримували товар належної якості.

«М’ясна лінія», «Юник», «Родинна ковбаска», «Галя балувана», Подільський фермер/ «Наша ряба» та «Студія м’яса» – про кожен з них пишемо окремо.

«М’ясна лінія»

Наразі у Тернополі є понад 10 магазинів «М’ясна лінія». У кожному з них споживачі можуть придбати свіже м’ясо, м’ясні та ковбасні вироби, а також вареники чи пельмені. Ми прийшли до магазину на вулиці Торговиця, 32 і дізналися, як вони справляються під час аварійних та віялових відключень електроенергії.

Відео дня

– У нас є світло. Його не вимикають. Було колись там на кілька годин, але одразу увімкнули. Та і в нас є заряджені акумулятори, то якщо і вимкнуть, холодильники будуть працювати. Люди можуть приходити завжди, окрім повітряної тривоги. Ми від виробника працюємо, тому щодня отримуємо свіжу продукцію, – розповідає одна з продавчинь.

На момент нашого перебування в магазині світло було, холодильники працювали. Та чи всі магазини «М’ясна лінія» готові до роботи на випадок блекауту? Зі слів співвласника магазинів Назара Рудакевича, наразі триває підготовка до можливих перебоїв зі світлом – закуповують необхідне обладнання.

– Ми потрохи готуємося. Зараз в магазинах є акумулятори, але вони тримають тільки певний час. Все залежить від потужності, десь години чотири витримають. Як буде потім зі світлом – не знаємо, тому вже закупляємо генератори. Краще нехай генератори будуть у магазинах. Сподіваємося, все буде добре, – каже він.

Більше того, попри перепади напруги вдалося керівництву зберегти і обладнання, адже встановили реле напруги (електронний пристрій, призначений для захисту електрообладнання від перепадів напруги). 

«Родинна ковбаска»

Мережа магазинів, що працює не лише у Тернополі, а й інших містах України. Тут ви зможете свіже м’ясо, заморожену продукцію, а також м’ясо-ковбасні вироби. Аби дізнатися, як працюють на випадок довготривалого вимкнення світла, ми завітали до магазину, що знаходиться за адресою: м.Тернопіль, вулиця Митрополита Шептицького, 1.

Під час нашого перебування, у магазині було світло, холодильники працювали. Натомість продавчиня відмовлялася говорити, аргументуючи тим, що не має часу на журналістів. Та попри відмови ми все ж поцікавилися, чи працюють вони без електроенергії і чи можуть тернополяни купувати тут продукцію.

– У нас немає генератора. Продукцію зберігаємо у холодильниках. Світло у нас не вимикають. Холодильники тримають довго, – єдине, що сказала продавчиня.

Також журналістам не вдалося зв’язатися з керівництвом та іншими представниками мережі. Тому, яка ситуація в інших магазинах у Тернополі, – невідомо.

«Галя балувана»

У Тернополі є шість виробництв домашніх напівфабрикатів від «Галя Балувана». Магазини розташували у різних районах, аби споживачам було зручно дістатися. Та чи є сенс йти до магазина, якщо там вимкнули світло? Ми запитали у менеджера Михайла.

– Якщо світла нема, то продукцію не відпускають, ми не відкриваємо/закриваємо морозильні камери. Де є світло, там працюємо. Бувають випадки, що підвозимо генератори в магазини, але вони тільки для легкої підтримки. Адже, щоб повноцінно працювати, то треба потужний генератор за мільйон гривень. Якщо перевести повністю магазини на генератори – нераціонально і дуже дорого, – каже він.

Акцентує пан Михайло і на тому, що вимкнення світла один раз на день – вже часто для домашніх напівфабрикатів. Морозильні камери у магазинах бажано тримати максимально закритими. Це дозволить довше протримати необхідну температуру для зберігання замороженої продукції.

– Є магазини, наприклад, на вулиці Лесі Українки, 15-те Квітня, Перемоги, там завжди стоїть генератор. Якщо світло зникає, ми його вмикаємо і продовжується робота. У центрі переважно світло є. Якось так і виходимо із ситуації, – додає пан Михайло.

Подільський фермер/«Наша Ряба»

Не менш важливі холодильні камери і в роботі магазинів «Наша Ряба». Адже там також реалізують  м’ясні та ковбасні вироби, що потребують відповідної температури зберігання. Ми завітали до магазину на вулиці Митрополита Шептицького, 5а і дізналися у продавців, як їм вдається завжди тримати продукцію свіжою.

– Почнемо з того, що у нас постійно не вимикають світло. На іншому боці, де магазин «Карамелька», світло зникає, а в нас ні. Може десь того тижня вимикали буквально на дві-три години. Генераторів немає, але наші холодильники тримають по три-чотири години. Також є холодильні шафи, – розповіла нам одна з продавчинь.

Враховуючи, що великих змін навіть через аварійні вимкнення електроенергії, не відбулося, то магазин працює як і раніше. Більше того, задля економії електроенергії працівниці магазину вмикають не все освітлення вдень, тільки як стемніє, аби було видно, що магазин дійсно працює.

Також ми поцікавилися у керівництва, як працюють всі магазини «Наша ряба» у Тернополі. Для цього ми відправили інформаційний запит. Як тільки отримаємо детальну інформацію – матеріал буде оновлений.

