- 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.
- Гострий суп на основі курячого бульйону з куркою, рисом, грибами, сушеними водоростями, заправлений кокосовим молоком, традиційними східними пастами і перцем чилі — одна з новинок меню кафе здоров’я „Фізкультура”, що на просп. Бандери.
— Після телепроекту „На ножах” наш інтер’єр та кухня змінилися кардинально, — розповідає кухар Дмитро Мотас. — Якщо раніше у нас готували смажені страви з великою кількістю жиру, салати з майонезом, то тепер наша „фішка” — це здорова і водночас поживна кухня. У нашому меню ви побачите назви страв різних кухонь світу, які приготовлені з найкорисніших продуктів.
Суп „Том Ям Гай”, за словами Дмитра, — національна страва Лаосу і Таїланду. Також цей суп полюбляють у сісідніх країнах — Малайзії, Індонезії і Сінгапурі.
— Цей суп готують на курячому бульйоні, — каже кухар. — Є різні варіанти страви: з куркою, рибою чи морепродуктами. Назва супу складається з трьох тайських слів. „Том” означає „варити”, „ям” — це гострий тайський салат, а „гай” — „курка”. Загалом „том ям” у Таїланді і Лаосі — це загальна назва гарячих гострих супів. Для більшої точності в кінці додають назву різновиду м’яса або риби. Наприклад, „Том Ям Тхале” — суп з морепродуктами, „Том Ям Гай” — із куркою.
Окрім східного супу, у меню закладу також можна скуштувати суп-пюре з броколі, гарбузовий суп та овочевий з домашньою локшиною.
— Наші гості дуже полюбляють овочевий суп з домашньою локшиною, — продовжує Дмитро. — Локшину ми готуємо самі. До супу входять літні овочі — кабачок цукіні, помідор, броколі, цвітна капуста, а також морква і картопля. Гарбузовий суп ми подаємо з хлібом власного приготування. Це бездріжджова випічка на заквасці. Нашим гостям цей хліб так сподобався, що вони часто купують його додому.
У кафе „Фізкультура” можна посмакувати й корисними м’ясними і рибними стравами та салатами, а до них підібрати „правильний” гарнір — білу (необсмажену) гречку, нешліфований рис та інші.
— Наші м’ясні і рибні страви дієтичні, — каже співрозмовник. — Ми готуємо їх на парі або запікаємо без додавання жиру. Нашим гостям дуже подобаються стейки з індички і телятини, стейк з лосося, який подають із пшоном, приготовлену на парі форель із диким рисом, телячі медальйони на кістці, „голий” бургер — без булочки.
Скільки чого треба:
На 5 л курячого бульйону: 600 г курячого філе, 300 г свіжих печериць, рису „Жасмин”, 20 г рибного соусу, 70 г пасти „Том Ям”, 10 г сушених водоростей „вакаме”, 15 г пасти „Калган”, 400 мл кокосового молока, 30 г сушених ягід „годжі”, 20 г перцю чилі.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.