«Студія м’яса»

У Тернополі працюють 11 магазинів «Студії м’яса», де споживачі щодня можуть придбати необхідну м’ясну продукцію. Для зберігання продукції у магазинах встановили холодильні камери. Та як вони працюють на випадок відключення світла?

– З 11 магазинів у чотирьох вже встановлені генератори. В інші п’ять магазинів генератори вже встановлять у понеділок. На кожній точці продажу генератор різних потужностей, все залежить від магазину. Крамниці працюють безперервно. Коли немає світла, магазини працюють з лампами. Товар відпускають, – каже директор Василь Томчишин.

Також директор переконує, логістика налагоджена, тому щодня підвозять свіжу продукцію.

«Юник»

25 точок продажу продукції має і торгова марка «Юник». Споживачам пропонують широкий асортимент товару, серед яких і м’ясо, ковбасні вироби. Як магазини готуються до можливого блекауту і чи всі працюватимуть?

– Ми закупили німецькі генератори, не звичайні китайські. Ними забезпечили повністю всі магазини та кіоски. Вони працюють від палива, тож скільки треба для роботи, стільки ми і дамо його. Наші магазини працюватимуть навіть під час повного блекауту, – каже директор Назар Нех.

Генераторами забезпечили і власне виробництво, аби не призупиняти роботу навіть в період повного вимкнення світла. На виробництві генератори потужніші, адже там зовсім інший обсяг обладнання.

– Якщо світло вимикають, то розрахуватися споживачі зможуть тільки готівкою. Бо це вже не від нас залежить. Щодо скидання на банківський рахунок, то ми не підтримуємо таку ідею. Є або термінал, або готівка. Поки так, – додає директор.

Погана продукція? Куди скаржитись

І до проблем з електроенергією споживачі Тернополя зіштовхувалися з неякісною продукцією. Пліснява, поганий запах або ж слизький покрив – ознаки того, що продукція вже недоступна для вживання. Як бути у такому випадку споживачам? Чи варто звертатися до Держпродспоживслужби?

– Нам надходять скарги від людей, ми телефонуємо до підприємців і надаємо рекомендації. Вплинути на них ми не можемо. Від 13 березня 2022 року в Україні діє постанова Кабміну про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану, – каже провідний інспектор Відділу організаційного забезпечення Держпродспоживслужби в Тернопільській області Ірина Баковська.

Пані Ірина радить споживачам та підприємцям знаходити розуміння і вирішувати питання без конфліктів. Є зіпсований товар – поверніть і заберіть свої кошти. Або ж попросіть, щоб вам його замінили.

– Наприклад, людина придбала товар і термін придатності цілком дійсний, але є дивний запах. Тоді ви берете чек, що підтверджує факт купівлі цього товару і звертаєтеся до необхідного магазину. Треба показати товар і сказати, що ви купили його саме тут і цей товар виявився зіпсованим. Показати чек. Адміністрація вирішить це питання, – додає вона.

Як правильно зберігати продукти?

У Держпродспоживслужбі закликають підприємців уважніше ставитися до продукції, дотримуватися температурних режимів. Адже порушення температурних режимів у подальшому впливає на тривалість зберігання та безпечність продуктів.

– При відключені електроенергії в закритому холодильнику продукти залишаються безпечними до чотирьох годин, у повній морозильній камері – 48 годин, у напівпорожній – 24 години. Оптимальна температура у холодильнику плюс чотири градуса, морозильній камері мінус вісімнадцять градусів. Продукти не повинні торкатися задньої стінки холодильника (можуть примерзнути), а також бути розташованими близько один до одного – погіршується циркуляція холодного повітря. М’ясо та риба при кімнатній температурі зберігають не більше двох годин, молочні продукти без холодильника через аналогічний термін починають скисати та псуватися, – розповідає в.о начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександр Леськов.

Також радять завчасно заморозити контейнери з водою. При відключенні електроенергії на понад чотири години, помістіть даний лід поруч з продуктами харчування та контролюйте їх температуру. Після розморожування продукти необхідно обробити упродовж 24 години, повторне заморожування не допускається.

– Слід уникати перепадів заданої температури заморожування та запобігати дії тривалого часу тепла при перевезенні в машині. Якщо продукти почали достигати або псуватися – ці процеси незворотні (навіть двогодинне припинення процесу охолодження може стати причиною псування, – каже пан Олександр.

Крім того, молочні продукти, риба, овочі та фрукти, готові страви – зберігаються окремо. Сирі продукти не поєднуються з готовими стравами. Продукти, що споживаються без попередньої теплової обробки не повинні бути поруч з сирим м’ясом, рибою, овочами, фруктами, яйцями. Різні овочі та фрукти необхідно зберігати в окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного. Оскільки молочна продукція має здатність швидко вбирати сторонні запахи – її слід зберігати в упаковці.

Читайте також:

Яйця – дешевшають, молочка продовжує дорожчати. Ми дізналися, як змінюються ціни у супермаркетах

На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Руслан Украинец

    Головне що Кончу Заспу не вимикають а ви потерпіть😂
  • Ян Балога

    Порада власникам таких магазинів , наш хитро мудрий мер світить дороги і вулиці під’єднайте до тих фонарів і все буде ок. Нехай наш очільник не думає що тільки він може бути хитрим
  • Наталя Гупало

    Хай наші боги дають собі поради а нам  тим хто немає бабла хай включать світло а не навпаки.
  • David Starr

    Молодці, що працюєте.

keyboard_arrow_up